Πέθανε ο κορυφαίος ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ!
Ένας πολύ μεγάλος στοχαστής και επιστήμονας, ο Έρικ Χομπσμπάουμ, που σφράγισε με το έργο του την ιστορική επιστήμη τον 20ο αιώνα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.
Ο Βρετανός μαρξιστής ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ, μαζί με τον Φερνάντ Μπροντέλ θεωρείται ο κορυφαίος ιστορικός του 20ου αιώνα. Επίσης, υπήρξε σημαντικός φιλόσοφος. Το τετράτομο έργο του για την ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα, από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την γέννηση και την πτώση της ΕΣΣΔ, θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα παγκοσμίως.
Εκτός από τα διάσημα βιβλία του “The Age of Revolution, 1789-1848” (“Η εποχή των επαναστάσεων, 1789-1848”, μτφρ. Μαριέτα Οικονομοπούλου, εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ.), “The Age of Capital, 1848-1875” (“Η εποχή του κεφαλαίου, 1848-1875”, μτφρ. Δημοσθένης Κούρτοβικ, εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ.), “The Age of Empire, 1875-1914” (“Η εποχή των αυτοκρατοριών, 1875-1914”, μτφρ. Κωστούλα Σκλαβενίτη, εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ.) και “Age of Extremes: The Short Twentieth Century 1914-1991” (“Η εποχή των άκρων: ο σύντομος 20ος αιώνας 1914-1991”, μτφρ. Βασίλης Καπετανγιάννης, εκδ. Θεμέλιο), έχει συγγράψει και τα βιβλία: “Primitive Rebels”, “Labouring Man and Worlds of Labour”, “Industry and Empire”, “Nations and Nationalism Since 1780”, “The Invention of Tradition” (“Η επινόηση της παράδοσης”, μτφρ. Θανάσης Αθανασίου, εκδ. Θεμέλιο), “The Jazz Scene” (“Η σκηνή της τζαζ”, μτφρ. Τάκης Τσήρος, εκδ. Εξάντας), “Uncommon People” (“Ξεχωριστοί άνθρωποι”, μτφρ. Παρασκευάς Ματάλας, εκδ. Θεμέλιο), “Bandits” (“Ληστές”) και “Globalisation, Democracy and Terrorism” (“Παγκοσμιοποίηση, δημοκρατία και τρομοκρατία”, μτφρ. Νίκος Κούρκουλος, εκδ. Θεμέλιο), τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, καθώς και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία του “Interesting Times: A Twentieth-century Life” (“Συναρπαστικά χρόνια: μια ζωή στον 20ο αιώνα”, μτφρ. Σταματίνα Μανδηλαρά, εκδ. Θεμέλιο).
Το τελευταίο του βιβλίο ήταν το How to Change the World το 2011, έργο που έγραψε σε ηλικία 94 ετών.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917, από πατέρα Βρετανό πολωνικής καταγωγής και μητέρα αυστριακή, εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε στη Βιέννη και το Βερολίνο, ενώ μετά την άνοδο του ναζισμού σε Αυστρία και Γερμανία κατέφυγαν η οικογένειά του και αυτός αυτός στο Λονδίνο. Εκεί ο Χομπσμπάουμ σπούδασε στο Καίμπριτζ. Ήταν μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, επίτιμο μέλος του Kings College στο Καίμπριτζ και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων σε αρκετές χώρες.
Ποτέ δεν απαρνήθηκε τις μαρξιστικές του πεποιθήσεις, αν και αναγνώρισε ότι η εξέλιξη της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αρνητική.
Γιώργος Σμυρνής