MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ταμίλα Κουλίεβα: -Ο δικός μας Δον Ζουάν θέλει να ζητήσει συγνώμη από τις γυναίκες κι από τον εαυτό του

Η Ταμίλα Κουλίεβα ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από την πολύ ισχυρή στο θέατρο Ρωσία και κατάφερε να καταξιωθεί στον χώρο της υποκριτικής τέχνης. Σπούδασε πιάνο, υποκριτική και σκηνοθεσία στη Μόσχα, ενώ έχει πάρει και Master of Fine Arts. Ερμήνευσε στη χώρα μας πολλούς σπουδαίους ρόλους στο θέατρο, ενώ έχει κάνει σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού.Αυτό το Καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Δον Ζουάν η επιστροφή”, μία διασκευή του Γιώργου Κιμούλη πάνω στο έργο του Έντεν φον Χόρβατ “Ο Δον Ζουάν γυρίζει από τον πόλεμο”, όπου υπάρχουν και κάποιες αναφορές στη σύγχρονη εποχή, την κυριαρχία των μίντια και των αγορών, την οικονομική κρίση.Με αφορμή αυτήν την παράσταση η σημαντική ηθοποιός μας παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία μας εξηγεί τί ζητά ο Δον Ζουάν από τις γυναίκες της ζωής του και τί θέλουν αυτές από τον θρυλικό γυναικοκατακτητή.Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

Εσείς ως γυναίκα, πώς βλέπετε το ρόλο του “θρυλικού γυναικοκατακτητή” Δον Ζουάν; Γιατί θεωρείτε ότι αποτέλεσε διαχρονικό πρότυπο (ήρωα ή αντί-ήρωα) στην ιστορία του θεάτρου; Πώς είναι ο Δον Ζουάν της δικής σας παράστασης;
Δεν ξέρω αν πρόκειται για έναν ήρωα ή αντι-ήρωα. Σίγουρα η προσωπικότητα αυτού του τύπου έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί συγκεντρώνει και αντιπροσωπεύει πάρα πολλές πτυχές και κομμάτια της ψυχοσύνθεσης ενός άνδρα. Ο δικός μας Δον Ζουάν είναι κάπως διαφορετικός. Από τη μια έχει ανάγκη να κυνηγήσει το τέλειο, από την άλλη φοβάται την ολοκλήρωση. Και ταυτόχρονα νιώθει την ανάγκη ν’απαντήσει ειλικρινά στον εαυτό του για όλη τη διαδρομή της ζωής του.

Τι αλλαγές έχουν γίνει στην διασκευή του Γιώργου Κιμούλη στο έργο “Ο Δον Ζουάν γυρίζει από τον πόλεμο”;
Έχει παραμείνει η βασική ιδέα αλλά έχουν προστεθεί και κάποια κομμάτια από άλλα κλασικά κείμενα. Υπάρχουν αναφορές από τους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι, τον Φάουστ του Γκαίτε, τον Μάκμπεθ κ.α. Μέσα από αυτά τα σπουδαία κείμενα αντλούμε και προσαρμόζουμε κάποια διαχρονικά ερωτήματα τα οποία προχωρούν την ιστορία σ’ ένα να διαφορετικό επίπεδο.

Τί ψάχνει ο Δον Ζουάν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης;
Στη δική μας ιστορία ο ήρωας επιστέφει μετά από μια καταστροφή και κάνει έναν απολογισμό της ζωής του  προσπαθώντας να βρει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που τον βασανίζουν. Αναζητά την αλήθεια μέσα από τη μορφή μιας γυναίκας την οποία πιστεύει ότι είχε αγαπήσει. Συναντά διάφορες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του, αλλά στο τέλος διαπιστώνει ότι σε όλη την πορεία τη ζωής του δεν κατάφερε ν’ αγαπήσει ποτέ.

