Fuerza Bruta στο Badminton: Ξέφρενο πάρτι ελευθερίας
Τη σύγκρουση ανάμεσα στην ελευθερία της παιδικής ανεμελιάς εναντίον της πεζής καθημερινής ζωής παρακολουθήσαμε στο Fuerza Bruta, την performance, που συνδυάζει τα ακροβατικά με το μοντέρνο χοροθέατρο και το ηλεκτρονικό πάρτι. Ξέφρενος ρυθμός, εντυπωσιακές εικόνες, ακροβατικά, πολύ μπιτ, σε μια διαφορετική δημιουργία, που απογειώνει, εμπνέει και τελικά απελευθερώνει τον θεατή.
Το κόνσεπτ της παράστασης ήταν το δρώμενο να καταλήξει σε μια μεγάλη γιορτή πάρτι, όπου περφόρμερς και θεατές γλεντούν τη ζωή, αλλά αυτό να γίνει μέσα από μια διαδικασία που παρουσιάζει αρκετά σχηματικά τα αδιέξοδα και τους πανικούς που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Ο άνθρωπος είναι δεμένος και τρέχει. Κάποιος τον πυροβολεί. Συνεχίζει να τρέχει. Η τυποποίηση της βιομηχανοποίησης αποτυπώνεται με κυλιόμενους διαδρόμους και ανθρώπους που σύρονται και πέφτουν με εντελώς αυτοματοποιημένες κινήσεις, σαν να είναι προϊόντα που φτιάχνονται και καταναλώνονται πάνω σε μια βιομηχανική ράμπα. Ο πνιγηρός χαρακτήρας της γραφειοκρατίας επίσης. Οι άνθρωποι εγκλωβίζονται,στιβάζονται σε μικρά διαμερίσματα από χαρτόκουτα, χάνουν τον εαυτό τους. Επίσης, είναι σε μια διαδικασία συνεχούς απειλής και σύγκρουσης.
Ποιά είναι η απάντηση σε αυτό το αδιέξοδο; Το πάρτι μέχρι τελικής πτώσεως. Οι ήρωες της παράστασης, χορευτές και ακροβάτες συνάμα, εξαφανίζουν τους περιορισμούς, σπάνε τα δεσμά και καταλήγουν σε ένα διονυσιακό παραλήρημα απελευθέρωσης, με ηλεκτρικούς ήχους. Η απάντηση ίσως φαίνεται ανεπαρκής για τα προβλήματα του καθημερινού ανθρώπου, αλλά στο Fuerza Bruta λειτουργεί. Η ψυχή μας γεμίζει με εικόνες, φώτα, ήχους, ρυθμό, χρώμα. Ως ένα βαθμό καθαίρεται. Σίγουρα αυτό που βλέπουμε είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.
Η μεγάλη διαφοροποίηση της περφόρμανς είναι μεγάλο μέρος της πραγματοποιείται πάνω από τα κεφάλια των θεατών. Οι ακροβάτες, δεμένοι με σχοινιά, κάνουν βόλτες σε ειδικές υφασμάτινες επιφάνειες, που τοποθετούνται προσωρινά πάνω σε σιδερένιους τοίχους στην σκηνή του Badminton. Και στη συνέχεια- στο πιο εντυπωσιακό εφέ της παράστασης- γυναίκες περφόρμερς επιδίδονται σε ένα παιχνίδι με νερό. Αυτό γίνεται πάνω ακριβώς από τα κεφάλια των θεατών, σε μια διάφανη επιφάνεια, για να μπορούμε να βλέπουμε. Το παιχνίδι με το νερό αποπνέει την γλυκιά ανεμελιά, έχει αισθησιασμό και δίνει ωραίες- και κυρίως ασυνήθιστες- εικόνες.
Αυτές οι εικόνες δεν επιτυγχάνονται με την χρήση των εντυπωσιακών εφέ της υψηλής τεχνολογίας, αλλά με απλά μέσα και την χρήση της μηχανικής. Οι θεατές διαρκώς μετακινούνται στην σκηνή, για να μπορούν να γίνουν οι αλλαγές και να στηθούν τα βάθρα πάνω στα οποία τρέχουν, ακροβατούν και χορεύουν οι performers. Αυτές οι αλλαγές γίνονται χειροκίνητα από τους τεχνικούς του Badminton. Η διάφανη σκηνή πάνω από τα κεφάλια μας επίσης ανεβοκατεβαίνει με την χρήση μηχανικών μέσων, για να φτάσει να μπορεί να αγγίξει ο θεατές τις ημίγυμνες κοπέλες που χορεύουν γλιστρώντας πάνω στα νερά.
Η βασική επιδίωξη των συντελεστών του Fuerza Bruta είναι να βάλουν τον θεατή μέσα στο δρώμενο, αλλά και να βρεθούν οι ίδιοι μέσα στο κοινό. Εξ ου και οι θέσεις του τεράστιου Badminton κρύφτηκαν με μια γιγάντια αυλαία και οι θεατές μεταφέρθηκαν πάνω στην σκηνή, η οποία είναι αρκετά μεγάλη, για να φιλοξενήσει και τον πολύ κόσμο που είδε την παράσταση και τις αρκετά σημαντικές απαιτήσεις σε χώρο του ίδιου του Fuerza Bruta.
Η λογική των συντελεστών είναι να καταλήξει το έργο τους, που ακροβατεί ανάμεσα στο χορό, το μινιμαλιστικό θέατρο και την ακροβασία σε ένα μεγάλο πάρτι, από το οποίο όλοι φεύγουν ευτυχισμένοι. Με εμένα, αλλά και πολλούς άλλους, όπως είδα από τις αντιδράσεις του κοινού, τα κατάφεραν. Ήταν ένα πολύ έντονο και πλούσιο σε εικόνες θέαμα, κάτι που δεν βλέπεις συχνά. Δεν είναι υπερθέαμα, αλλά είναι ένα χορταστικό θέαμα. Δεν έχει το βάθος μιας καλλιτεχνικής χορογραφίας ή μιας θεατρικής περφόρμανς, που αναδεικνύει τα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής, αλλά είναι ένα καλλιτεχνικό δρώμενο και όχι ένα ρεσιτάλ ακροβασίας (παρά το ότι χρησιμοποιεί αρκετά τα ακροβατικά). Είναι μια αφορμή για έξοδο από την καθημερινότητα, για εκτόνωση, για απελευθέρωση, γαρνιρισμένη με ωραίες εικόνες και ένα πρωτότυπο σχέδιο, το οποίο εκτελείται σωστά και διατηρεί έναν καταιγιστικό ρυθμό από την αρχή μέχρι το τέλος.
Γιώργος Σμυρνής