2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών
Με παράλληλες εκδηλώσεις και εκθέσεις ανοίγει τις πύλες του στο κοινό την 1η Οκτωβρίου, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, που θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου.
Εικοσιδύο εκθέσεις και περισσότερα από 500 έργα παρουσιάζονται σε 19 χώρους στην πρωτεύουσα, αναδεικνύοντας τη χρονική πορεία της χαρακτικής ως σύγχρονης τέχνης.
Πρόγραμμα
Εγκαίνια: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012, Διάρκεια 2-28 Οκτωβρίου
«Μάρκος Ζαβιτζιάνος»
Ο Μάρκος Ζαβιτζιάνος [1884-1923] γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του Σπυρίδων Ζαβιτζιάνος, γιατρός,
καταγόταν από αρχοντική κερκυραϊκή οικογένεια και η μητέρα του, η Ελένη Μαρσάν, γαλλικής καταγωγής, ήταν ερασιτέχνιδα ζωγράφος. Μαθήτευσε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το 1906 εγγράφεται στην Ακαδημία του Μονάχου, όπου σπούδασε ζωγραφική (με τον Γκάμπριελ φον Χακλ) και χαρακτική (με τον Μ.Κερν). Στη συνέχεια πηγαίνει στο Παρίσι για έναν χρόνο και το 1910 επιστρέφει στην Κέρκυρα, όπου ιδρύει, μαζί με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, το Σοσιαλιστικό Κέντρο της Κέρκυρας και το 1914 συμμετέχει στην ίδρυση της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής Συντροφιάς των Εννιά. Από το 1914 ως το 1916 ο Ζαβιτζιάνος δημοσιεύει ποιήματα, χαρακτικά και σχέδια στο περιοδικό της Συντροφιάς Κερκυραϊκή Ανθολογία. Γύρω στο 1917 εγκαθίσταται στην Αθήνα, και το 1922 πραγματοποιεί ατομική έκθεση ελαιογραφιών και χαρακτικών στο Ζάππειο.
Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της νεοελληνική χαρακτικής. Φιλοτέχνησε μεγάλο αριθμό χαρακτικών έργων, που προορίζονταν κυρίως για την εικονογράφηση βιβλίων, πολλά από τα οποία, ωστόσο, παρέμειναν αδημοσίευτα. Οι ξυλογραφίες και οι οξυγραφίες του, με ηθογραφικά κυρίως θέματα, στηρίζονται στις αντιθέσεις του άσπρου με το μαύρο, αναδεικνύοντας τις τεχνικές της χαρακτικής.
Συμμετέχων καλλιτέχνης: Μάρκος Ζαβιτζιάνος
Διοργανωτής: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, m. Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο: 210 3614143
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 09.30 – 15.30, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 09.30-20.00
Έναρξη: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου
Ex libris από την συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου
Χαρακτικά σύγχρονων καλλιτεχνών, κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη, από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Αργεντινή, την Ινδία και άλλες χώρες.
Διοργάνωση: Ίδρυμα Πολιτισμού Παναγιώτης Γιαννάκος–Xotaris
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, m. Μέγαρο Μουσικής
Τηλέφωνο: 210 7224028
Ώρες λειτουργίας Καθημερινά 10.00–20.00, Κυριακή 10.00–14.00, Δευτέρα κλειστά
Έναρξη: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 Διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου
“Ontologies” four US Women Printmakers
(Catherine Bebout, Bernice Ficek-Swenson, Minnesota, Nancy Macko, Barbara Robertson)
Η σειρά «Χαρτογραφώντας το σώμα» της Catherine Bebout αποτελείται από μονοτυπίες με μικτή τεχνική. Η διαμόρφωση των εικόνων σε στρώματα δημιουργεί μια χρονική συνέχεια και ταυτόχρονα αντανακλά την ιδιοσυγκρασιακή συσσώρευση ενδιαφερόντων της καλλιτέχνιδας.
Η Bebout εξερευνά το πώς η χαρτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες τόσο για να ενημερώσει όσο για να διαστρευλώσει την άποψή μας για τον κόσμο. Η πρόθεση της καλλιτέχνιδας είναι να δημιουργήσει οπτικά και μεταφορικά πλάνα ταξιδιού τα οποία προσκαλούν το θεατή να ταξιδέψει μέσα από μυστήριες χλωρίδες και πανίδες, τόσο πραγματικές όσο και φανταστικές. Αυτό το ταξίδι προσκαλεί το θεατή να αναλογιστεί πώς το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν.
Η Ficek-Swenson παρουσιάζει πέντε από τις ασπρόμαυρες φωτογκραβούρες της σειράς Υποσχέσεις του νερού που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2012. Η καλλιτέχνης εξερευνά το κλασσικό θέμα της γης, της φωτιάς, του νερού και του αέρα. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται επίσης για να υπονοήσουν μια έμφυτη πνευματική και/ή τελετουργική ευαισθησία.
