Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι και φέτος η δραστηριότητα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» με μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν συναυλίες, σεμινάρια, ομιλίες αλλά και μουσικά εργαστήρια.
Το πρόγραμμα των δράσεων για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου περιλαμβάνει τα εξής:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας
Α Κύκλος «Ιστορικές Περίοδοι»: 26/9 – 19/12, Τετάρτες στις 18.00
Ελεύθερη είσοδος με εγγραφή
Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα λειτουργήσει το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας με δύο κύκλους σεμιναρίων στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Ο πρώτος κύκλος, όπως και πέρσι αφορά τη συνοπτική ιστορία της δυτικής μουσικής με τίτλο «Ιστορικές Περίοδοι». Το πρόγραμμα των 13 σεμιναρίων του κύκλου και οι ομιλητές έχουν ως εξής: Β. Κουτσομπίνα Μεσαίωνας – Αναγέννηση (3 σεμινάρια. 26/9, 3/10 και 10/10), Μ. Σιδερή Μπαρόκ (2 σεμινάρια, 17/10 και 24/10), Ι. Φούλιας Κλασική περίοδος (3 σεμινάρια, 31/10, 7/11 και 14/11), Κ. Χάρδας Ρομαντισμός (3 σεμινάρια 21/11, 28/11 και 5/12), Μ.Ι. Αλεξιάδης 20ός αιώνας (2 σεμινάρια, 12/12 και 19/12).
Τα σεμινάρια θα διεξάγονται Τετάρτες στις 18.00. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 12 Σεπτεμβρίου στις 10:00, στο χώρο της Βιβλιοθήκης, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της, ενώ θα κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Wikipedians της Μουσικής Βιβλιοθήκης
3/10, 7/11, 5/12, 16:00-18:00
Ελεύθερη είσοδος
Με το σύνθημα Γίνε κι εσύ Wikipedian της Βιβλιοθήκης συστάθηκε η ομώνυμη ανοιχτή ομάδα, με σκοπό τον εμπλουτισμό της ελληνικής Βικιπαίδειας με λήμματα κυρίως από το χώρο της ελληνικής μουσικής και στόχο την αξιοποίηση των σπάνιων πηγών της Βιβλιοθήκης. Η ομάδα των Wikipedians έχει ήδη πραγματοποιήσει σεμινάρια στο Αναγνωστήριο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στα οποία οι συμμετέχοντες πέρα από την εκπαίδευση στη συγγραφή των μουσικών λημμάτων, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μουσικό υλικό της Βιβλιοθήκης αλλά και να συζητήσουν μεταξύ τους τις εμπειρίες από τη συγγραφή των λημμάτων τους, καθώς και θέματα που αφορούν τη χρήση, την αξιοπιστία της Wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού. Σημαντική ήταν και η ευρύτητα του κοινού που συμμετείχε στα σεμινάρια, καθώς προέρχεται από διαφορετικά ηλικιακά και μορφωτικά επίπεδα, με κεντρικό σημείο συνάντησης, το ενδιαφέρον για τη μουσική.
Η πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα, που συναντιέται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 16:00-18:00, παραμένει ανοικτή προς κάθε ενδιαφερόμενο, με ελεύθερη συμμετοχή και χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση την παρακολούθηση των προηγούμενων σεμιναρίων, μια και το ειδικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης και οι εκπρόσωποι της ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι στη διάθεση του κοινού σε κάθε νέα συνάντηση. Επόμενες συναντήσεις: 3/10 και 7/11 και 5/12.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.mmb.org.gr
Εργαστήρι Γιουκαλίλι
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2012
Πέμπτη 11:00 – 13:00
Σε όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία εκμάθησης ενός απλού μουσικού οργάνου, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής προσφέρει τη δυνατότητα, διοργανώνοντας ένα Εργαστήρι Γιουκαλίλι από τον προσεχή Οκτώβριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ενήλικες (άνω των 18) χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις θα μπορούν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με τη μουσική εκτέλεση χάρη στο γιουκαλίλι, ένα απλό τετράχορδο όργανο που μοιάζει με μικρή κιθάρα. Με τη βοήθεια ενός έμπειρου δασκάλου και με προσωπική πρακτική, οι μαθητές θα μπορούν να μάθουν εύκολα τις βασικές συγχορδίες και τεχνικές, που θα τους επιτρέψουν να παίζουν απλά κομμάτια και να συνοδεύουν τα αγαπημένα τους τραγούδια.
Το Εργαστήρι περιλαμβάνει 11 δίωρα ομαδικά μαθήματα σε μια τάξη έως 40 ατόμων και θα διεξάγεται από τον Οκτώβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κάθε Πέμπτη από ώρα 11:00 έως 13:00. Στο τμήμα θα διδάξει ο καθηγητής κιθάρας Μιχάλης Σουρβίνος.
Οι εγγραφές θα γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (νέα είσοδος), την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ώρες 11:00 – 16:00, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επειδή το τμήμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, οι μαθητές θα καταβάλλουν κατά την εγγραφή τους μετρητοίς εφάπαξ συνδρομή ύψους 90 €. Τα μουσικά όργανα, ιδιοκτησίας των μαθητών, θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι ίδιοι πριν από την έναρξη των μαθημάτων (ενδεικτικό κόστος 50-100 €).
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ
1η Συνάντηση Νέων Επιστημόνων
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, 9:30
Είσοδος ελεύθερη
Από την ίδρυσή της η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής έχει μια σταθερή παρουσία στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας στον τομέα της μουσικολογίας. Η Βιβλιοθήκη έχει υπάρξει διοργανωτής και συνδιοργανωτής συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων και έχει συμβάλει αποφασιστικά στη γενικότερη πρόοδο της μουσικολογικής έρευνας. Με γνώμονα τα παραπάνω, η Βιβλιοθήκη αποφάσισε να διοργανώσει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 την 1η Συνάντηση Νέων Επιστημόνων, εγκαινιάζοντας ένα νέο θεσμό που δίνει τη δυνατότητα σε υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και σε φοιτητές μουσικολογίας, να παρουσιάσουν την εν εξελίξει εργασία τους πάνω στα ερευνητικά τους αντικείμενα. Μερικοί από τους στόχους αυτού του συνεδρίου, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, είναι:
• να διαχυθεί η γνώση και να υπάρξει σαφής αλληλεπίδραση μεταξύ των ερευνητών σε όλα τα επίπεδα
• να βοηθήσει τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της παρουσίασης των εργασιών τους σε συνέδρια
• να ενθαρρύνει τη συζήτηση και την καλόπιστη κριτική μεταξύ επιστημόνων
Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. Είσοδος ελεύθερη.
Διαλέξεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Είσοδος ελεύθερη
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής φιλοξενεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις, ανεξάρτητες από τους καθιερωμένους ετήσιους κύκλους.
Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 18:00, με την ομιλία του Θωμά Ταμβάκου, μουσικογράφου-ερευνητή, με τίτλο «Προσωπικά ηχογραφήματα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών της διασποράς – Η αθέατη πλευρά της δισκογραφίας»», ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση των ηχογραφήσεων.
Στη συνέχεια, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 18.00, ο Μίλτος Λογιάδης, αρχιμουσικός – καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας». Είσοδος ελεύθερη.
Forum Μουσική-Τέχνη- Επιστήμη
«Μουσική και Αρχιτεκτονική: συγκλίσεις και αποκλίσεις»
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου στις 18:00
Είσοδος ελεύθερη
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εγκαινιάζει μια νέα σειρά τεσσάρων ομιλιών με θέμα τη μουσική και τη σχέση της με αδελφές τέχνες και επιστήμες. Σκοπός των ομιλιών αυτών που θα έχουν τη μορφή forum είναι να αναδείξουν σημεία σύγκλισης των ανθρωπιστικών σπουδών και να φέρουν σε διάλογο την τέχνη με την επιστήμη. Κατά παράδοση συναφείς, με τη μουσική και τη μουσικολογία, τέχνες και θεωρητικές επιστήμες, όπως η λογοτεχνία και η θεωρία της λογοτεχνίας, η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική και η φιλοσοφία εξετάζονται στις εκλεκτικές τους συγγένειες από ειδικούς από το χώρο της επιστήμης και της τέχνης. Η σειρά ξεκινάει με την ομιλία με τίτλο «Μουσική και Αρχιτεκτονική: συγκλίσεις και αποκλίσεις» τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 18.00, Ομιλητές Γιάννης Αθανασόπουλος- Ηλίας Γιαννόπουλος.
