Ελεύθερο εργαστήρι μουσικής παιδείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τον φετινό δεύτερο κύκλο του Ελεύθερου εργαστηρίου μουσικής παιδείας, που θα περιλαμβάνει τις επιμέρους ενότητες: Οι εξελίξεις στη μουσική ιστοριογραφία και η ιστορία της ελληνικής μουσικής, Ιστορία των μουσικών οργάνων, Αισθητικές θεωρίες και μουσική του 20ού αιώνα, Τι είναι σύνθεση: οι διαδικασίες της σύνθεσης υπό το πρίσμα του 20ού αιώνα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τις ενότητες που τους ενδιαφέρουν (από 1 έως 4) και να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr είτε επί τόπου στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (10:00-16:45). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων, που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.
Για την παρακολούθηση κάθε κύκλου σεμιναρίων, είναι μόνον απαραίτητη η εγγραφή των ενδιαφερομένων εντός ορισμένης προθεσμίας. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Η φοίτηση είναι δωρεάν. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες δεν σημειώσουν περισσότερες από δύο απουσίες συνολικά για όλες τις ενότητες.
Τα σεμινάρια διεξάγονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώρες 18:00 έως 20:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”, η οποία προσφέρει την υποστήριξη και το πολύτιμο αρχειακό της υλικό.
Ο δεύτερος κύκλος της φετινής περιόδου 2012-2013 περιλαμβάνει δέκα θεματικά σεμινάρια
23/1, 30/1, 6/2 “Οι εξελίξεις στη μουσική ιστοριογραφία και η ιστορία της ελληνικής μουσικής”
Καίτη Ρωμανού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου.
13/2, 20/2, 27/2 “Ιστορία των μουσικών οργάνων”
Νίκος Μαλιάρας, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
6/3, 13/3 “Αισθητικές θεωρίες και μουσική του 20ού αιώνα”
Ηλίας Γιαννόπουλος, μουσικολόγος – Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
20/3, 27/3 “Τι είναι σύνθεση: οι διαδικασίες της σύνθεσης υπό το πρίσμα του 20ού αιώνα”
Γιώργος Ζερβός, μόνιμος επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
Διεύθυνση
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Τηλέφωνο
210 7282000