Η «Υπόσχεση του νερού» είναι μια εξερεύνηση του νερού ως μια πηγή που αξίζει σεβασμό. Μαλακές λευκές πέτρες( από την Ελλάδα) και τριγωνικές πέτρες( από τις Ηνωμένες Πολιτείες) τοποθετούνται σε μια ασαφή διάφανη βάση, η οποία είναι απελευθερωμένη από συγκεκριμένους συνειρμούς. Οι πέτρες διαχωρίζονται που κυλάει γύρω από την καθεμιά. Η δραστηριότητα του νερού υπονοεί μια πράξη που μιμείται τα καιρικά φαινόμενα.
Το έργο της Nancy Macko στη σειρά «Στον Κήπο της μέλισσας Ιέρειας, Σουίτα ν.1» αποτελείται από πέντε χαλκογραφίες που σκοπεύουν στο να υπενθυμίσουν μια εποχή κατά την οποία η θυληκότητα ήταν ιερή και οι γυναίκες λατρεύονταν. Η δουλειά αντλεί ιδέες από την κοινωνία των μελισσών με όλες τις εσωτερικές της μεταφορές οι οποίες παραπέμπουν σε εργάτριες μέλισσες και ιέρειες, καθώς και στη Μητέρα Μέλισσα. Σε καλλιτεχνικά ευρήματα από την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, η καλλιτέχνης βρήκε ενδείξεις που επουσιώνουν την κοινωνία των μελισσών ως ενσωματωμένο κομμάτι των αρχαίων γυναικείων κοινωνιών.
Το βίντεο «Λαϊκές παραδώσεις των μελισσών ιέρειων» (2004) συμπληρώνει το θέμα των χαρακτικών. Μεγάλο μέρος του οπτικού υλικού συλλέχθηκε στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι με σκοπό την έρευνα το 1996.
Η σειρά «Γκρι» της Barbara Robertson συνδυάζει παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα. Η τεχνολογία ως καλλιτεχνικό μέσον είναι καινούρια και έχει τις δικές της αισθητικές δυνατότητες. Το κάθε ψηφιακό αρχείο λειτουργεί ακριβώς όπως μια μήτρα.
Δύο πρωταρχικές πηγές λειτουργούν ως οπτική βάση για αυτή τη δουλειά: Η μια είναι ο τοπογραφικός χάρτης ενός νεφελώματος, και η άλλη είναι ο συνδυασμός Fibonacci. Μέσα από αυτά τα δύο σχέδια, η καλλιτέχνης δημιουργεί περιβάλλοντα οπτικών εξαπλώσεων και μεταλλαγών.
Ένα πεντάλεπτο animation σε επανάληψη( λούπα), που τιτλοφορείται «Γκρίζος Χάρτης», αποτελείται από χαρακτικά που έχουν φτιαχτεί με μικτές τεχνικές. Συνοδεύεται από ένα αυθεντικό soundtrack το οποίο συντέθηκε σε συνεργασία με την σχεδιάστρια ήχου Johanna Melamed
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Catherine Bebout, Bernice Ficek-Swenson, Nancy Macko, Barbara Robertson
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, m. Μέγαρο Μουσικής,
Τηλέφωνο 210 7224 028
Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10.00–20.00, Κυριακή 10.00–14.00, Δευτέρα κλειστά
Έναρξη : Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012, διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου
Έκθεση των φοιτητών του Εργαστηρίου χαρακτικής του Τμήματος εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια ενότητα, έργων των σπουδαστριών/στών: Μιχάλη Βαφόπουλου, Γρηγόρη Γαλανόπουλου, Αλέξανδρου Δημητριάδη, Ελένης Ζέππου, Αγγελικής Καραγιάννη, Χριστόφορου Κατσαδιώτη, Βασίλη Κουντίνα, Αναστασίας Κότσαλα, Στεφανίας Μητράκη, Δημοσθένη Μπογιατζή, Ελένης Νικολακοπούλου, Αλέξη Παππά, Ισιδώρας Παπαδούλη, Ιωάννας Παπαδημητρίου, Κώστα Σπανόπουλου, Ελένης Τσίρη, Simon Thamiry, Αντώνη Χατζητρακόσα και των διδασκόντων καθηγητών, Μανόλη Γιανναδάκη, Ξενή Σαχίνη.
Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο μελετών, προτάσεων των δημιουργιών τους, μαυρόασπρα ή χρωματικά χαρακτικά με τεχνικές της ανάγλυφης φόρμας χάραξης (ξυλογραφία, χάραξη λινόλεο ή άλλες πλάκες) της βαθιάς χάραξης πάνω σε μεταλλικές πλάκες τσίγκου-χαλκού (οξυγραφίες με όλες τις τεχνικές), επίσης μικτές τεχνικές, αλλά και λινογκραβούρες, κολλαγραφίες, λιθογραφίες και έργα διαμορφωμένα μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία (ηλεκτρονικό υπολογιστή) με ηλεκτρονικές εκτυπώσεις.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μιχάλης Βαφόπουλος, Γρηγόρης Γαλανόπουλος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Ελένη Ζέππου, Αγγελική Καραγιάννη, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Βασίλης Κουντίνας, Αναστασία Κότσαλα, Στεφανία Μητράκη, Δημοσθένης Μπογιατζής, Ελένη Νικολακοπούλου, Αλέξης Παππάς, Ισιδώρα Παπαδούλη, Ιωάννα Παπαδημητρίου, Κώστας Σπανόπουλος, Ελένη Τσίρη, Simon Thamiry, Αντώνης Χατζητρακόσας, Μανόλης Γιανναδάκης, Ξενής Σαχίνης.
Διοργάνωση: Εργαστήριο χαρακτικής του Τμήματος εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, m. Κεραμεικός
Τηλέφωνο 210 3452150-210 3414466
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη–Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 10.00–14.00, Δευτέρα κλειστά
Έναρξη: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012, διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου
30 χρόνια εκτυπώσεων
Έκθεση χαρακτικών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) ιδρύθηκε το 1983 από ομάδα επιφανών εικαστικών της Θεσσαλονίκης.
Παρόλο που τα μέλη του συλλόγου χρησιμοποιούν διάφορα μέσα εικαστικής έκφρασης, η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει μόνο έργα χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων και έχει αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς αφορά μια μεγάλη χρονική περίοδο παραγωγής έργων ενώ εκτίθενται και έργα εκλιπόντων μελών. Μέσα από αυτήν την αναδρομική έκθεση – επετειακή των τριάντα χρόνων του συλλόγου- επιδιώκεται να επικοινωνηθεί η ιδιαίτερη έμφαση που δίνει ο ΣΚΕΤΒΕ στην προώθηση της χαρακτικής.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιανναδάκης Μανόλης, Ηλιοπούλου Χοπιρτεάν Κριστιάνα, Λάλος Θοδωρής, Λιόλιου Βούλα, Πασσαλή Μαρία, Πατσή Μαρία, Παλιάν Κωνσταντίνος, Μονογυιός Γιάννης, Γιαλούρης Νίκος, Βουτσάς Κώστας, Μαράτη Αλεξάνδρα, Πουράνη, Έφη Σφήκας, Νίκος, Γεωργίου Άρης, Γρηγοριάδου Γεωργία, Σαχίνης Νίκος, Σταύρου Στέλιος, Ρογκότης Βασίλης Τσεντεμαΐδης Τάκης Τουλκερίδης, Γιώργος, Χαμιδιελή Φωτεινή, Κομπατσιάρη Μαρία
Διοργάνωση: Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, m. Κεραμεικός
Τηλέφωνο 210 3452150 – 210 3414466
Ώρες λειτουργίας Τρίτη–Σάββατο: 10.00–20.00, Κυριακή: 10.00–14.00, Δευτέρα κλειστά
Έναρξη:Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012, διάρκεια 2-27 Οκτωβρίου
Μια λέξη μια εικόνα, μια εικόνα μια λέξη
Έκθεση των φοιτητών του εργαστηρίου χαρακτικής του Τμήματος εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που η χαραγμένη-εκτυπωμένη λέξη συνλειτουργεί με τη χαραγμένη- εκτυπωμένη εικόνα ακολουθώντας τρόπους και νοητικές διαδρομές που έχουν κληρονομηθεί από την πρωταρχική σχέση της γραμμένης λέξης και της σχεδιασμένης εικόνας στη συνάντησή
τους με την τυπογραφία και τις τεχνολογίες της χαρακτικής.
Αναζητώντας εικόνα μέσα από τη λέξη και λέξη μέσα από την εικόνα οι συμμετέχοντες στην έκθεση γίνονται κοινωνοί της νέας ανοιχτής συνθήκης κωδίκων επικοινωνίας έτσι ώστε η προσωπική εμπειρία του κάθε δημιουργού εικόνας και λέξης να οδηγούν την εικόνα και τη λέξη στα όριά τους στοχεύοντας «στην ίδια την καρδιά του κώδικα της σημειωτικής λειτουργίας!»
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αβραμοπούλου Ιφιγένεια, Άγριου Έρη, Αλεξίου Νίκος, Αντωνιάδου Στέλλα, Αυγερινού Μάρθα, Βασιλούδη Ευτυχία, Βλάχου Χρυσάνθη, Βολιώτη Μαρία, Γαζέας Αντώνης, Θαλασσινού Mαρία-Ελένη, Θεοδώρογλου Άννα-Μαρία, Καραστέργιου Ευαγγελία, Καραγιάννη Άννα, Καρναμπατίδης Νικόλας , Καρούσος Λουκάς, Κασαπάκη Αριάδνη, Κεβρεκίδου Σοφία, Κούκκος Μανώλης, Λαμπροπούλου Κατερίνα, Λιακόπουλος Θανάσης, Μάϊπα Ηλέκτρα, Μάτας Νικόλαος, Μηλιτσοπούλου Αναστασία, Mιρού Αναστασία, Μιντιούρη Mαρία, Μνατσακανιάν Ειρήνη, Mπάρου Ηρώ, Μώρου Ειρήνη, Μπογδάνου Όλγα, Μποζίνου Κεχαγιά Αμαλία, Νόση Ευγενία, Παναγιωτίδου Χριστίνα, Παπαδημητρίου Γεωργία, Προβατά Έλενα, Ρούσσου Αγνή, Σαμαρά Άννα Μαρία , Σαραντόπουλος Αριστείδης , Σχορετσανίτη Ράνια, Tζέλη Φωτεινή, Τρυγούτη Αναστασία ,Τσαντίκη Νικολέττα , Τσιντσιντά Αλεξάνδρα, Τσολαρίδης Λάζαρος, Φτελκόπουλος Γαβριήλ, Χριστοπούλου Μάγδα, Xριστοφίδη Κλεοπάτρα, Δήμητρα Σιατερλή.
