MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
17
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Συζήτηση για το ασφαλιστικό σύστημα στο Megaron Plus

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συζήτηση για το πιο δραματικό και επείγον θέμα των ημερών μας, με θέμα: “Πώς θα αποκτήσουμε ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα;” στο Megaron Plus.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Η εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού Megaron Plus είναι και η πρώτη μίας σειράς συζητήσεων πάνω σε φλέγοντα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως έχει διαμορφωθεί στις ακραίες συνθήκες τις οποίες έχει επιφέρει η μεγαλύτερη ίσως οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ταγμένο στον ρόλο του ως ενός ανοιχτού φόρουμ ιδεών και προβληματισμού, το Megaron Plus φέρνει στο ίδιο τραπέζι προβεβλημένες προσωπικότητες και επιστήμονες ειδικευμένους σε θέματα τα οποία είναι κρίσιμα για το μέλλον της χώρας μας και απασχολούν καθημερινά σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου δημοσίων συζητήσεων που οργανώνει το Megaron Plus και φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές», ανοίγει ο φάκελος “ασφαλιστικό σύστημα”. Τις απόψεις, τους προβληματισμούς, την εμπειρία και τις προτάσεις τους για τη “δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος” θα συζητήσουν μεταξύ τους αλλά και με το κοινό του Megaron Plus ο Παναγής Βουρλούμης, οικονομολόγος και τ. πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΟΤΕ, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τ. διοικητής του ΙΚΑ, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, διοικητής του ΙΚΑ, και ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Στ. Καστρινάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του Megaron Plus με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς.

To θέμα
Γνωρίζουν όλοι για χρόνια ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν ήταν βιώσιμο. Τόσο διεθνείς οργανισμοί και σοβαροί μελετητές που είχαν ασχοληθεί με το θέμα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Όμως, παρά τις επάλληλες προσπάθειές, στο τέλος τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο δια ταύτα, μεταθέτοντας στο μέλλον τις επώδυνες αποφάσεις, που πιθανόν θα έφεραν μαζί τους και μεγάλο πολιτικό κόστος.

Ώσπου ήρθε η κρίση, που ανάγκασε το κράτος να πάρει μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι όμως αρκετά και οδηγούν μακροπρόθεσμα στην σωστή κατεύθυνση; Πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα σε μια μεταρρύθμιση εκ βάθρων που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, δημιουργώντας στέρεες βάσεις για τις επόμενες γενιές. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις.

Οι ομιλητές
Ο Παναγής Βουρλούμης σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Διεθνούς Τράπεζας. Επί 40 χρόνια εργάστηκε σε τράπεζες, αρχικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Επί οκτώ χρόνια ήταν στέλεχος του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού με έδρα την Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια για λογαριασμό ομάδας τραπεζών από διάφορες χώρες, οργάνωσε και διηύθυνε μια τράπεζα επενδύσεων στην Ινδονησία. Το 1977 επέστρεψε στην Ελλάδα και κατά την περίοδο 1979-1981 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τραπέζης. Κατά το διάστημα 1988-2000 ήταν επικεφαλής της Alpha Finance, Alpha Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Alpha Bank Romania, στην ίδρυση των οποίων συμμετείχε ουσιαστικά. Από το 2000 έως τα μέσα 2004 διετέλεσε πρόεδρος της Frigoglass και της Aegean Baltic Bank. Από το 2004 ως το 2010 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου TEMPLE (Philadelphia USA), έχει ειδικευθεί στην ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια οικονομική. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93) και στην Εθνική Ασφαλιστική (1993-99), Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96) και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις περιοχές των εφαρμογών της θεωρίας διαχείρισης των κινδύνων, της σύγκλισης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, της κοινωνικής ασφάλισης για συντάξεις και των συστημάτων υπηρεσιών υγείας.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Τεχνολόγων Μηχανικών ΤΕΙ. Το 1974, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1984, στο 1ο Συνέδριο του Κινήματος εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Συνδικαλιστής από το 1974, διετέλεσε γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Μηχανικών ΟΤΕ (1975-79), οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (1981-1986), γραμματέας Επιτροπής Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ (1981-1983), πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (1982-85) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (1990-1993). Την περίοδο 1993-1996 ήταν διοικητής του ΟΑΕΔ και πρόεδρος του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το Σεπτέμβριο του 1996, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας και το 2000 κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Το 2010, ενώ κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, του ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό η διοίκηση του ΙΚΑ.

Ο Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά από το 2007. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1956 και σπούδασε Οικονομικά στο Καίμπριτζ (Μ.Α. 1978, Ph.D. 1984) και στην Οξφόρδη (Μ. Phil 1980) όπου και δίδαξε. Έχει εργαστεί στα Υπουργεία Οικονομίας και Βιομηχανίας, καθώς και στην Εμπορική Τράπεζα. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού από το 1996 ως το 2004. Μεταξύ 1999 και 2004 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε ο βασικός συντάκτης της Έκθεσης Σπράου για τις συντάξεις, των πρώτων δύο Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη (2001, 2003) και της Έκθεσης Στρατηγικής για τις Συντάξεις (2002). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα στον χώρο των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας. Διδάσκει κοινωνικές ασφαλίσεις, οικονομική της ασφάλισης και γήρανση του πληθυσμού και οικονομία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στον χώρο των συντάξεων, της κοινωνικής πολιτικής και των οικονομικών επιπτώσεων της πληθυσμιακής γήρανσης. Συμμετείχε ήδη στις πρώτες συζητήσεις για την ίδρυση της Έρευνας για την Υγεία και Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE). Με το SHARE ασχολείται εξ αρχής ως Αναπληρωτής Συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας. Η έρευνά του είναι στα πεδία της φτώχειας, των άτυπων δικτύων συνοχής και κατοικίας όπως και στις διασυνδέσεις αυτών των θεμάτων με θέματα υγείας.

Ο Κωνσταντίνος Στ. Καστρινάκης ειδικεύεται στην οργανωτική αλλαγή και στον σχεδιασμό και υλοποίηση εταιρικών και θεσμικών πολιτικών. Έχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διοικήσεις εταιρειών, οικογενειακών επιχειρήσεων, δημοσίων φορέων καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για περισσότερα από 20 έτη. Είναι Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1978) και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοικητική επιστήμη από τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστήμιου του Λάνκαστερ. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του κατείχε διευθυντικές θέσεις σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, βιομηχανικών προϊόντων, ενέργειας και δημόσιας διοίκησης. Ιδρυτικό στέλεχος της ΚΑΝΤΩΡ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. (το 1990), ο κ. Καστρινάκης είναι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας από τον Μάιο του 2008. Είναι ενεργό μέλος επαγγελματικών και κοινωνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ελλάδα και μέλος διοικητικών συμβουλίων σε εταιρείες και τράπεζες.

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Διεύθυνση
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα

Τηλέφωνο
210 7282333

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις