Το θέατρο μας ταξιδεύει στην Ευρώπη!
Η οικονομική κρίση καλά κρατεί και λεφτά για ταξιδάκια στην Ευρώπη πολλοί από εμάς δεν έχουμε. Και τα ταξίδια των ονείρων μας, με όχημα την φαντασία συχνά δεν αρκούν. Ευτυχώς, υπάρχει το θέατρο, που μας ταξιδεύει σε κόσμους ιδιαίτερους, φωτεινούς, σκοτεινούς, κωμικούς και δραματικούς, με σπουδαία έργα, που διαδραματίζονται σε χώρες της Ευρώπης.
Σας αναφέρουμε μερικά από αυτά τα ενδιαφέροντα ταξίδια
Ιταλία:
-«Αχ, αυτά τα φαντάσματα». Το σημαντικό έργο του Εντουάρτο ντε Φιλίππο ,σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, διαδραματίζεται στην Ιταλία και είναι μια από τις μεγάλες επιτυχίες της φετινής σεζόν. Ένα σπίτι που ο κόσμος φοβάται ότι έχει φαντάσματα, καταλήγει τα χέρια ενός απελπισμένου άντρα, που βλέπει την σχέση του με την γυναίκα του να καταρρέει. Η απελπισία του τον οδηγεί στην κωμική πίστη ότι τα φαντάσματα όχι μόνο υπάρχουν, αλλά είναι και οι γενναιόδωροι χρηματοδότες του. Το λαμπερό καστ (Βασ. Χαραλαμπόπουλος, Άρης Σερβετάλης, Αλ. Λογοθέτης κ.α.) βγάζει τρελό γέλιο κι η σκηνοθεσία είναι καλά δουλεμένη, σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι στις πιο spooky πλευρές της Ιταλικής κωμωδίας και της έκτης αίσθησης.
Γαλλία:
– «Οι καρέκλες» του Ιονέσκο. Από την Γαλλία ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Ιονέσκο και του θεάτρου του παραλόγου. Η σκηνοθεσία του Ευριπίδη Λασκαρίδη βλέπει με φρέσκια ματιά το επίκαιρο και κομβικό αυτό έργο, στο οποίο δύο άνθρωποι απομονωμένοι από τον κόσμο και την ζωή φαντάζονται ότι έχουν καλεσμένους και περιγράφουν σε άδειες καρέκλες αυτό που πιστεύουν ότι είναι το μεγάλο νόημα της ύπαρξης. Σε αυτό συνεισφέρουν τα μέγιστα και οι δύο έμπειροι και εξαιρετικά ποιοτικοί πρωταγωνιστές, η Όλια Λαζαρίδου και ο Αντώνης Καφετζόπουλος.
Γερμανία:
-«Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ». Από έναν νεανικό θίασο τεσσάρων ταλαντούχων κοριτσιών και μια νεαρή σκηνοθέτη, την Ελεάνα Τσίχλη, το μυθιστόρημα του Χάινριχ Μπελ μας ταξιδεύει στην Δυτική Γερμανία της Bild, του κιτρινισμού και της ισοπέδωσης του ανθρώπου. Όμως, μια ταπεινή κοπέλα αντιστέκεται σε αυτό και ορθώνει το ανάστημα της, διεκδικόντας την αξιοπρέπειά της και την ελευθερία να προσδιορίζει η ίδια το ποιά είναι. Ένα επιβλητικό και εξαιρετικά γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία και σε προβλήματα που αγγίζουν το σήμερα.
Διαβάστε την κριτική μας
– «Οι ζωές των άλλων». Η γνωστή ταινία ανεβαίνει στο θέατρο σε σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν. Αυτή η παράσταση μιλάει για την Αν. Γερμανία, για άλλο καθεστώς, εντελώς άλλες πολιτικές συνθήκες. Κι όμως, όπως και στην «Χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» το θέμα είναι το ίδιο. Ο άνθρωπος που βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Στην Δυτική Γερμανία αυτή την δουλειά την έκαναν οι κίτρινες εφημερίδες, στην Ανατολική η Στάζι. Είναι εκπληκτικό το πώς δύο έργα από την Γερμανία μιλάνε για τα δύο διαφορετικά μπλοκ, αλλά έχουν το ίδιο θέμα!
Αγγλία:
-«Ο επιθεωρητής έρχεται». Ένα έργο που μας ταξιδεύει στην υψηλή κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας και συνδυάζει μεγάλα ηθικά και πολιτικά θέματα με το αστυνομικό σασπένς. Το εμπνευσμένο έργο του πολιτικοποιημένου συγγραφέα Τζων Πρίσλεϋ σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Βαλτινού, είναι μια ωραία παράσταση, με απρόβλεπτη εξέλιξη και φινάλε πολύ έντονο, που γοητεύει και ωθεί σε βαθύτερες σκέψεις.
-«Η Φαλακρή τραγουδίστρια». Ιονέσκο και Αγγλία; Κι όμως! Το έργο του Γάλλο- Ρουμάνου συγγραφέα, που έγραψε στα γαλλικά, αναφέρεται στην αγγλική κοινωνία και παρωδεί το κλισέ του φλεγματικού εγγλέζου και πολλά άλλα πράγματα. Το αποτέλεσμα είναι μια ξέφρενη κωμωδία σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνού, που φέρει την υπογραφή Ιονέσκο, αλλά είναι πιο μεταμοντέρνας υφής.