Διοργάνωση: Τμήμα εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, m. Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 210 3452150 – 210 3414466
Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά
Εγκαίνια: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 στις 20:00 Διάρκεια 2-28 Οκτωβρίου
Η Πόλη
Έκθεση livre d’artiste της Βίκυς Τσαλαματά. Η ΠΟΛΗ φιλοτεχνήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή στη μεγάλη έκθεση Livres d’artistes, που οργάνωσε η Γκαλερί Lucien Schweitzer, στο Λουξεμβούργο το 2007. Τα κείμενα του βιβλίου επιλέχθηκαν από τις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο.
Η ενότητα Ουτοπικές Πόλεις, από τον κύκλο δουλειάς Αστικά Τοπία, περιλαμβάνει 40 έργα, εικόνες ουτοπικών πόλεων, όπου ο μύθος συναντά το πραγματικό και το πραγματικό διαπλέει το μύθο, με αποτέλεσμα μια πολυεπιπίπεδη εικόνα. Η αλχημεία της βαθυτυπικής Χαρακτικής συνδιαλέγεται με τη Φωτογραφία χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία ως νέο εργαλείο. Η ενότητα αυτή τροφοδότησε με εικόνες το livre d’artiste που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνης στη συνέχεια με τον τίτλο Η ΠΟΛΗ. Η συνάντησή της Τσαλαματά με τον Ίταλο Καλβίνο ήταν αποκαλυπτική. Στην πορεία της ανάγνωσης των κειμένων, εικόνες από τις Αόρατες Πόλεις αναδύονταν η μία μετά την άλλη, για να ταυτιστούν τα είδωλα τους, επιλεκτικά, με τις αντίστοιχες Ουτοπικές Πόλεις.
Οι Ουτοπικές Πόλεις δεν έχουν τίτλους. Είναι όψεις ενός μεγάλου κορμού. Λειτουργούν ως πολλά καρέ ενός πολυεπίπεδου ουτοπικού τοπίου. Είναι η Πόλη με τα πολλά πρόσωπα: η Θεοδώρα, η Ευτροπία, η Ταμάρα.
Συμμετέχων καλλιτέχνης: Βίκυ Τσαλαματά
Διοργάνωση: Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset), Βαλαωρίτου 9α, m. Σύνταγμα
Τηλέφωνο 210 3616165
Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 17.00, Σάββατο 10.00 – 15.00,
Ομιλίες: Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 (19.30 – 21.30)
Χαρτί και Μελάνι
Στις ομιλίες θα συζητηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του χαρτιού, των μελανιών και των υλικών χαρακτικής που χρησιμοποιούνται κυρίως σήμερα, η ψηφιακή τεχνολογία, και ιστορικά στοιχεία για το χαρτί και το μελάνι
Ομιλητές: Ειρήνη Οράτη (Ιστορικός Τέχνης), Frank Bordas (Τυπογράφος), Ιωάννα Στεφανή (Συντηρήτρια), Δημήτρης Τσοκάκης (Έμπορος Ειδικών Χαρτιών)
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών / Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset): Βαλαωρίτου 9α, m. Σύνταγμα
Τηλέφωνο 210 3616165
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 19:00, διάρκεια 4-20 Οκτωβρίου
Η Γιάννα Ανδρεάδη στo Atelier Franck Bordas – Πρωτότυπες Εκδόσεις
Η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 1978. Εμπνέεται από τη φύση και τα ταξίδια αλλά και από το καθημερινό αστικό περιβάλλον που αποτελεί μόνιμη πηγή δημιουργίας.
Από το 1993 δημιουργεί άλμπουμ με λιθογραφίες που εκδίδονται από το Atelier Franck Bordas στο Παρίσι. Στα άλμπουμ «Terre d’ombre brûlée», «Medina de Marrakech» ή «Désert du Namib» oι ταξιδιωτικές εντυπώσεις μετατρέπονται σε λιθογραφίες. Στα έργα «Vols», «Fond» και «Traces», οι μαυρόασπρες λιθογραφίες μεταφέρουν εικόνες από το πέταγμα των πουλιών, τον θαλάσσιο βυθό και ίχνη ζώων της Αφρικής, που δίνουν την εντύπωση τυπωμένων καλλιγραφιών. Το 2005, δημιουργεί το «Idoles» εμπνεόμενη από τα κυκλαδικά ειδώλια. Το άλμπουμ αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας και από το Μουσείο του Λούβρου με επιζωγραφίσεις σχεδίων και τυπώνεται με ψηφιακή εκτύπωση. Το «in folio», αποτελεί την πιο πρόσφατη δουλειά της. Το άλμπουμ περιλαμβάνει 15 φωτογραφίες φθινοπωρινών φύλλων, που η καλλιτέχνης τοποθετεί και φωτογραφίζει επάνω σε ανοιχτά βιβλία. Μέσα από το διάλογο με την ποιήτρια Fabienne Raphoz, δημιουργεί το «L’Εvolution des formes s’étend à toute la couleur», που αποτελεί μία ποιητική ταξινόμηση των ζώων .
Συμμετέχων καλλιτέχνης: Γιάννα Ανδρεάδη
Διοργάνωση: Dictum Factum/Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, Αθήνα (5ος όροφος)
Ώρες λειτουργίας Πέμπτη & Παρασκευή 16.00-19.00, Σάββατο & Κυριακή 13.00 – 16.00
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 19.30, διάρκεια 4-19 Οκτωβρίου
Η Χαρακτική στην Λογοτεχνία
Το Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας θα παρουσιάσει το θεματικό κύκλο Στρατής Τσίρκας–Ακυβέρνητες Πολιτείες με έργα των φοιτητών εμπνευσμένα από την Τριλογία του συγγραφέα, και από τις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αγγελόπουλος, Χρήστος, Βασιλάκου Αργυρώ, Γεώργα Κωνσταντίνα, Kallan Canuto, Κολιπέτσα Βίκυ, Λιανού Ιωάννα, Μητσάνη Φαίη, Μπενάκη Πολυτίμη, Προβατίδου Μαρίνα, Σπανόπουλος Δημήτρης, Συνοδινού Μαριλένα, Τσαλδίρη Ελένη, Φαλκώνης Μιχάλης, Φερεντίνος Παναγιώτης, Φερεντίνου Μυρτώ, Γαζέτη Κωνσταντίνα, Γουδά Αλεξάνδρα, Βέργης Αλέξανδρος, Θεοφάνους Σάββας, Μαυροπούλου Αναστασία, Μεθενίτη Ρενάτα, Μητάκου Βασιλική, Ρέππα Δωροθέα, Σαλιάρη Δόμνα, Στεφανοπούλου Παναγιώτα, Τσακάλη Βίκη, Φεσσά Σύλβια, Χρυσού Αγγελική.
Διοργάνωση: Τομέας Χαρακτικής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας
Στοά τού Βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου – m. Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο 210 32 53 989
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-14:00 και 18:00–21:00, Σάββατο και Κυριακή κλειστά
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 19.30 Διάρκεια 4-20 Οκτωβρίου
Έκθεση «Συνίστημι» της Δήμητρας Κουμαντάκη και Μαρίνας Μαραβελάκη
Η Ιδέα της έκθεσης αυτής αντλείται από το νεκροταφείο του Κεραμικού. Η βιωματική προσέγγιση του αιώνιου ερωτήματος για τον θάνατο. Ποιος πραγματικά είναι ο θάνατος, τι σημαίνει και τι συμβαίνει. Το ίδιο ερώτημα στην ατέρμονη αιωνιότητα, εκφράζεται παρόμοια δημιουργώντας κύκλους. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να απαντήσουν με τον τρόπο τους. Προσεγγίζοντας την ιστορία με την απόσταση του σύγχρονου. Στο έργο της Δήμητρας Κουμαντάκη το κύριο θέμα είναι οι πεταλούδες με τον αντίστοιχο συμβολισμό. Στο έργο της Μαρίνας Μαραβελάκη αποδίδονται με σύγχρονο τρόπο τα ταφικά έθιμα .
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δήμητρα Κουμαντάκη και Μαρίνα Μαραβελάκη
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ερμού 136, Θησείο, m. Θησείο
Τηλέφωνο: 210 3252214, 6937075765
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 17.00-21.00 και τα πρωινά με ραντεβού μετά τις 12, Σάββατο και Κυριακή 11.00-16.00
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 στις 13:00
Παρουσίαση του έργου της Ιάννας Ανδρεάδη από την ίδια την καλλιτέχνη
Συμμετέχων καλλιτέχνης: Ιάννα Ανδρεάδη
Διοργάνωση: Dictum Factum
Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού Αμαλίας 4, Αθήνα (5ος όροφος) m. Σύνταγμα
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012
Zoom στην Τέχνη, «Ιστορίες χαρακτικής: ίχνη και αποτυπώματα»
Τα Κυριακάτικα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Zoom στην Τέχνη» προτείνουν ποικίλες θεματικές ενότητες με διάρκεια ενός μηνός, έχουν όμως σχεδιαστεί με τρόπο που να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ανεξάρτητα δίωρα. Πηγή έμπνευσης; οι συνεργασίες και οι διαφορετικές στιγμές στην ιστορία της τέχνης.
Με αφορμή τη συμμετοχή του Μουσείου στο «Athens Print Festival», τα εικαστικά εργαστήρια του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα στον κόσμο της χαρακτικής. Τα παιδιά θα πειραματιστούν με τη διαφορετική έννοια της «σφραγίδας», το γκρατέ, και τα τυπώματα με εφήμερα υλικά. Θα γνωρίσουν το έργο καλλιτεχνών που «κοσμεί» παλαιότερα αναγνωστικά, όπως των Δ. Γαλάνη, Γ. Κεφαλληνό, Κ. Γραμματόπουλο καθώς και τους διάσημους Έλληνες χαράκτες Τάσσο, Μοντεσάντο, Κατράκη, κ.α.
7- 10-2012. «Το δαχτυλικό μου αποτύπωμα γράφει … ιστορία».
Κυριακή: 10.00-12.00 για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄Δημοτικού, 12.30-14.30 για παιδιά Β, Γ, Δ Δημοτικού
Υπεύθυνη : Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός
Κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια : για 1 δίωρο εργαστήριο 8 €
για 2 εργαστήρια 14 €, έκπτωση 12 %
για 3 εργαστήρια 18 €, έκπτωση 25 %.
Έκπτωση στα αδέλφια 20%
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχής Γραμματεία Μουσείου: Τρίτη- Παρ. 10.00-14.00 τηλ. 210 3312 621, 210 3312 750
Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής ΤέχνηςΜουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, m. Σύνταγμα
Τηλέφωνο: πληροφοριών 2103312621
Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00
Ξενάγηση: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 στις 12.00
Η Χαρακτική στη λογοτεχνία
Η υπεύθυνη Καθηγήτρια, του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ, Βίκυ Τσαλαματά και η Ιστορικός Τέχνης Διονυσία Γιακουμή, θα ξεναγήσουν το κοινό στο χώρο της έκθεσης και θα μιλήσουν για το έργο των φοιτητών και τη σχέση του με το λογοτεχνικό κείμενο.
Στοά τού Βιβλίου: Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο m. Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο: 210 3253989
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 στις 20.00, Διάρκεια 2-28 Οκτωβρίου
«Πλάνο Α Πλάνο Β»
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα παιδιών ηλικίας από 8 έως 12 ετών, που δούλεψαν στα εργαστήρια του Μουσείου με τις βασικές αρχές της χαρακτικής, είτε αφήνοντας αποτυπώματα από διάφορα υλικά και από τις παλάμες τους είτε με μήτρες από χαρτόνια χοντρά, είτε με χάραξη σε λινόλεουμ
Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα m. Σύνταγμα
Tηλέφωνο: 210 3312 621, 3312 750
Ώρες λειτουργίας: Tρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00, Κυριακή: 11.00 – 14.00
Ξενάγηση: Παρασκευή 12/10/12 στις 18.00
Οι χαράκτες ξεναγούν
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Plan B» θα ξεναγήσουν το κοινό και θα μιλήσουν για τα έργα που εκθέτουν
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών
Μέγαρο Εϋνάρδου: Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου m. Ομόνοια
Τηλέφωνο 210 5221 420 & 210 5223 101
Παρουσίαση Δρώμενο και workshop ξυλογραφίας–Παρασκευή 12/10/12 στις 18.00
Επίδειξη από τις φοιτήτριες του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αργυρώ Βασιλάκου και Βίκυ Κολιπέτσα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αργυρώ Βασιλάκου, Βίκυ Κολιπέτσα
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου – m. Ακρόπολη
Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 11:00
Εργαστήριο Χαρακτικής Κυριακή 14/10/12 στις 11.00
Πραγματοποίηση εργαστηρίου από τις χαράκτριες Μαρίνα Μαραβελάκη και Δήμητρα Κουμαντάκη.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρίνα Μαραβελάκη, Δήμητρα Κουμαντάκη
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134-136-m. Θησείο
Για πληροφορίες και κρατήσεις (2 ομάδες 15 ατόμων) Τηλέφωνο: 210 3252214 & 6937075765
Παρουσιάσεις / Εργαστήρια Κυριακή 14/10/12 στις 11.00
2 ανοιχτά εργαστήρια: Ήλιος της Θεσσαλονίκης και Ανοικτό Εργαστήριο του Δήμου Νίκαιας. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων θα κάνουν παρουσίαση των τεχνικών δυνατοτήτων των εργαστηρίων. Η εικαστικός Έρρικα Γκούτενσβαγκερ θα πραγματοποιήσει εργαστήριο Οικολογικής
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Έρρικα Γκούτενσβαγκερ, Εύη Αθανασίου
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών Ανοικτό Εργαστήριο του Δήμου Νίκαιας
Ανοικτό Εργαστήριο του Δήμου Νίκαιας: Aχιλλέως 15, 2ος όροφος (πίσω από Π. Ράλλη 182, στο χώρο των πρώην Σχολών «Ηράκλειτος», η πρώτη παράλληλος πάνω από την Π. Ράλλη)
Για περισσότερες πληροφορίες & δήλωση συμμετοχής: 210 4944522, 693 6626 568
Εργαστήριο: Κυριακή 14/10/12
Zoom στην Τέχνη, «Ιστορίες χαρακτικής: ίχνη και αποτυπώματα»
Τα Κυριακάτικα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Zoom στην Τέχνη» προτείνουν ποικίλες θεματικές ενότητες με διάρκεια ενός μηνός, έχουν όμως σχεδιαστεί με τρόπο που να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ανεξάρτητα δίωρα. Πηγή έμπνευσης; οι συνεργασίες και οι διαφορετικές στιγμές στην ιστορία της τέχνης.
Με αφορμή τη συμμετοχή του Μουσείου στο «Athens Print Festival», τα εικαστικά εργαστήρια του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα στον κόσμο της χαρακτικής.
Τα παιδιά θα πειραματιστούν με τη διαφορετική έννοια της «σφραγίδας», το γκρατέ, και τα τυπώματα με εφήμερα υλικά.
Θα γνωρίσουν το έργο καλλιτεχνών που «κοσμεί» παλαιότερα αναγνωστικά, όπως των Δ. Γαλάνη, Γ. Κεφαλληνό, Κ. Γραμματόπουλο καθώς και τους διάσημους Έλληνες χαράκτες Τάσσο, Μοντεσάντο, Κατράκη, κ.α.
14 Οκτωβρίου 2012
Μια βουτιά στην αλφαβήτα με τον Μίμη και την Λόλα
Κυριακή 10.00-12.00 για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄Δημοτικού, 12.30-14.30 για παιδιά Β, Γ, Δ Δημοτικού
Υπεύθυνη: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός
Κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια : για 1 δίωρο εργαστήριο 8 €
για 2 εργαστήρια 14 €, έκπτωση 12 %
για 3 εργαστήρια 18 €, έκπτωση 25 %.
Έκπτωση στα αδέλφια 20%
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχής
Γραμματεία Μουσείου: Τρίτη- Παρ. 10.00-14.00 τηλέφωνο: 210 3312 621, 210 3312 750
Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα m. Σύνταγμα
Τηλέφωνο πληροφοριών 2103312621
Τρίτ –Παρασκευή 10.00–14.00
Εγκαίνια Τετάρτη 17/10/2012 στις 19.30, Διάρκεια 17 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου
Σύγχρονη Τσέχικη Χαρακτική
Παρουσίαση της Σύγχρονης Τσέχικης Χαρακτικής μέσα από τα έργα των Jiří Anderle, Mikoláš Axmann, Adolf Born, Ladislav Čepelák, Jaroslav Králík, Alena Kučerová, Eduard Ovčáček, Květa Pacovská, Lubomír Přibyl, Jiří Šalamoun, Vratislav Ševčík σε επιμέλεια Simeona Hošková
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Jiří Anderle, Mikoláš Axmann, Adolf Born, Ladislav Čepelák, Jaroslav Králík, Alena Kučerová, Eduard Ovčáček, Květa Pacovská, Lubomír Přibyl, Jiří Šalamoun, Vratislav Ševčík
Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία: Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, m. Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο 210 3231397, 210 3230168, 210 3246164
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα, Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00-16:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-15:00. Την Τρίτη το Μουσείο παραμένει κλειστό.
Εγκαίνια: Πέμπτη 18/10/2012 στις 19.30, διάρκεια 18 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου
Κοιτάσματα Πολιτισμού από τους Προϊστορικούς και τους Αρχαίους σφραγιδόλιθους στη σύγχρονη χαρακτική
Η χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά παρουσιάζει έργα της βασισμένα στους σφραγιδόλιθους. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της Έκθεσης έχει γίνει από τον αρχιτέκτονα, Σταμάτη Ζάνο. Η έκθεση εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου που αποσκοπούν να μετατρέψουν την επίσκεψη στους εκθεσιακούς του χώρους σε μια νέα βιωματική εμπειρία.
Παρουσιάζονται χαρακτικές δημιουργίες της εικαστικού εμπνευσμένες από αρχαίους σφραγιδόλιθους σε διάλογο με αυθεντικά έργα μικροτεχνίας από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.
Στα εγκαίνια θα γίνει χαιρετισμός από τον Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου, Δρα Γεώργιο Κακαβά. Ξενάγηση στην Έκθεση θα γίνει από την Αρχαιολόγο, κα Σταματούλα Μακρυπόδη, και την Καθηγήτρια Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ., Εικαστικό, κα Βίκυ Τσαλαματά. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου όπου θα εκτίθενται αναπαραγωγές έργων της δημιουργού. Κατά την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, εντασσόμενη στη θεματική της Έκθεσης.
Συμμετέχων καλλιτέχνης: Βίκυ Τσαλαματά
Διοργάνωση: Βίκυ Τσαλαματά / Νομισματικό Μουσείο
Νομισματικό Μουσείο: Ιλίου Μέλαθρον Πανεπιστημίου 12, m. Σύνταγμα
Τηλέφωνο: 210 3643774-210 3632057
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 9.00-15.00. Δευτέρα κλειστά
Ομιλίες: Πέμπτη 18/10/2012 στις 19:30
Χαρακτική και Κοινωνία
Στις ομιλίες θα συζητηθεί η χαρακτικής ως τέχνη αντιτύπων, η χρήση της για λόγους προώθησης ιδεών, συμφερόντων, απόψεων και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις.
Ομιλητές:
Μιχάλης Αρφαράς (Εικαστικός, Καθηγητής Χαρακτικής ΑΣΚΤ)
Μάρκος Kαμπάνης (Εικαστικός)
Simeona Hošková (Ιστορικός Τέχνης)
Μαρία Τσαντσάνογλου (Ιστορικός τέχνης – Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – συλλογή Κωστάκη)
Σπύρος Μοσχονάς (Δρ Ιστορίας της Τέχνης)
Συντονίστρια: Ειρήνη Οράτη (Ιστορικός Τέχνης)
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών / Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset), Βαλαωρίτου 9α, m. Σύνταγμα
Τηλέφωνο: 210 3616165
Παρουσίαση: Σάββατο 20/10/2012 στις 11.00
Δράση, workshop βαθυτυπίας / υψιτυπίας
Φοιτήτριες του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, θα πραγματοποιήσουν δρώμενο και workshop χαρακτικής: Βίκυ Κολιπέτσα, Αργυρώ Βασιλάκου, Κωνσταντίνα Γεώργα, Ακορντεόν, Ιορδάνης Μπαλαμπάνης.
Στοά τού Βιβλίου: Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, m. Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο 210 3253989
Εργαστήρια: Κυριακή 21/10/2012
Zoom στην Τέχνη, «Ιστορίες χαρακτικής: ίχνη και αποτυπώματα»
Τα Κυριακάτικα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Zoom στην Τέχνη» προτείνουν ποικίλες θεματικές ενότητες με διάρκεια ενός μηνός, έχουν όμως σχεδιαστεί με τρόπο που να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ανεξάρτητα δίωρα. Πηγή έμπνευσης; οι συνεργασίες και οι διαφορετικές στιγμές στην ιστορία της τέχνης.
Με αφορμή τη συμμετοχή του Μουσείου στο «Athens Print Festival», τα εικαστικά εργαστήρια του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα στον κόσμο της χαρακτικής.
Τα παιδιά θα πειραματιστούν με τη διαφορετική έννοια της «σφραγίδας», το γκρατέ, και τα τυπώματα με εφήμερα υλικά.
Θα γνωρίσουν το έργο καλλιτεχνών που «κοσμεί» παλαιότερα αναγνωστικά, όπως των Δ. Γαλάνη, Γ. Κεφαλληνό, Κ. Γραμματόπουλο καθώς και τους διάσημους Έλληνες χαράκτες Τάσσο, Μοντεσάντο, Κατράκη, κ.α.
21 Οκτωβρίου 2012
Τυπώματα με πατήματα από το τίποτα
Κυριακή 10.00-12.00 για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄Δημοτικού 12.30-14.30 για παιδιά Β, Γ, Δ Δημοτικού
Υπεύθυνη: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός
Κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια : για 1 δίωρο εργαστήριο 8 €
για 2 εργαστήρια 14 €, έκπτωση 12 %
για 3 εργαστήρια 18 €, έκπτωση 25 %.
Έκπτωση στα αδέλφια 20%
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχής
Γραμματεία Μουσείου: Τρίτη-Παρ. 10.00-14.00 τηλ. 210 3312 621, 210 3312 750
Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα m. Σύνταγμα
Τηλέφωνο: πληροφοριών 2103312621
Τρίτη–Παρασκευή 10.00–14.00
Ομιλίες: Τετάρτη 24/10/2012 στις 19:30
Χαρακτική και εμπόριο
Οι Πέτρος Βέργος (Δημοπράτης), η Μαρία Βασιλείου (υπεύθυνη του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης) και η Ελισάβετ Λύρα θα μιλήσουν για την εμπορική διάθεση των χαρακτικών τόσο στο παρελθόν όσο και τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης, την ύπαρξη αντιτύπων και το γεγονός του χάρτινου υποβάθρου των έργων και πόσο αυτά επηρεάζουν την εμπορική τους διάθεση σε σχέση με τα καθαυτού ζωγραφικά έργα τέχνης. Τα πολλαπλά και τη σχέση τους με τα αυθεντικά χαρακτικά, την ικανότητα διάκρισης μεταξύ ενός αυθεντικού χαρακτικού και ενός αντιγράφου χαρακτικής, τις νέες τεχνολογίες στο χώρο των εκτυπώσεων και οι σχέσεις τους με την χαρακτική και τα κριτήρια αυθεντικότητας και ποιοτικής ταξινόμησης.
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών/Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset) Βαλαωρίτου 9α, m. Σύνταγμα
Τηλέφωνο: 210 3616165
Ανοιχτό εργαστήριο, Διάρκεια: 3 – 28 Οκτωβρίου
Η Τάσα Χαροκόπου ανοίγει το προσωπικό της εργαστήριο που είναι και εκθεσιακός χώρος (χαρακτικά, αντικείμενα, ρούχα κλπ).
Ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17:00 – 20:00 Σάββατο 11:00 – 15:00, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά
Αετομηλίτσης 44, Ίλιον – m. Αγ.Αντωνίου και λεωφορείο 700 (στάση «Πεταλούδα») ή από την πλατεία Βάθης, λεωφορεία Β11 και Α11 (στάση «Πεταλούδα»).
Τηλέφωνο: 210 2692913 & 6979423183