MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η γκρίνια κάνει καλό… Στον γκρινιάρη!

Τελικά το να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο είναι καλύτερο από το να το βλέπεις μισογεμάτο!Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η γκρίνια κάνει καλό στους γκρινιάρηδες! Η μελέτη, την οποία πραγματοποίησε ένας Αυστραλός ψυχολόγος ο οποίος μελετά τα συναισθήματα, έδειξε πως η γκρίνια μας ωφελεί, διότι χάρη σε αυτήν σκεφτόμαστε πιο καθαρά.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Όσοι γκρινιάζουν και είναι συχνά – πυκνά κακόκεφοι λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και είναι λιγότερο εύπιστοι, μας λέει η συγκεκριμένη έρευνα.

Ο καθηγητής Τζο Φόργκας, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο “Αυστραλιανό Περιοδικό Επιστήμης” απέδειξε  πως ένας γκρινιάρης μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα απ’ ό,τι ένας εύθυμος τις δύσκολες καταστάσεις.

Ο δρ Φόργκας πραγματοποίησε τη μελέτη του ζητώντας από εθελοντές να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες και να θυμηθούν αρνητικά και θετικά γεγονότα της ζωής τους. Η παρακολούθηση των ταινιών είχε ως στόχο να επηρεάσει την ψυχολογία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοκιμάσει μετά κατά πόσον η θετική ή η αρνητική τους διάθεση θα έχει επίδραση στο πόσο αποτελεσματικά σκέφτονται.

Εν συνεχεία τους υπέβαλλε σε μια σειρά από τεστ – όπως το να κρίνουν εάν ορισμένες ευρέως διαδεδομένες απόψεις είναι μύθοι ή αλήθειες, καθώς και να παρακολουθήσουν κάποια γεγονότα για τα οποία αργότερα έπρεπε να μιλήσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο μιας «ανάκρισης».

Όπως φάνηκε στο τέλος, οι εθελοντές που είχαν αρνητική ψυχική διάθεση και γκρίνιαζαν απέδωσαν πολύ καλύτερα απ’ όσους ήταν ευδιάθετοι. Έκαναν πολύ λιγότερα λάθη και έδωσαν πιο σωστές περιγραφές των γεγονότων. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν κακή ψυχική διάθεση εξέφραζαν πιο ορθές πεποιθήσεις για τους μύθους και τις αλήθειες και με καλύτερα επιχειρήματα, γεγονός που δείχνει ότι“η κακή διάθεση μπορεί να οδηγεί σε ένα πιο συγκροτημένο, ευπροσάρμοστο και τελικά πιο επιτυχημένο στυλ επικοινωνίας”, κατά τον δρα Φόργκας.

“Η μελέτη μας υποδηλώνει πως η καλή ψυχική διάθεση ευνοεί τη δημιουργικότητα, την ευρύτητα της σκέψης, τη συνεργασία και την ευστροφία, αλλά η κακή μας κάνει πιο προσεκτικούς, μας ωθεί να σκεφτόμαστε περισσότερο και να παρατηρούμε με μεγαλύτερη προσήλωση τον γύρω κόσμο”, εξήγησε ο δρ Φόργκας.

Τελικά, ο δύσθυμος βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά από τον εύθυμο. Μάλλον, κάτι θα ξέρει. Οπότε, αν κάποιος σας κατηγορήσει για το ότι γκρινιάζετε, μπορείτε πλέον να απενοχοποιηθείτε. Και να του απαντήσετε ότι οι έρευνες δείχνουν πως κατά πάσα πιθανότητα έχετε δίκιο που γκρινιάζετε!

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες