Το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής μουσικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης.
Το πρόγραμμά του είναι ανοιχτό, καινοτόμο και πολυσυλλεκτικό, χαρακτηριστικά που δένουν απόλυτα με τη Στέγη η οποία επέλεξε να στηρίξει αυτή τη μουσική κοινότητα φιλοξενώντας ένα εκρηκτικά δυναμικό τριήμερο φεστιβάλ ήχων από τον Μεσαίωνα μέχρι το αύριο, με συναυλίες, διαλέξεις, προβολές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
25 Ιανουαρίου 2013
Ανοιχτή συζήτηση / πάνελ: «Μουσικό Χωριό 2006-2012: Από τα όρια της μουσικής εκπαίδευσης στην ανοιχτή καλλιτεχνική συμβίωση» – 17:00 (φουαγιέ +4)
Η ομάδα εργασίας και καλλιτεχνικού σχεδιασμού του Μουσικού Χωριού, μαζί με μέλη της παραγωγής και συνεργάτες μοιράζονται βιώματα, απολογισμούς και ιδέες επάνω στη θεμελίωση μίας διεθνούς μουσικής κοινότητας, ανατρέχουν σε κομβικές στιγμές της διοργάνωσης και συζητούν με το κοινό.
Ομιλητές: Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης
Προβολή / πάνελ: Music Village – The documentary – 18:30 (προβολή στη Μικρή Σκηνή)
Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους, στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο, το Μουσικό Χωριό.
Ψηφιακή φωτογραφική έκθεση Νικόλα Χρυσού (14:00 – 00:00)
Ο φωτογράφος Νικόλας Χρυσός συνοδεύει με το φακό του κάθε προγραμματισμένη και αυθόρμητη δράση του Μουσικού Χωριού, από το 2006 μέχρι σήμερα.
Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
21:00 – 21:40 – «Rimes-Fight» T.S. versus Allen
Μουσική του Humphrey Searle σε ποίηση του T.S. Eliot και του Μιχάλη Λαπιδάκη πάνω στο ποίημα Ουρλιαχτό του Allen Ginsberg.
22:00 – 23:00 – Μιχάλης Σιγανίδης: «doc-fic-oh»
O Μιχάλης Σιγανίδης είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους της ελληνικής αβάν-γκαρντ δημιουργίας, μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico.
Aλκίνοος Ιωαννίδης: τραγούδι
26 Ιανουαρίου 2013
-Διάλεξη / συζήτηση: «Το σκάνδαλο της δημοκρατίας στη μουσική παιδαγωγική» – 17:00 (φουαγιέ +4)
Ομιλητής: Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
-11 voices – 19:00 (προβολή στη Μικρή Σκηνή)
Μια ταινία του 2009 από τον συνθέτη, σαξοφωνίστα και παραγωγό Hayden Chisholm, από τα παλαιότερα και πιο ενεργά μέλη του Μουσικού Χωριού, όπου σκιαγραφούνται τα πορτραίτα 11 σύγχρονων μουσικών/αυτοσχεδιαστών στις διάφορες εκφάνσεις του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού στα Βαλκάνια.
-Ψηφιακή φωτογραφική έκθεση Νικόλα Χρυσού (14:00 – 00:00)
Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
20:00 – 20:40 – Ερωτικές εξομολογήσεις μεγάλων ποιητών και κοινών θνητών
21:00 – 21:40 – H Τέχνη της λαϊκής κιθάρας
Στη συναυλία θα παρουσιαστεί ένα αμιγώς κιθαριστικό ρεπερτόριο έτσι όπως αυτό καλλιεργήθηκε κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ενώ θα ακουστούν βασικές τεχνικές σε διάφορα ιδιώματα και του μπασοκίθαρου.
22:00 – 22:50 – Un-prepared
Μετά την πρώτη παρουσίαση του «Un-prepared» στην Ελλάδα –ως μεταμεσονύκτιο σόλο στο κοινό του Μουσικού Χωριού 2012– ο Αντώνης Ανισέγκος, συνθέτης, αυτοσχεδιαστής και πιανίστας της βερολινέζικης σκηνής, εκπλήσσει και πάλι με ένα εκστατικό σόλο προετοιμασμένου πιάνου.
27 Ιανουαρίου 2013
-Διάλεξη / εργαστήριο: Το Σώμα του Μουσικού – 14:00 – 17:00 (Αίθουσα χορού)
Ομιλητής: Χρήστος Νούλης
-Αφροδίτη & Άδωνις του John Blow – 18:00 (προβολή στη Μικρή Σκηνή)
Μια μπαρόκ όπερα που παρουσιάστηκε σε ημι-σκηνοθετημένη μορφή στο Μουσικό Χωριό το καλοκαίρι του 2012, επάνω σε μια ιδέα του Ανδρέα Λινού.
-Ψηφιακή φωτογραφική έκθεση Νικόλα Χρυσού (14:00 – 00:00)
-Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
20:30 – 21:00 – The Happy Hour Choir: μία ορχήστρα από φωνές
Το εργαστήριο φωνητικού συνόλου The Happy Hour Choir, που διερευνά τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής αντιμετωπίζοντάς την ως μουσικό όργανο, θα παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο από γνωστές και άγνωστες συνθέσεις γραμμένες ή διασκευασμένες για φωνές.
21:20 – 22:00 – Δέκα προς έναν: παράδοση στο σήμερα
Δέκα μουσικοί δεξιοτέχνες, αναγνωρίσιμοι συχνά μέσα από το ευρύ ιδίωμα των «παραδοσιακών», μοιράζονται ένα κοινό βίωμα: την άνευ όρων παράδοσή τους στον ήχο του σήμερα μέσα από τις προσωπικές, ετερόκλητες διαδρομές τους στη μουσική σύνθεση και το σολιστικό αυτοσχεδιασμό.
22:40 – 23:40 – Seven Tears
Το ομώνυμο έργο του John Dowland συναντά την κοσμική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, καθώς για πρώτη φορά ένα αναγεννησιακό αγγλικό viols consort συνεργεί με ιστορικά όργανα της Ανατολής. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των μουσικών έργων που θα ακουστούν θα είναι οργανικοί αυτοσχεδιασμοί με άξονα τη μουσική ρητορική και το ύφος των δύο αυτών κόσμων.