Calamity Jane: Γράμματα στην Κόρη της (1877 – 1902), της Μαρίκας Κλαμπατσέας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η σοπράνο και συνθέτης Μαρίκα Κλαμπατσέα παρουσιάζει το βραβευμένο έργο της Calamity Jane: Γράμματα στην Κόρη της (Κρατικό Βραβείο πρωτότυπης μουσικής και ερμηνείας). Μια σύγχρονη Όπερα Δωματίου που εξιστορεί την ιστορία της περιβόητης Calamity Jane, μέσα από τα γράμματα που έγραψε για την κόρη της, την οποία δεν είδε ποτέ.
Υπόθεση:
Η ιστορία αυτού του γοητευτικού, πρωτοποριακού μουσικού έργου ξεκινάει από τα γράμματα που έγραψε η Calamity Jane αλλά που ποτέ δεν ταχυδρόμησε στην κόρη που απέκτησε από τον έρωτα της ζωής της, τον πιστολά Wild Bill Hickok, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σ’ ένα σαλούν στη Νότια Ντακότα. Κι αν χρειάζεται θάρρος για να είσαι πραγματικά κυρία σε τόσο άγριες εποχές, η Calamity –η μεγαλύτερη Κυρία της άγριας Δύσης–, αποδεικνύεται συγκλονιστικά ανθρώπινη, τρωτή και μητρική στα γράμματα προς την Janey, την κόρη που έδωσε για υιοθεσία αμέσως μετά τη γέννησή της και που ουσιαστικά δεν γνώρισε ποτέ.
Η Calamity νιώθει την ανάγκη να διηγηθεί τα πάντα στην Janey: από το να ζητήσει τη συγνώμη της, μέχρι την κατανόησή της, γιατί δεν την κράτησε κοντά της για να ξεφύγει από το καταραμένο Deadwood, «όπου σε πυροβολούν για ένα ποτό». Τα γράμματά της είναι γεμάτα από ιστορίες κοινών γυναικών στο σαλούν, πολεμικά επεισόδια από την περιοχή Black Hills ανάμεσα στους Iνδιάνους και τους στρατιώτες του στρατηγού Custer… Αλλά και γεμάτα χαρά γιατί κέρδισε όλους τους άντρες σε ένα διαγωνισμό σκοποβολής ή από τεράστια θλίψη όταν πεθαίνει το άλογό της, ο Σατανάς. Το άλογο που τόσο αγαπούσε και για το οποίο ήταν περήφανη. «Το άλογό μου, ο Σατανάς, είναι δεμένο εδώ κοντά μου. Θα ‘πρεπε να τον έβλεπες καθώς η φωτιά παίζει πάνω στον γυαλιστερό του λαιμό και στα μούσκουλα της απαλής του ράχης, με τα λευκά του πόδια και εκείνο τον λευκό ρόμβο ανάμεσα στα μάτια…», γράφει η Calamity.
Συντελεστές:
Μαρίκα Κλαμπατσέα: Σύνθεση, Πιάνο – Φωνή
Margaret Jackman: Αφήγηση
Νίκος Βεργίτσης: Σκηνοθεσία
Νίκος Χαριζάνος: Ενορχήστρωση
Rob Halam: Film Director
Liviu Zainea: Sound
Παναγιώτης Τσάγκας: Video
Γιάννης Κασσέτας: Σαξόφωνο
Νίκος Παπαναγιώτου: Κρουστά
Κουαρτέτο Εγχόρδων
Gennadiy Bykov: Βιολί
Florenc Sulkuqi: Βιολί
Matasaru Laurentiu: Βιόλα
Ευγένιος Μπένσης: Βιολοντσέλο