Σε αντίθεση με άλλους Δον Ζουάν, που δείχνουν αμετανόητοι ακόμα και μπροστά στο θάνατο, ο Δον Ζουάν αυτής της παράστασης μοιάζει να αποζητάει τη συγχώρεση των γυναικών.
Ακριβώς έτσι είναι, επιστέφει για να ζητήσει συγχώρεση. Ωστόσο ο Δον Ζουάν θέλει να ζητήσει συγγνώμη και από τον εαυτό του γιατί ποτέ δεν ανοίχτηκε ουσιαστικά σε καμία γυναίκα.

Και τελικά τί θέλουν οι γυναίκες από τον Δον Ζουάν;
Εκδίκηση και ταπείνωση. Του στήνουν ένα παιχνίδι, δημιουργώντας έναν πλαστό κόσμο. Δέχεται πολλά χαστούκια και πολλά κτυπήματα με μια ταχύτητα που δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα.

Υπάρχει μία γυμνή σκηνή του Γιώργου Κιμούλη στην παράσταση, για την οποία έγινε δυσανάλογος ντόρος από τα ΜΜΕ. Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό;
Μια σκηνή με γυμνό σχεδόν πάντα προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές το απομονώνουμε και ασχολούμαστε μόνο μ’ αυτό. Έχει όμως σημασία που είναι τοποθετημένη αυτή η σκηνή, τι υπηρετεί και κατά πόσο είναι αναγκαία για το σύνολο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σαφώς υπηρετεί και προσθέτει κάτι στην αφήγηση της ιστορίας. Ο θεατής μπορεί να καταλάβει γιατί γίνεται αυτό. Στη δική μας εκδοχή, ο Δον Ζουάν δεν είναι ο δυναμικός και σίγουρος άνδρας. Αντιθέτως είναι ένας άνθρωπος που ταπεινώνεται με πολλούς τρόπους. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και αυτή η σκηνή.

Το έργο έχει αρκετά κωμικά στοιχεία και καταστάσεις. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κωμωδία;
Πάντα όταν μιλάς για σοβαρά και σημαντικά θέματα πρέπει να φωτίζεις τα πράγματα μ’ έναν διαφορετικό τρόπο. Αλλιώς η σοβαρότητα κινδυνεύει να γίνει σοβαροφάνεια. Υπάρχουν όντως κωμικά στοιχεία στο έργο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρακτήριζα κωμωδία.

Πως είναι η εμπειρία της περιοδείας;
Είναι κουραστική αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσα. Εξαρτάται φυσικά και από τους συνεργάτες. Νιώθω τυχερή που βρίσκομαι σε μια ομάδα που παλεύει για την κάθε παράσταση. Υπάρχει συνεχώς μια δημιουργική διαδικασία για να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και αυτό σου κρατά πάντα ζωντανό το ενδιαφέρον. Πάντως είναι πολύ δύσκολο να προσαρμόζεσαι ψυχολογικά και κινησεολογικά κάθε μέρα σε διαφορετικό χώρο.

Πως σας αντιμετωπίζει το κοινό της επαρχίας;
Στην επαρχία οι άνθρωποι έχουν λιγότερες ευκαιρίες να βλέπουν θέατρο, γι’ αυτό και μια παράσταση είναι γι’ αυτούς πιο σημαντικό γεγονός. Από τη στιγμή που τους αρέσει το έργο είναι πιο ενθουσιώδεις και αυθόρμητοι στις αντιδράσεις τους.


Διαβάστε κριτική για την παράσταση
Η παράσταση “Δον Ζουάν η επιστροφή” θα παρουσιαστεί στα εξής θέατρα:

  • Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, Πετρούπολη – Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας
  • έμπτη 6 Σεπτεμβρίου, Χαλάνδρι, – Θέατρο Ρεματιάς
  • Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, Βριλήσσια, Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη”
  • Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”
  • Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, Ν.Σμύρνη, Θέατρο Άλσους

Περισσότερα από Πρόσωπα