MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας- Πρόγραμμα παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μετά από δεκαοκτώ χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, είναι πλέον γνωστό σε όλους για τη σταθερή του συμβολή στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του, τη διαρκή ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία του, που το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ χορού και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα. Ταυτόχρονα, με το έργο που επιτελούν, το Διεθνές Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχουν πλέον συνδέσει άρρηκτα την Καλαμάτα με τον σύγχρονο χορό και την τοπική κοινότητα με τον πολιτισμό. Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η ταυτότητα του φετινού φεστιβάλ: Προβληματισμός και αισιοδοξία

Εφαρμόζοντας πρακτικά την ανάγκη για επικέντρωση σε καθετί το ουσιαστικό που επιβάλλουν οι ιστορικές συγκυρίες σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, το Φεστιβάλ διατηρεί στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνει τον προγραμματισμό του ορισμένες σταθερές που έχει θεσμοθετήσει τα τελευταία χρόνια ως προς την επιλογή των καλλιτεχνών που φιλοξενεί:

  • καλλιτέχνες που έχουν σημαδέψει την ιστορία του σύγχρονου χορού (Υβόν Ράινερ), 
  • χορογράφοι που έχουν διαγράψει μια σημαντική διεθνή πορεία μέσα από το προσωπικό καλλιτεχνικό τους στίγμα (Φιλίπ Ντεκουφλέ), 
  • χορογράφοι που έχουν ν’ αφηγηθούν μια ιστορία γεμάτη νόημα για την ανθρωπότητα μέσα από το εντελώς ξεχωριστό καλλιτεχνικό τους στίγμα (Γκρέγκορυ Μακόμα), 
  • καλλιτέχνες που διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα καθώς αποκαλύπτεται η πρωτοποριακή καλλιτεχνική γραφή τους (Πιέρ Ριγκάλ), 
  • ανακαλύψεις» του Φεστιβάλ που παρακολουθεί την εξέλιξη και την ωρίμανσή τους (Λία Χαράκη), καθώς και 
  • έλληνες καλλιτέχνες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την ωρίμανση του καλλιτεχνικού τους έργου και διαφαίνεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο τοπίο του σύγχρονου χορού (Πατρίσια Απέργη, Σοφία Μαυραγάνη, Μαριέλα Νέστορα).

Τα έργα του προγράμματος αφήνουν να διαφανεί η αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για τις συνθήκες της πραγματικότητας (Press του Πιερ Ριγκάλ), ο προβληματισμός για το μέλλον (Era poVera της Πατρίσιας Απέργη), η ανάγκη για επαφή με τη μνήμη και την Ιστορία (Exit/Exist του Γκρέγκορυ Μακόμα), ώστε μέσα από αυτήν να μπορέσει κανείς να σταθεί με δύναμη στο παρόν και να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον.

Η ανάδειξη του χώρου του ελληνικού σύγχρονου χορού, με τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική του, είναι μια ακόμα κατεύθυνση του φετινού προγράμματος. Το κοινό του Φεστιβάλ θα έρθει σε επαφή με μια ευρεία γκάμα ελληνικών παραγωγών, από μικρές έως μεγάλες, από εννοιολογικές μέχρι θεαματικές, από αυτοσχεδιαστικές μέχρι χορογραφημένες έως την τελευταία λεπτομέρεια.

Η παράταση A-M I της ομάδας Yelp Dance co. – Μαριέλα Νέστορα είναι μια παράσταση που διαπραγματεύεται την σχέση λόγου και χορού με έναν πρωτότυπο τρόπο. Η παράσταση Era poVera της Πατρίσιας Απέργη (Αερίτες) είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της χρονιάς, αλλά και ένα έργο που απέδειξε έμπρακτα ότι η δημιουργική έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα χορογραφική γλώσσα που αναδεικνύει τις δυνατότητες των εξαιρετικών ελλήνων χορευτών και βρίσκει τον τρόπο να επικοινωνήσει με ένα όλο και ευρύτερο κοινό. Από την άλλη, η παράσταση Autogoal #05 της Σοφίας Μαυραγάνη (Fingersix) κινείται στο χώρο της πλούσιας σε ιδέες και χιούμορ ελληνικής δημιουργίας, που με τα ελάχιστα μέσα καταφέρνει να προσεγγίσει το κοινό με μια αμεσότητα που εκπλήσσει.

Δίνοντας και φέτος έμφαση στις συλλογικές προσπάθειες που σιγά σιγά ριζώνουν στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού χορού, το Φεστιβάλ Χορού προσκαλεί τις ομάδες Amorphy και Fingersix να διοργανώσουν στην Καλαμάτα μια βραδιά ομαδικού αυτοσχεδιασμού DOBEDOBEDO, όπως γίνεται εδώ και τρία χρόνια στην Αθήνα. To DOBEDOBEDO είναι ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού που παίζεται ανάμεσα σε χορευτές, μουσικούς, φωτιστές και το κοινό, και που για πρώτη φορά στην Καλαμάτα θα παρουσιαστεί στην άμμο. Οι συμμετέχοντες δεν ανακοινώνονται από πριν, αλλά θα είναι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες που θα βρίσκονται στην Καλαμάτα για το Φεστιβάλ ή που ζουν στην Καλαμάτα.

Σημαντική θέση και στο φετινό πρόγραμμα καταλαμβάνουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το καθημερινό σεμινάριο θα καθοδηγήσει φέτος ο Ισπανός Ινιάκι Αζπιγιάκα, γνωστός στο χώρο των χορευτών από τη μακρόχρονη συνεργασία του με την ομάδα Ultima Vez του Βιμ Βαντεκέυμπους. Προσκεκλημένη από το χώρο της δραματουργίας, η βρετανίδα δραματουργός, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Λου Κόουπ, από τις πιο σημαντικές ευρωπαίες δραματουργούς και συνεργάτις των Αλέν Πλατέλ, Κουν Ωγκουστέινεν και Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, θα καθοδηγήσει το Εργαστήρι, που απευθύνεται σε επαγγελματίες του διευρυμένου χώρου των παραστατικών τεχνών. Τέλος, η Πατ Κάττερσον, βοηθός και ερμηνεύτρια της Υβόν Ράινερ εδώ και πολλά χρόνια, επισκέπτεται το Φεστιβάλ για να χορέψει την ιστορικής σημασίας χορογραφία της Trio A, και για να διδάξει ένα μοναδικό σεμινάριο χορογραφίας γύρω από το Trio A και τον τρόπο σκέψης της Υβόν Ράινερ, σε χορευτές, χορογράφους και σπουδαστές επαγγελματικού επιπέδου. Η Κάττερσον θα καθοδηγήσει όλους τους συμμετέχοντες ώστε την τελευταία μέρα του εργαστηρίου να παρουσιάσουν στο κοινό τις χορογραφικές συνθέσεις τους εμπνευσμένες από το Trio A, και δώδεκα από τους συμμετέχοντες να χορέψουν μαζί της στην παράστασή της την επομένη. Στην παράσταση συμμετέχει και η Καλαματιανή Σάνια Στριμπάκου –από τις πιο καλές ελληνίδες χορεύτριες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • Το Φεστιβάλ ανοίγει με τη νέα παράσταση του Φιλίπ Ντεκουφλέ με τίτλο Panorama. Ο γνώριμος στο κοινό της Καλαμάτας γάλλος χορογράφος επανέρχεται με μια παράσταση που θα τον συστήσει και στους νεότερους, αφού με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και την τόσο οικεία αγάπη του για τον κόσμο του θεάματος αναδιφεί στις καλύτερες στιγμές του τριαντάχρονου έργου του. Το σύμπαν του ευρηματικού, διάσημου πλέον, καλλιτέχνη, γεμάτο παράξενα πλάσματα που ξεφυτρώνουν στη σκηνή ή ίπτανται, γεμάτο με τον ενθουσιασμό του δημιουργού για τις παλιές αναζητήσεις της κινούμενης εικόνας, για τις πρώτες μέρες του κινηματογράφου, για το τσίρκο των ακροβατών και των κλόουν, θα πλημμυρίσει τη σκηνή του Κάστρου με θεαματικές εικόνες σε μια παράσταση που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή.
    Πέμπτη 12/7 – Παρασκευή 13/7: Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00
