Ο Πατέρας του Στρίμπεργκ στο θέατρο Αθήναιον
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Σουηδού δραματουργού, γραμμένο το 1887, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια εκρηκτική σύγχρονη τραγωδία θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης. Από την Τετάρτη 20 Μαρτίου (κάθε Τετάρτη-Κυριακή) το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ “Ο Πατέρας” ανεβαίνει στο θέατρο Αθήναιον.
Η σύγκρουση ανάμεσα στον Ίλαρχο και τη γυναίκα του Λάουρα, με αφορμή το μέλλον της κόρης τους Βέρθας, ξεπερνά τα όρια της απλής συζυγικής διαμάχης, ακόμα και της προαιώνιας και αρχετυπικής διαμάχης των δύο φύλων. Εξελίσσεται σε έναν σκληρό και ανελέητο αγώνα εξουσίας ανάμεσα σε δύο ισχυρότατους αντιπάλους, το αρχέγονο θηλυκό ένστικτο και τη κατασκευασμένη ανδρική λογική. Μια απελπισμένη μονομαχία, που εξαρθρώνει τα θεμέλια της οικογενειακής εστίας και προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρη τη σαθρή κοινωνία που την περιβάλλει, η οποία όντας ανίκανη να αντιδράσει συντάσσεται ανενδοίαστα με την πλευρά του νικητή.
Με αφορμή το θέμα της πατρότητας που αμφισβητείται ο Στρίντμπεργκ σαρκάζει την τραγική μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης που αναζητά διαρκώς απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα για το αληθινό νόημα της ζωής και το κλειδί του μυστηρίου του σύμπαντος. Ο Ίλαρχος λαχταρά απεγνωσμένα μια “μικρή πνοή αθανασίας”, μία και μοναδική απόδειξη που θα δώσει κάποιο νόημα στην “φθαρτή του ύπαρξη”. Αναζητά μια αλήθεια που όμως δεν θα μπορέσει ποτέ να του αποκαλυφθεί καθώς το μυστικό είναι καλά φυλαγμένο μέσα στα σπλάχνα της γυναίκας – μητέρας. Της γυναίκας που από σύντροφος γίνεται μισητός εχθρός, αλλά και ισάξιος αντίπαλος.
Το αριστούργημα του Στρίντμπεργκ, με τη συγκλονιστικά ωμή του γλώσσα, τον γυμνό και κοφτερό, σαν λεπίδι, διάλογο και τον καταιγιστικό του ρυθμό που παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας, είναι αδύνατον να περιοριστεί μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια ενός οικογενειακού δράματος. Τα συνθλίβει και τα ξεπερνά.
Διεύθυνση
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελβίνα Μποτονάκη
Βοηθός σκηνογράφου; Μαρία Γίτσα
Διανομή
Γιάννης Φέρτης, Μαρίνα Ψάλτη, Έρση Μαλικένζου, Φαίδων Καστρής, Δημήτρης Μυλωνάς, Ιουλία Γεωργίου, Παναγιώτης Νάτσης
Διεύθυνση
Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο
2310 832060