MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Απ’ όλα έχει το πρόγραμμα του Μεγάρου για τη φετινή σεζόν!

Με ένα πάρα πολύ πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα θα προσπαθήσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών να ανταποκριθεί στον πολιτιστικό και κοινωνικό του ρόλο, παρά την οικονομική κρίση.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Με βασικό κορμό τη μουσική σε όλο της το εύρος με την κλασική στο επίκεντρο, αλλά και όλες τις μορφές της τέχνης, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, αλλά και το ανοιχτό φόρουμ ιδεών που συνιστά το πρόγραμμα του Megaron Plus, το Μέγαρο ανοίγεται σε συνεργασίες με άλλους ελληνικούς και ξένους φορείς πολιτισμού, ιδρύματα και οργανισμούς αποδεικνύοντας ότι οι συνέργειες είναι πολύτιμες και παραγωγικές, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία σε όλες τις εκφράσεις, παραμένει πρωταρχικός στόχος του Μεγάρου Μουσικής που δίνει τη δυνατότητα έκφρασης σε καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, για την παρουσίαση του νέου προγράμματος και στην οποία ήταν παρών και ο Μίκης Θεοδωράκης, μίλησε ο Πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος, ο οποίος τόνισε ότι το Μέγαρο θα αναποκριθεί στο ρόλο του παρά την οικονομική κρίση. Αναφέρθηκε στις μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης από 12 εκατ. ευρώ το 2009, στα 5 εκατ. ευρώ το 2010 και στα 3 εκατ. ευρώ το 2011, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια υπήρξε μία μείωση σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπογράμμισε ότι ότι το Μέγαρο ούτε έλαβε, ούτε πρόκειται να λάβει ποτέ τα 100 εκ. περί των οποίων πολλά έχουν γραφεί. Ο κ. Μάνος διευκρίνισε ότι πρόκειται για την αναδοχή από την πολιτεία δανείου κατασκευής του Μεγάρου, το οποίο είχε δοθεί με κρατική εγγύηση, ενώ επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Μεγάρου, η πολιτεία είναι εκείνη που ανέλαβε την κτηριακή του ολοκλήρωση.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Η Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης, η Φιλαρμόνια, η Orchestre Nationale de France, η Φιλαρμονική του Ισραήλ, και αστέρες του πόντιουμ όπως ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ, ο Λόριν Μάαζελ, ο σερ Κόλιν Νταίηβις και ο Ζούμπιν Μέτα, μια νέα παραγωγή όπερας, ο Αλεσάντρο του Χαίντελ, το Μέγαρο για πρώτη φορά σε παραγωγή οπερέτας: τον Βαφτιστικό, μεγάλοι ερμηνευτές όπως ο Αρκάντι Βόλοντος, η Κιμ Κασκασιάν, το σύνολο Venexiana μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως ο Γιαν Φαμπρ, η Ωρελιά Τιερέ Τσάπλιν, του χορού, τo Μπαλέτο της Όπερας της Λυών και του Μπορίς Αϊφμαν, το ‘Νησί των θησαυρών’ στη παιδική σκηνή και την Καμεράτα να φιλοξενεί τη διάσημη μέτζο σοπράνο Βιβίκα Ζενώ αλλά και να συνδυάζει τη μουσική με την γευσιγνωσία είναι μερικά μόνον στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις που θα απολαύσουν φέτος οι θεατές του Μεγάρου Μουσικής.

Μεγάλα συμφωνικά σχήματα
Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Συμφωνικής Μουσικής στη Σειρά Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι: την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, μια μεγάλη ορχήστρα με εξαιρετικής ποιότητας ήχο που θα διευθύνουν δύο σπουδαίοι μαέστροι ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ και ο Νικολάι Αλεξέγιεφ (22,23,24/11), την περίφημη Philharmonia Orchestra με τον διάσημο αρχιμουσικό Λόριν Μάαζελ (15/12), την Orchestre Nationale de France με έναν από τους μεγαλύτερους βρετανούς αρχιμουσικούς, τον σερ Κόλιν Νταίηβις (25,26/2) και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με τον Ζούμπιν Μέτα στο πόντιουμ (2/4). Με την Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης συμπράττουν στο πιάνο: ο εξαιρετικός βραζιλιανός σολίστ Νέλσον Φρέιρε, η Ελίζο Βιρσαλάτζε, σπουδαία ερμηνεύτρια και δασκάλα και ο δικός μας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Όπερα και Οπερέτα
Οι φίλοι της όπερας και της οπερέτας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις παραγωγές. Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει για πρώτη φορά οπερέτα και μάλιστα από τις δημοφιλέστερες. Πρόκειται για τον ‘Βαφτιστικό‘ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, μια επιτυχημένη συμπαραγωγή του Μεγάρου με το Ελληνικό Φεστιβάλ που θα παρουσιαστεί σε 6 παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (23,26,27,28/10 & 2,3/11). Σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζεται το αριστούργημα του Τζιουζέπε Βέρντι ‘Οι Σικελικοί Εσπερινοί (‘I Vespri Siciliani’) σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα με τους Δημήτρη Πλατανιά, Γκρέγκορυ Κούντε, Δημήτρη Καβράκο και Αλεξία Βουλγαρίδου στην κεντρική διανομή και αρχιμουσικό τον Μύρωνα  Μιχαηλίδη (18, 19, 20, 22, 23, 25, 26, 27/1).

Η θρυλική όπερα του Βέρντι ‘Ναμπούκο‘ θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου (22/2). Σε νέα παραγωγή του Μεγάρου ανεβαίνει τον Μάιο (17, 19) η όπερα Αλεσάντρο του Χαίντελ σε σκηνοθεσία της κορυφαίας αμερικανίδας χορογράφου Λουσίντα Τσάιλντς. Το λιμπρέτο αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα γύρω από τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία που αποτελούν αφορμή για το ξετύλιγμα ενός φανταστικού μπαρόκ παραμυθιού, που λίγο έχει σχέση με του ιστορικούς χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουμε. Στον ρόλο του Μ. Αλέξανδρου ο διάσημος κόντρα τενόρος Μαξ Εμάνουελ Τσέντσιτς (Max Emanuel Cencic) Την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου.

Προβολές από τη N.Y. Μetropolitan Opera 
Οι εξαιρετικές παραγωγές ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα στον κόσμο, της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης θα συνεχίσουν να προβάλλονται – σε παραγωγή του Antenna Group – στις Αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής ‘φέρνοντας’ την αφρόκρεμα της λυρικής σκηνής, σε απευθείας μετάδοση, στη χώρα μας.

Μεγάλοι Ερμηνευτές
Το μπαρόκ εκπροσωπείται επίσης από το Σύνολο Venexiana με ένα πρόγραμμα με έργα Βιβάλντι και ένα ρεσιτάλ της νέας μόνιμης οργανίστας του Μεγάρου Ουρανίας Γκάσιου που θα ερμηνεύσει Μπαχ με επίσημο προσκεκλημένο τον δάσκαλο και προκάτοχο της, μεγάλο οργανίστα Νίκολας Κύναστον.

Δύο εξαιρετικά ρεσιτάλ προτείνει φέτος ο Κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές: τον μαγικό ήχο του πιάνου του σπουδαίου Αρκάντι Βόλοντος (22/1) και τη δημοφιλέστατη Κιμ Κασκασιάν σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ βιόλας(26/4).

Παραστάσεις Χορού
Ο Χορός στο Μέγαρο φιλοξενεί δύο από τα σπουδαιότερα χορευτικά σύνολα της Ευρώπης: Το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών (8,9,10/11) που θα παρουσιάσει το έργο του Γίρζι Κίλιαν ‘One of a kind’, έναν ύμνο στην ανθρώπινη ύπαρξη (επί σκηνής και ο εκπληκτικός τσελίστας Πίτερ Βίσπελβευ) και το δημοφιλέστατο και στη χώρα μας μπαλέτο του Μπορίς Άιφμαν που μετά την αξέχαστη ‘Αννα Καρένινα’ του, παρουσιάζει στην Αίθουσα Τριάντη το έργο ‘Rodin’ σε χορογραφία του ίδιου του διάσημου ρώσου χορογράφου και μουσική Ραβέλ, Σαιν Σανς και Μασνέ(1,2,3/2).

Παραστάσεις Θεάτρου
Το Θέατρο στο Μέγαρο φιλοξενεί τον βέλγο εικαστικό, περφόρμερ, σκηνοθέτη, χορογράφο και συγγραφέα Γιαν Φαμπρ που παρουσιάζει δύο έργα στα οποία ο ίδιος υπογράφει το concept, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία: ‘The power of theatrical madness’ (14,15/11) και ‘This is the Theatre like it was to be expected and foreseen’ (18/11). Στη σκηνή η ομάδα του, Troubleyn Ensemble. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μεγάρου με την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά. Το θέατρο όπως παρουσιάζεται στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας θα συνεχίσει να μεταδίδεται απευθείας στις Αίθουσες του Μεγάρου στο πλαίσιο του ΝΤ LIVE που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Συναυλίες
Η Συμφωνική Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται φέτος σε δύο συναυλίες, η μία με τη Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ και σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη (30/1) και η δεύτερη σε συμπαραγωγή με την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη (30/4). Στον κύκλο ελληνικό τραγούδι ανήκουν οι συναυλίες στον κήπο, της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και του Vassilikos (21,22/9), οι συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα καθώς και ένα αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις & παραστάσεις για παιδιά
Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο θα είναι λαμπερά με κύριο high light τo μπαλέτο ‘Ωραία Κοιμωμένη‘ σε χορογραφία Μάριους Πετιπά και πρωταγωνιστές πρώτους χορευτές από τα πιο διάσημα θέατρα του κόσμου και το corps de ballet του Μπαλέτου του Κρεμλίνου (14-30/12).
Επίσης μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της “Λιλιπούπολης” και τα πολυαγαπημένα της τραγούδια (30/11 & 1,2/12).
Η σειρά των συναυλιών με τίτλο “Disney in concert ‘Magical music from the movies‘ περιλαμβάνει τη μαγική μουσική των αγαπημένων ταινιών του Ντίσνευ από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και αρχιμουσικούς τον Νίκο Τσούχλο και τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά (19,21,22,28,29/12) και βέβαια στις ημέρες των γιορτών θ’ ακούσουμε κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τη χορωδία Rosarte(23,25,26/12).

Για τα παιδιά φέτος το Μέγαρο εγκαινιάζει μια ‘παιδική σκηνή’ που θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο στο Νέο Εκθεσιακό Χώρο. Η σκηνή ‘ανοίγει’ με τη μουσικοθεατρική παράσταση ‘Το νησί των Θησαυρών‘, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ και με μια εξαιρετική διανομή ηθοποιών.

Αφιέρωμα στον Μπετόβεν
Ένας ολόκληρος κύκλος είναι αφιερωμένος στις σονάτες του Μπετόβεν για πιάνο με ρεσιτάλ των Χάρη Δημαρά, Απόστολου Παληού, Τίτου Γουβέλη, Θανάση Αποστολόπουλου, Δημήτρη Κούκου, Αχιλλέα Γουάστωρ, Ούβε Μάτσκε, Δάναης Καρά, Λίλια Μπογιατζίεβα, Παύλου Γιαλλλουράκη, Στέφανου Νάσου και Γιάννη Τσανακαλιώτη. Οι Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος φιλοξενούν ρεσιτάλ της Ιουλίας Τρούσσα, του Αρη Γαρουφαλή και του ιλιγγιωδώς ανερχόμενου καναδού 17χρονου πιανίστα Γιαν Λισέτσκι, που μόλις στα 15 του υπέγραψε συμβόλαιο με την Deutsche Grammophon (συναυλία που γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα)

Συναυλίες στον κήπο
Στον κήπο έχουν προγραμματισθεί ακόμη δύο συναυλίες: ο Δημήτρης Καλαντζής και το κουιντέτο του επαναλαμβάνουν την επιτυχία του καλοκαιριού, Mano’s – ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά τη τζαζ (28/9) και Νυχτερινές εξομολογήσεις με τον Χρήστο Ζερμπίνο, ακορντεόν και τον Μίλτο Λογιάδη, πιάνο(29/9). Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε δύο συναυλίες παρουσιάζει τα έργα του: Eρωτική συμφωνία (σε α’ παγκόσμια εκτέλεση’), Λειτουργία του Ορφέα και Ήλιος ο πρώτος, με τη Μικτή Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο συνθέτης με σολίστ την Ελενα Κελεσίδου, την Ελλη Πασπαλά και τον Vassilikos. Αφηγητής είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός(13,14/11). Τέλος, η Καμεράτα με όργανα εποχής ερμηνεύει τα 9 κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν και ο κύκλος ολοκληρώνεταιι τον Ιούνιο στον κήπο, με μια γιορτή, τη γιορτή της Μουσικής στις 21 Ιουνίου.

Μegaron Plus
Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε οργανώθηκαν συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων καθ’ ομάδες, με έναν ευρύ αριθμό συνεργατών του Megaron Plus, επιστημόνων και διανοουμένων που καλύπτουν όλους τους χώρους των επιστημών και του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι, διαμορφώθηκε το πρόγραμμα του Megaron Plus που καλύπτει τα θέματα ανά κύκλους και συνεργασίες με Ιδρύματα και Φορείς.

Σειρά διαλέξεων καθηγητών του περίφημου College de France, προσωπικότητες και διανοούμενοι, όπως ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο διάσημος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί, ο Ματιέ Πιγκάς εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Lazard Freres SAS, βασικού μετόχου της εφημερίδας Le Monde, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ha-Joon Chang, ο αρχιτέκτονας Mario Botta είναι μερικές από τις φετινές προτάσεις του Megaron Plus μαζί με το διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Great 2013, το Premio Strega στην Αθήνα, ένα αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι και ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι σε συνεργασία με Κέντρο Πομπιντού.

Ο Κύκλος Κινηματογράφος περιέχει ένα αφιέρωμα σε ένα μεγάλη μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον ιταλό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι με την ευκαιρία 100 χρόνων από τη γέννηση του. Το αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει ομιλία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Carlo di Carlo καθώς και προβολές ταινιών του Αντονιόνι στο Μέγαρο και το Ιταλικό Ινστιτούτο. Με τη συμμετοχή των σκηνοθετών Γιώργου Ζώη, Φίλιππου Τσίτου, Σύλλα Τζουμέρκα, Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, Εύας Στεφανή και Γιώργου Γεωργόπουλου οργανώνεται συμπόσιο για το Νέο Ελληνικό Σινεμά. Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Ευάννα Βενάρδου και Γιάννης Ζουμπουλάκης. Τέλος σε ειδική εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία ‘Μέγαρα’ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και του Σάκη Μανιάτη και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη δύναμη της παρέμβασης τους σινεμά στους κοινωνικούς αγώνες του τότε και του σήμερα, με τη συμμετοχή των: Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Μισέλ Δημόπουλου και Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Περισσότερα από Ιστορίες