  • Παραμένοντας στο γαλλικό περιβάλλον του σύγχρονου χορού, το Φεστιβάλ παρουσιάζει φέτος για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τον Πιερ Ριγκάλ, έναν χορογράφο που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στο ευφυές κινησιολογικό του λεξιλόγιο, την ευρηματική χρήση της τεχνολογίας και το σουρεαλιστικό του χιούμορ. Η παράσταση Press βασίζεται σε μια έξυπνη μεταφορά: ο σύγχρονος άνθρωπος που βλέπουμε στη σκηνή «πιέζεται» από τις καταστάσεις, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, αφού βρίσκεται στην «πρέσα» ενός χώρου που διαρκώς μικραίνει! Διερευνώντας τη σχέση της κοινωνίας μας με την «πίεση», ή αλλιώς με τη «σύνθλιψη», ο Ριγκάλ δημιουργεί μια παράσταση γεμάτη έξυπνες εικόνες και νόημα.
    Σάββατο 14/7 – Κυριακή 15/7 -Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας 21:00
  • Τη σκυτάλη παίρνει ο Νοτιοαφρικανός Γκρέγκορυ Μακόμα, επίσης γνώριμος του κοινού της Καλαμάτας. Ο Μακόμα, με το διεισδυτικό και ποιητικό του βλέμμα, επανέρχεται με την νέα του παραγωγή Exit/ Exist, μια παράσταση για έναν χορευτή, έξι μουσικούς και το πνεύμα ενός προγόνου. Συνδυάζοντας τη δυτική εκπαίδευσή του με την αφρικανική μνήμη του, ο Μακόμα δημιουργεί μια παράσταση για τη μνήμη και την Ιστορία, που μας ζητά να σταματήσουμε για μια στιγμή και να κοιτάξουμε πίσω, να παρατηρήσουμε τη γενναία στάση ενός προγόνου για να μπορέσουμε ν’ ατενίσουμε το μέλλον με άλλο βλέμμα. Για να μας οδηγήσει εκεί, ο Μακόμα επανεφευρίσκει τη μαγεία που έχει η γλώσσα των ποιητικών εικόνων και της μουσικής.
    Κυριακή 15/7 -Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
  • Η Κύπρια Λία Χαράκη, χορογράφος με έντονο καλλιτεχνικό στίγμα και χαρισματική ερμηνεύτρια, είναι από τους καλλιτέχνες που την εξέλιξή τους το Φεστιβάλ έχει παρακολουθήσει στενά. Ξαναγυρίζει στην Καλαμάτα με το σόλο της Tune in, σπουδή πάνω στο πώς μια μινιμαλιστική, επαναληπτική κίνηση μπορεί να γεννήσει συναίσθημα στον ερμηνευτή και κατ’ επέκταση στον θεατή. Δείγμα μιας σίγουρης πλέον καλλιτεχνικής γραφής, το έργο είναι ένα ταξίδι προς το σημείο γέννησης της κίνησης μέσα από τη σχέση της με την προσωπική τελετουργία.
    Δευτέρα 16/7: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας 21:00
  • Την ίδια βραδιά το κοινό θα παρακολουθήσει τη νέα δουλειά της Σοφίας Μαυραγάνη Autogoal #05, που καταπιάνεται με αυτοσαρκασμό και σπιρτάδα με το θέμα της σχέσης αθλητή-προπονητή. Ποιος έχει το πάνω χέρι; Μέσα από την έννοια του παιχνιδιού, κινητήριας δύναμης του πολιτισμού, η θεατρική σύμβαση πότε επικυρώνεται και πότε ακυρώνεται, το σοβαρό επικαλύπτει το αστείο και τούμπαλιν, και εντέλει το ίδιο το παιχνίδι αυτο-βραβεύεται ως νικητής.
    Δευτέρα 16/7: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας  
  • H Yelp dance co. με χορογράφο τη Μαριέλα Νέστορα είναι μια από τις ελληνικές ομάδες που αναδείχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δραστηριοποιείται από τότε με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στίγμα. Η παράσταση A-M I έχει ως θέμα το πώς «διαβάζει» ο θεατής την κίνηση των χορευτών στη σκηνή, από την απλή κατανόησή της μέχρι την δημιουργία εικόνων από τον ίδιο με αφορμή αυτό που βλέπει. Η ποιητική του λόγου, της εικόνας που παράγεται μέσα από τη σχέση της με την κίνηση, το φορτίο που φέρει στη σκηνή ένας χορετυτής ή ένας σχολιαστής, είναι μερικές από τις πτυχές αυτού του έργου.
