MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι teenagers εγκαταλείπουν το Facebook και «φλερτάρουν» με τα Mobile Messaging Apps

Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τεχνολογία φαίνεται να στρέφονται προς ένα είδος κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργεί μέσα από τα κινητά τηλέφωνα – smartphones, και έχει αρκετές ομοιότητες με το Facebook.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Οι εφαρμογές για γραπτά μηνύματα, που χρησιμοποιούνται στα smartphones, αποτελούν ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Οι εφαρμογές αυτές, που βασίζονται στα γραπτά μηνύματα και την κοινωνική δικτύωση, δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να επικοινωνεί με έναν πιο άμεσο τρόπο μέσω του κινητού του, μοιράζοντας μεταξύ των φίλων του υλικό όπως μηνύματα, φωτογραφίες, μουσική και βίντεο από το YouTube, χωρίς να χρειάζεται να υπολογίζει το όριο μηνυμάτων που του δίνει η τηλεφωνική του εταιρία, ή να μπλέκει με άλλα εγκατεστημένα κοινωνικά δίκτυα που έχουν τη μορφή ιστοσελίδων (facebook, twitter κ.ά.).

Για του λόγου το αληθές, εφαρμογές όπως το kik, το whatsapp, το KakaoTalk, το NHN Corp’s LINE και το WeChat έχουν αποκτήσει μια αισθητή δημοτικότητα ανάμεσα στους χρήστες των νεότερων ηλικιών.

«Οι άνθρωποι παίρνουν τηλέφωνα και στέλνουν μηνύματα πολύ περισσότερο από όσο χρησιμοποιούν τα social media» λέει ο Rich Miner, συνέταιρος της Google Ventures, ο οποίος επένδυσε στο MessageMe, μια νέα εφαρμογή στη συγκεκριμένη αγορά.

Για τους περισσότερους χρήστες, ειδικά τους νέους, οι εφαρμογές “Messaging” είναι αυτές που χρησιμοποιούν περισσότερο στο smartphone τους. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να ανταλλάζουν πολύ γρήγορα και εύκολα διάφορα είδη αρχείων μεταξύ τους. Για παράδειγμα κάποιος βλέπει ένα αστείο βιντεάκι ή μια εικόνα και αμέσως τα μοιράζεται με τους φίλους του δωρεάν, ή τραβούν φωτογραφίες τις εργασίες τους και τις στέλνουν ο ένας στον άλλο απευθείας, καταφέρνοντας έτσι να διαβάσουν πιο εύκολα εξ’ αποστάσεως.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα κάνει το facebook να χάσει το πλεονέκτημα που έχει, αφού οι χρήστες πλέον βρίσκουν τις επαφές, που έχουν στο facebook με τους άλλους χρήστες, βαρετές σε σχέση με την άμεση επικοινωνία που προσφέρουν αυτές οι εφαρμογές. Έτσι και αλλιώς όπως αποδεικνύουν οι έρευνες η χρήση του διαδικτύου από τους σταθερούς υπολογιστές έχει μειωθεί δραστικά, σε σχέση με τη χρήση του από τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό έχει ενεργοποιήσει το στρατηγείο του facebook και ο ίδιος ο Mark Zuckerberg έχει δηλώσει δημόσια πως θεωρεί το facebook μια «κινητή εταιρία» (mobile company).

Παράλληλα, φήμες θέλουν τους ιθύνοντες αυτών των εφαρμογών στα smartphones, να κάνουν σχέδια για να εντάξουν παιχνίδια μέσα στις εφαρμογές τους, όπως έκανε ο Zuckerberg όταν συνεργάστηκε με εταιρίες όπως η Zynga και έβαλε τα παιχνίδια τους μέσα στο facebook (βλ. Farmville, Texas Hold’ em Poker κ.ά.). 

Πολλοί επενδυτές και ειδικοί στις βιομηχανίες στη Silicon Valley, θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια, αυτές οι εφαρμογές να «κοντράρουν» την κυριαρχία του Facebook, αν και το ίδιο παραμένει η πιο δημοφιλής σελίδα του διαδικτύου με το ένα δισεκατομμύριο χρήστες του, όπως και η αντίστοιχη εφαρμογή του για τα smartphones είναι η πιο χρησιμοποιημένη εφαρμογή σήμερα.

Προς το παρόν, αν εξαιρέσει κανείς τα πιτσιρίκια, οι περισσότεροι χρήστες εφαρμογών όπως το whatsapp, παραμένουν και χρήστες του Facebook, δηλαδή δεν σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείς το ένα αφήνεις το άλλο, αλλά έχεις και τα δύο. Οπότε εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει κάποιο καθαρό σημάδι που να δείχνει ότι η κυριαρχία του Facebook θα κλονιστεί τα επόμενα χρόνια. Έτσι μόνο ο χρόνος θα μας δείξει το που θα κατευθυνθεί ο κόσμος των social media στο μέλλον.

Δημήτρης Γολεγός

Περισσότερα από Αγορές