MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καταδικάζει ως βλάσφημο το Corpus Christi η Ιερά Σύνοδος!

Αιρετικό, αμφιλεγόμενο, ίσως και επαναστατικό. Το έργο Corpus Christi του ΜακΝάλι είναι σαν να γεννήθηκε, για να συναντά αντιδράσεις, στις χώρες που ανεβαίνει. Τώρα ήρθε η σειρά της Ελληνικής Εκκλησίας να το καταδικάσει. Το έργο χαρακτηρίστηκε και βλάσφημο από την ελληνική Ιερά Σύνοδο!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Συγκεκριμένα, “βλάσφημο” και “απαράδεκτο” χαρακτήρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος το “Corpus Christi”, το οποίο ανεβαίνει στην σκηνή Χυτήριο σε σκηνοθεσία Λαέρτη Βασιλείου, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική εκδοχή για τη ζωή του Ιησού και των 12 Αποστόλων. Η παράσταση του αιρετικού έργου του ΜακΝάλι έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη, 7 Ιουνίου χωρίς επεισόδια και αντιδράσεις και θα συνεχίσει κάθε μέρα μέχρι και τις 12 Ιουνίου, στις 21.00.

Οι συνοδικοί ιεράρχες εξέφρασαν την Πέμπτη την αντίδρασή τους (πριν την πρεμιέρα δηλαδή της παράστασης), σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα “βλάσφημο θεατρικό έργο που δυσφημεί το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.”

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος το θεωρεί απαράδεκτο, καθώς δεν έχει ιστορική βάση και αντίκειται στην παράδοση της πατρίδας και της Εκκλησίας, όπως αναφέρει.

Οι ιεράρχες εξέφρασαν, επίσης, τη λύπη τους “για τη νοσηρή φαντασία των συγγραφέων του θεατρικού έργου”, προτρέποντας “τον λαό να το αποδοκιμάσει.”

Το έργο, που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την σχέση Χριστιανισμού και ομοφυλοφιλίας, έχει καταδικάσει στο παρελθόν και η Καθολική Εκκλησία. Ακραίες θρησκευτικές οργανώσεις μάλιστα στις ΗΠΑ παραλίγο να ακυρώσουν την πρεμιέρα του έργου, διατυπώνοντας απειλές κατά της ζωής σε συντελεστές του θεάτρου του Μανχάταν, τη δεκαετία του 90. Η παράσταση πάντως έκανε στη χώρα μας πρεμιέρα στο θέατρο Χυτήριο, την Πέμπτη με απολύτως φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς καθόλου επεισόδια.

Για την παράσταση μας έχει μιλήσει ο σκηνοθέτης Λαέρτης Βασιλείου. Για το έργο αυτό έχει δηλώσει ότι “το Corpus Christi, τουλάχιστον από τη δική μου ανάγνωση, δεν έχει να κάνει μόνο με τη ζωή του Ιησού. Μιλά για την ανάγκη ενός συνόλου να δημιουργήσει έναν ηγέτη.”  Για τον Τζόσουα (την εκδοχή του Ιησού στο έργο του ΜακΝάλι) ο σκηνοθέτης τόνισε: “είναι ένα παιδί διαφορετικό που μεγαλώνει σε μία αυταρχικά συντηρητική κοινωνία η οποία όχι μόνο δε δέχεται το “Άκου με την καρδιά σου” ή το “Αγαπάτε Αλλήλους”, αλλά -αντίθετα-προσπαθεί να καλλιεργεί και να πλάθει μονάδες, έτοιμες να κατασπαράξουν τον πλησίον τους.”

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα