Ο Τζίμης Πανούσης το γύρισε στο πατριωτικό! Απαγγέλλει Μακρυγιάννη για το ραδιόφωνο!
Όλα τα περιμέναμε από τον Τζίμη Πανούση, αλλά όχι αυτό. Επιστροφή στις ελληνικές ρίζες ή σε ένα επαναστατικό παρελθόν επιχειρεί ο εκκεντρικός κωμικός και μουσικός Τζίμης Πανούσης, που εξέπληξε ακόμα μία φορά, διαβάζοντας τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη στο τρίτο πρόγραμμα της Εθνικής Ραδιοφωνίας.
Aπό τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 20:00 και κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 και από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ ο Τζίμης Πανούσης συναντά τον λόγο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, διαβάζοντας αποκλειστικά για τους ακροατές του Τρίτου Προγράμματος 90,9 τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη σε 60 ημίωρα επεισόδια τα οποία ηχογραφήθηκαν για την Ελληνική Ραδιοφωνία.
Η ραδιοφωνική σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Ν. Ευσταθίου, οι μουσικές στίξεις του Δημήτρη Αρσενόπουλου, τον ήχο επιμελήθηκαν ο Θάνος Καλέας και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Το 1829, αμέσως μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης (1821), ο Στρατηγός Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματά του, τα οποία αποτελούν έκτοτε, την σημαντικότερη ίσως και εξαιρετικά πολύτιμη ιστορική πηγή για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, μιας περιόδου τόσο καθοριστικής για τη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γλώσσα γραφής του έργου, που αποτελείται από τέσσερα βιβλία (Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄) . Πρόκειται για ένα ολοζώντανο δείγμα της Ελληνικής του 19ου αιώνα. Η γλώσσα αυτή θεωρήθηκε το απόλυτο υπόδειγμα νέου ελληνικού λόγου από πολλούς λογοτέχνες, ιδίως τον Σεφέρη.
«Αποφάσισαν οι νοικοκυραίγοι ότι η τυραγνία των Τούρκων – την δοκιμάσαμεν τόσα χρόνια, δεν υποφέρνονταν πλέον. Και δι αυτείνη την τυραγνία, οπού δεν ορίζαμεν ούτε βιον, ούτε τιμή, ούτε ζωή (ξέραμεν κι’ ότ’ ήμασταν ολίγοι και χωρίς τ’ αναγκαία του πολέμου) αποφασίσαμεν να σηκώσωμεν άρματα αναντίον αυτής της τυραγνίας. Είτε θάνατος, είτε λευτεριά.»
Εκείνο που προκαλεί πάντως εντύπωση στα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη είναι οι οξύτατες αντιπαλότητες που υπήρχαν ανάμεσα στους ηγέτες της Επανάστασης. Ο ίδιος ο Μακρυγιάννης είναι ιδιαίτερα επιθετικός με πολλές σημαντικές μορφές της ελληνικής επανάστασης, ιδίως τον Κολοκοτρώνη, ενώ είχε ταχθεί με αυτούς που πολέμησαν τον Καποδίστρια. Γενικά, το κλίμα του διχασμού (γνώριμο μοτίβο όλης της πολιτικής διαδρομής του νέου ελληνικού κράτους) απεικονίζεται και στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη.
Γιώργος Σμυρνής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της