Γράμμα σε ένα παιδί στο θέατρο Κάππα- Άντρες, γουρούνια, δολοφόνοι
Το μεγάλο ζήτημα της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, όταν φέρει το βάρος της γέννησης ενός παιδιού εξετάζει η παράσταση «Γράμμα σε ένα παιδί» που ανεβαίνει στο θέατρο Κάππα σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση.
Βασισμένο στο Best Seller «Γράμμα σ ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» της Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδας φεμινίστριας και συντρόφου του Αλέκου Παναγούλη, το έργο είναι ένας μονόλογος, τον οποίο έγραψε η Μάρω Μπουρδάκου και ερμηνεύει η Ζέτα Δούκα.
Η πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα που αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη της σαν βάρος. Είναι μια γυναίκα καριέρας, χωρίς κάποια σταθερή σχέση. Ο εραστής της, με το που μαθαίνει ότι είναι έγκυος, της ζητά να το ρίξει. Εκείνη αρνείται. Ο γιατρός της ζητεί να μένει στο κρεβάτι. Εκείνη επίσης αρνείται. Γενικά, είναι σε μια διαδικασία άρνησης: της οικογένειας, του ρόλου της γυναίκας, του άντρα, των εντολών των γιατρών, της ανάγκης να αφήσει λίγο το κυνήγι της καριέρας προκειμένου να αφοσιωθεί σε μια ασφαλή εγκυμοσύνη. Πρόκειται για ένα ακραίο ιδεολογικά έργο, που παρουσιάζει κολλήματα μιας παλαιότερης εποχής, όταν ο φεμινισμός υποστήριζε πως οι γυναίκες δεν χρειάζονται καθόλου τους άντρες. Έτσι οι άντρες, είτε είναι εραστές, είτε αφεντικά, είτε γιατροί, φταίνε για όλα. Μοιάζει να είναι με τον μισανδρισμό του μια φεμινιστική εκδίκηση σε διάσημους δραματουργούς, όπως ο Στρίμπεργκ, των οποίων τα κείμενα είχαν αρκετά μισογυνιστικό χαρακτήρα.
Η Ζέτα Δούκα κάνει φιλότιμες προσπάθειες να αποδώσει το κείμενο και σε αρκετά σημεία (όχι σε όλα) δίνει μια σχετικά ποιοτική, αλλά όχι σπουδαία ερμηνεία. Παθιάζεται μάλιστα πολύ με τον ρόλο, αν και δεν ξέρω αν αυτό είναι απαραίτητα καλό. Όμως δεν παύει να είναι μια γυναίκα μόνη σε έναν κουραστικό μονόλογο. Εξάλλου, το έργο από την Φαλάτσι δεν γράφτηκε για το θέατρο, αλλά μετατράπηκε σε θεατρικό έργο από την Μάρω Μπουρδάκου. Επίσης, όταν η Δούκα κάνει ειρωνικές μιμήσεις των φωνών των αντρών που υπάρχουν στην ζωή της κεντρικής ηρωίδας, ακούγεται κάπως αστεία με την περίεργη και κάπως διαπεραστική φωνή που έχει.
Το έργο έχει μια δύναμη στο σημείο που η κεντρική ηρωίδα αποβάλει το παιδί και μάλιστα από ευθύνη της ίδιας, που οδηγεί επί μέρες, σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Είναι μια σκηνή δυνατή και σε σκηνοθετικό επίπεδο, λόγω των κόκκινων φωτισμών που χρησιμοποιούνται. Όμως, αντί να έρχεται εκεί το φινάλε, ακολουθεί η φλύαρη σκηνή μιας φανταστικής δίκης της πρωταγωνίστριας από γνωστούς και συγγενείς, που θυμίζει και λίγο απομίμηση Σαίξπηρ.
Το «Γράμματα σε ένα παιδί» είναι μια παράσταση που προσπαθεί απεγνωσμένα να ρίξει γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας. Μιλάει για ένα όντως σημαντικό ζήτημα της καθημερινότητας, το οποίο δημιουργεί ισχυρά διλήμματα, ικανά ακόμα και σήμερα- που υποτίθεται είμαστε πιο προχωρημένοι- να διαλύσουν ηθικά και ψυχολογικά έναν άνθρωπο, γυναίκα ή άντρα, που εμπλέκεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο θέμα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αλλά οι ιδεολογικές εμμονές του το αποδυναμώνουν ως έργο, ενώ έτσι όπως έχει θεατροποιηθεί, υπό μορφή μονολόγου, είναι κουραστικό στην παρακολούθηση.
Γιώργος Σμυρνής
Παίζεται Δευτέρα- Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο Κάππα
Διεύθυνση: Κυψέλης 2 – Κυψέλη, Τηλέφωνο: 210 8831068