Παρασκευή στις 3: Συναυλίες στη Βιβλιοθήκη
Παρασκευές στις 15:00
Είσοδος ελεύθερη
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τα Ωδεία, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής συνεχίζει να φιλοξενεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας μικρές συναυλίες τελειόφοιτων σπουδαστών Ωδείων στην Αίθουσα Διδασκαλίας με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα των πρώτων συναυλιών διαμορφώνεται ως εξής: 5/10 Εθνικό Ωδείο Άνω Πατησίων, 12/10 Δελφικό Ωδείο, 19/10 Ωδείο Πρωτοπορία, 26/10 Ορφείο Ωδείο, 9/11 Ωδείο Φίλιππος Νάκα,. 23/11 Αθηναϊκό Ωδείο, 30/11 Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης, 7/12 Ωδείο Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής, 14/12 Κλασικό Ωδείο Χολαργού. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται Παρασκευές στις 15:00, στο ύφος των lunchtime concerts.
Συναυλία του Δανέζικου Συγκροτήματος «Psalmodie»
Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 12:00
Είσοδος ελεύθερη
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα» φιλοξενεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 12:00 την συναυλία του δανέζικου συγκροτήματος Psalmodie. Τα μέλη του συγκροτήματος, που εξερευνά τα όρια ανάμεσα στην παραδοσιακή μουσική και τους θρησκευτικούς ύμνους των βόρειων χωρών, θα σχολιάσουν τη μουσική τους και θα είναι ανοικτά σε ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό (στα Αγγλικά).
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Έτος Debussy – Έκθεση Φωτογραφίας
Οκτώβριος – Νοέμβριος
Είσοδος ελεύθερη
Μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης.
Την έκθεση επιμελήθηκε το Centre de Documantation Claude Debussy και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πνευματικό Κέντρο
του Δήμου Κορυδαλλού. Είσοδος ελεύθερη.
Camerata Junior – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Ακροάσεις για νέα μέλη
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής προγραμματίζει ακροάσεις επιλογής νέων μελών της CAMERATA JUNIOR – Ορχήστρας Εγχόρδων Νέων των Φίλων της Μουσικής, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012. Για το σκοπό αυτό, καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής μαζί με τα στοιχεία τους στη Γραμματεία του Συλλόγου.
Η Ορχήστρα λειτουργεί από τις αρχές του 2011 σε εθελοντική βάση. Οι δοκιμές γίνονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κάθε εβδομάδα, ημέρα Σάββατο και επιπλέον μια Κυριακή το μήνα. Δάσκαλος και Διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο Δημήτρης Σέμσης, με βοηθό διδασκαλίας τη Wendy Clark.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν διάθεση συμμετοχής καθώς και το κατάλληλο επίπεδο για να συμπεριληφθούν στα μέλη της Ορχήστρας. Κατά την ακρόαση επιλογής, θα εξετασθούν στο πιο κάτω ειδικό ρεπερτόριο και σε μία prima vista:
Βιολιά (έως 22 ετών): 1 έργο επιλογής του υποψηφίου & 1 σόλο από το 1ο μέρος ενός κοντσέρτου του W.A. Mozart, Βιόλες (έως 22 ετών): 1 έργο επιλογής του υποψηφίου &
1 σόλο από το 1ο μέρος ενός κοντσέρτου Stamitz ή Hofmeister Βιολοντσέλα (έως 22 ετών): 1 έργο επιλογής του υποψηφίου & 1 σόλο από το 1ο μέρος ενός κοντσέρτου του J. Haydn, Κοντραμπάσα (έως 25 ετών): 1 έργο επιλογής του υποψηφίου.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να στείλουν τα πιο κάτω στοιχεία τους στη διεύθυνση [email protected]
Αναλυτικές πληροφορίες: www.mmb.org.gr, 210 – 72 82 778