Κι όμως! Το πραγματικό μπούμερανγκ δεν γυρίζει πίσω!
Το μπούμερανγκ είναι πασίγνωστο για μία του ιδιότητα. Την ικανότητά του, αφού ριφθεί, να γυρίσει πίσω στο χέρι που το εκτόξευσε. Χάρη σε αυτή του την μοναδική ιδιότητα, χρησιμοποιήθηκε σε πολλές ταινίες, ενώ έγινε το απόλυτο όπλο του Batman (τροποποιημένο κάπως, ώστε να μοιάζει με νυχτερίδα, για στυλιστικούς καθαρά λόγους). Επίσης, έχει γίνει μια κοινοτοπία: του «γύρισε μπούμερανγκ» λέμε, όταν αναφερόμαστε σε μια πράξη που στρέφεται τελικά εναντίον αυτού που την έκανε.
Κι όμως, το πραγματικό μπούμερανγκ δεν έχει καθόλου αυτήν την ιδιότητα! Είναι από ξύλο κι έχει περίπου το σχήμα των μπούμερανγκ των ταινιών, ενώ είναι όπλο, το οποίο οι Αβορίγινες της Β. Αυστραλίας χρησιμοποιούν για το κυνήγι και κυρίως για την εξόντωση μεγάλων θηραμάτων. Όμως δεν επιστρέψει στον άνθρωπο που το εκτόξευσε. Και πρέπει να έχει αρκετό βάρος, ώστε να προξενεί θανάσιμο πλήγμα στο θήραμα.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως όλα τα μπούμερανγκ στερούνται αυτής της τόσο πολυσυζητημένης ιδιότητας. Η Αυστραλία έχει πολλούς τουρίστες και οι τουρίστες χρειάζονται σουβενίρ. Έτσι, διάφοροι άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν τον μύθο του όπλου που επιστρέφει πίσω σε αυτόν που το χρησιμοποιεί και φτιάχνουν μπούμερανγκ, τα οποία έχουν την ικανότητα να γυρίζουν πίσω. Μόνο που αυτά τα τουριστικά μπούμερανγκ δεν είναι τα αυθεντικά, που χρησιμοποιούν οι Αβορίγινες για να κυνηγήσουν. Επίσης, είναι ακίνδυνα, άρα άχρηστα για κυνήγι.
Επομένως, όταν λέμε «αυτό του γύρισε μπούμερανγκ», μιλάμε για το τουριστικό μπούμερανγκ, το μπούμερανγκ-μαϊμού. Και από μία άποψη είναι και κάπως δίκαιο, κάτι που είναι ψεύτικο να γυρίζει πίσω σε αυτόν που το έκανε. Ίσως να είναι μια σοφή ειρωνεία της τύχης, το γεγονός ότι αυτή η φράση χρησιμοποιείται κυρίως για πολιτικές κινήσεις που δεν έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αλλά το εντελώς αντίθετο. Αν μη τι άλλο, στην πολιτική τα λόγια είναι συχνά τόσο ψεύτικα, όσο και τα τουριστικά μπούμερανγκ της Αυστραλίας.
Γιώργος Σμυρνής