    Τετάρτη 18/7 – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, 22:00
  • Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του φετινού προγράμματος είναι η παράσταση της αμερικανίδας χορεύτριας και χορογράφου Pat Catterson, που θα ερμηνεύσει το Trio A (1966) της Υβόν Ράινερ. Το Trio A δημιουργήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε μέσα στο μυθικό περιβάλλον της Judson Church από μια καλλιτέχνιδα που επηρέασε όσο λίγοι την εξέλιξη των πραγμάτων στην πρωτοπορία της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1960, σημαδεύοντας, παρά τη σύντομη διάρκειά του, την ιστορία του σύγχρονου χορού. Στην παράσταση της Πατ Κάττερσον θα παρουσιαστούν τρεις παλαιότερες εκδοχές: Forward (1966), Facing (1999, με τη συμμετοχή της Σάνιας Στριμπάκου) και Retrograde (1970). Την ίδια βραδιά θα παρουσιαστεί με δώδεκα συμμετέχοντες του Εργαστηρίου η χορογραφία της Υβόν Ράινερ We shall run (1963) – μια σύνθεση που θέτει ερωτήματα πάνω στη συλλογική κίνηση, καθώς οι ερμηνευτές τρέχουν σε διάφορες κατευθύνσεις πάνω σε διαφορετικά αλλά προκαθορισμένα μοτίβα υπό τους ήχους του Ρέκβιεμ του Μπερλιόζ. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει μια πρόσφατη ταινία της Ράινερ πάνω σε μια χορογραφία της για/και με τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.
    Πέμπτη 19/7 -Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, 20:00
  • Το φετινό φεστιβάλ θα κλείσει με μια ελληνική παράσταση: Era poVera της Πατρίσιας Απέργη, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξέλιξε τη δουλειά της από πρωτόλεια σε ώριμη καλλιτεχνική γραφή. Η νέα δημιουργία της ομάδας της Αερίτες ερευνά το πώς λειτουργούν οι άνθρωποι μέσα στον αστικό λαβύρινθο των δρόμων. Η πόλη, το σώμα και οι μνήμες της, οι κατοικήσεις και τα φαντάσματά της, ο αγώνας επιβίωσης γίνονται το πρωτογενές υλικό της ομάδας. Οι μονάδες γίνονται σύνολο και η νέα ομάδα, καθρέφτης ενός κοινωνικού συνόλου, αναζητά τη φωνή της. Οι χοροί του δρόμου συναντούν τον σύγχρονο χορό, η απορία γίνεται οργή και η οργή βρίσκει το δρόμο της για να εκφραστεί: μια δυναμική παράσταση με καλλιτεχνική αλλά και πολιτική άποψη.
    Πέμπτη 19/7- Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, 22:00

Δύο ακόμα ελληνικές συμμετοχές θα ανακοινωθούν σύντομα μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, αφηγήσεις, μαθήματα χιπ χοπ και συζητήσεις με τους καλλιτέχνες και προσδίδουν στην πόλη την εορταστική ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ.

*H παράσταση Press του Πιερ Ριγκάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Institut Français de Grèce.
**H παράσταση Era poVera της ομάδας Αερίτες είναι παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και έχει υλοποιηθεί με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ.

Περισσότερα από Φεστιβάλ