MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μια γιορτή στου Νουριάν: Κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις!

Το έργο «Μια γιορτή στου Νουριάν» του Γερμανού συγγραφέα Φόλκερ Λούντβιγκ, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Πορεία είναι μια από τις καλύτερες παιδικές παραστάσεις που είδαμε. Με εξαιρετική δομή, θίγει με ευφάνταστο και πειστικό τρόπο ζητήματα που απασχολούν έντονα την ελληνική κοινωνία, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η ανθρώπινη εκμετάλλευση και η εργασία ανηλίκων.

Monopoli Team

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Μπάμπης Παπαδάκης με τα παιδιά του, Δώρα και Γιάννη, καταφθάνουν στο camping όπου συχνάζουν για χρόνια, με σκοπό να περάσουν εκεί ένα Σαββατοκύριακο. Την μόνιμη θέση τους όμως την έχει πάρει ο Ιρανός Νουριάν με τον γιο του, Πιρούζ. Αυτό δίνει αφορμή στον ξενοφοβικό Παπαδάκη να ξεσπαθώσει κατά των μεταναστών που «φταίνε για όλα» και «ήρθαν να μας πάρουν τη χώρα», ενώ το… τελειωτικό χτύπημα το δίνει η 12χρονη Πακιστανή καθαρίστρια που εργάζεται σε συνθήκες Μεσαίωνα. Η νοοτροπία και οι πράξεις του Παπαδάκη που προσπαθεί να διώξει την οικογένεια των Ιρανών αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι του ελληνικού λαού και δείχνουν πως αυτό το έργο 38 χρόνια μετά τη δημιουργία του (πρώτη φορά είχε παρουσιαστεί στη Γερμανία με τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» και τον ρόλο του Παπαδάκη είχε ένας Γερμανός) παραμένει απόλυτα επίκαιρο.

Φράσεις όπως «Βρωμοπακιστανοί», «άπλυτοι», «απατεώνες» κλπ ακούγονται συχνά από το στόμα του Παπαδάκη και του μικρού του γιου, ο οποίος όμως στη συνέχεια αλλάζει γνώμη, βλέποντας την άψογη συμπεριφορά που έχουν απέναντί του οι Ιρανοί και κυρίως ο Νουριάν, που εξηγεί σε όλη τη διάρκεια της παράστασης ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κατηγοριοποιούνται με κριτήρια την εθνικότητα και το χρώμα τους. Τα ταξικά μηνύματα της παράστασης είναι πολλά και το εντυπωσιακό είναι πως δίνονται με τόσο απλά παραδείγματα που και τα μικρά παιδιά μπορούν να τα κατανοήσουν. Η παράσταση καταφέρνει να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της αθώας ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους, βγάζοντας από την εξίσωση τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι μεγάλοι.

Άξιο αναφοράς είναι ότι μετά το τέλος της παράστασης οι συντελεστές μαζεύονται επί σκηνής και κάνουν διάλογο με το κοινό, δίνοντας απαντήσεις ακόμα και τις πιο απλές απορίες που έχουν τα παιδιά.

Είδαμε την παράσταση την ημέρα που ανάμεσα στους θεατές ήταν και ο συγγραφέας του έργου Φόλκερ Λούντβιγκ. Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά το τέλος της παράστασης ο ίδιος δήλωσε: «Το έργο αυτό είναι πραγματικά σαν να γράφτηκε σήμερα και με στεναχωρεί βαθύτατα το γεγονός αυτό. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου με διαφορετικής εθνικότητας πρωταγωνιστές κάθε φορά και αυτό δείχνει ότι η ανθρωπότητα σε κάποια σημαντικά θέματα έχει μείνει στην περίοδο του σκοταδισμού. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο αν επέλθει αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει επιτέλους να ξεριζώσουμε το φαινόμενο του ρατσισμού και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την παιδεία και τη μόρφωση που πρέπει απαραιτήτως να αποκτήσουν οι άνθρωποι και κυρίως τα μικρά παιδιά».

Τη μετάφραση και θεατρική διασκευή του έργου έχει κάνει ο Βασίλης Κουκαλάνι που υπογράφει και τη σκηνοθεσία μαζί με τον Παντελή Δεντάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος.
Τη μουσική έγραψε ο Κώστας Νικολόπουλος ενώ το τραγούδι της παράστασης οι Active Member.

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 12:00 π.μ. (Γενική είσοδος: 8 ευρώ)
Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 – Πλατεία Βικτωρίας
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210.8210991 & 210.8210082
Διάρκεια παραστάσεων: Έως και την Κυριακή 28 Απριλίου

Ορέστης Βέλμαχος

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/qeik27oRiP0″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις