MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πάσχα Ελλήνων! 5 top προορισμοί για να γιορτάσετε παραδοσιακά…

Ευτυχής η φετινή ημερολογιακή συγκυρία σε σχέση με το Πάσχα, καθώς οι εκδρομείς εύλογα αναμένουν έναν καθαρά ανοιξιάτικο καιρό στις αρχές Μαΐου. Αν λοιπόν σκοπεύετε να γιορτάσετε το Πάσχα εκτός των τειχών αλλά δεν έχετε καταλήξει ακόμα στον προορισμό, παραθέτουμε πέντε από τους δημοφιλέστερους πασχαλινούς προορισμούς, μαζί με τους ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους τους προτιμούν οι ταξιδιώτες. Για τη διαμονή σας ψάξτε το βέβαια λίγο παραπάνω, αφού οι ξενοδόχοι λόγω κρίσης κάνουν αρκετές καλές προσφορές.

Monopoli Team

xios11Χίος
Το Πάσχα στη Χίο προσφέρει ίσως το πιο εντυπωσιακό θέαμα σε όλη την Ελλάδα, το οποίο είναι ο ρουκετοπόλεμος στο χωριό Βροντάδο. Το βράδυ της Ανάστασης οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής εκτοξεύουν ρουκέτες από τα χωράφια γύρω από τις εκκλησίες, με στόχο κάποιο εξωτερικό κομμάτι του ναού της κάθε ενορίας. Το έθιμο προέρχεται από την Τουρκοκρατία, με ορισμένες μόνο παραλλαγές. Η ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων είναι διασφαλισμένη, καθώς ο δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει σαφείς οδηγίες ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα.
info: Γραφείο ελληνικού Τουρισμού Χίου: διεύθυνση Κανάρη 18, Τ +30 22710 2442
kerkyra1

Κέρκυρα
Η Κέρκυρα είναι ακόμα ένα από τα νησιά της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια του Πάσχα και να παρακολουθήσετε το έθιμο «Μπότηδες» στη Σπιανάδα. Το έθιμο πραγματοποιείται το μεσημέρι του Μ.Σαββάτου, όταν ακριβώς στις 12 μ.μ. οι Κερκυραίοι πετούν από τα μπαλκόνια τους μεγάλα πήλινα κανάτια με νερό, τους μπότηδες. Αν βρείτε κάποιο σπασμένο κομμάτι από τους μπότηδες, κρατήστε το όλο το χρόνο, καθώς οι ντόπιοι το θεωρούν καλή τύχη. Η προέλευση του εθίμου είναι μακρινή και συνοδεύεται από διάφορες εικασίες, αλλά το πιο πιθανό είναι να ξεκίνησε από την Ενετοκρατία.
Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή. Ακολουθήστε την περιφορά του επιταφίου καθώς θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε την περίφημη φιλαρμονική της Κέρκυρας.
info: Γραφείο Ελληνικού τουρισμού Κέρκυρας : διεύθυνση Ευαγγελιστρίας 4, Τ +30 26610 37520

saitopolemosΜάνη
Σε απόσταση μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα, θα βρεθείτε στα ξακουστά χωριά της Μάνης, όπου τα έθιμα του Πάσχα ποικίλουν. Όλα ξεκινούν το βράδυ της Ανάστασης με τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον πελοποννησιακό ουρανό, και συνεχίζονται την επόμενη μέρα με τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν χαρμόσυνα το μεσημέρι για τη «Δεύτερη Ανάσταση». Μετά το πέρας της λειτουργίας καίγεται ομοίωμα του Ιούδα. Ξεχωριστό είναι το έθιμο που πραγματοποιείται λίγο πιο πέρα, στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα, ο σαϊτοπόλεμος. Το έθιμο έχει ρίζες στην Τουρκοκρατία, γι ‘αυτό οι συμμετέχοντες ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές και εκτοξεύουν σαΐτες. Οι σαΐτες, που μοιάζουν με βεγγαλικά, είναι χάρτινοι σωλήνες γεμισμένοι με μπαρούτι. Φτιάχνονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και έχουν σκοπό να ξεσηκώσουν τον κόσμο με το δυνατό θόρυβο.
info: Γραφείο τουρισμού Μάνης  Τ +30 27330 22384 και 22207

leonidio1Λεωνίδιο

Παραμένοντας στην Πελοπόννησο, το χωριό Λεωνίδιο αποτελεί τον πιο “φωτεινό” πασχαλιάτικο προορισμό. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ονομάζεται στο Λεωνίδιο «Νύχτα των Αερόστατων», καθώς με το που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη», απελευθερώνονται στον ουρανό εκατοντάδες αερόστατα. Τα αερόστατα, που αποτελούνται από χαρτί, πανί, λάδι και πετρέλαιο, φτιάχνονται από τους κατοίκους αρκετές εβδομάδες πριν το βράδυ της Ανάστασης.
Σχεδόν κάθε σπίτι του χωριού φτιάχνει από ένα αερόστατο, και όλα ελευθερώνονται από τον περιβάλλοντα χώρο των εκκλησιών, γεμίζοντας έτσι τον ουρανό. Τέλος, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που συμπληρώνουν το φαντασμαγορικό θέαμα.
info: Δημαρχείο Λεωνιδίου Τ +30 27573 60200

ioudasΚρήτη

Στην Κρήτη το πασχαλινό έθιμο που επικρατεί, είναι το κάψιμο του Ιούδα, το οποίο εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές. Στις περισσότερες περιοχές, την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα ντυμένο με παλιά ρούχα και γεμισμένο με άχυρα, το οποίο περιφέρουν και χτυπούν. Το βράδυ της Ανάστασης το ομοίωμα τοποθετείται πάνω σε ξύλα και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι κάτοικοι ανάβουν τη φωτιά. Στο χωριό Ανώγεια του Ρεθύμνου, το κάψιμο του Ιούδα έχει ορισμένες διαφορές. Νέοι και παιδιά συγκεντρώνονται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στα προαύλια των εκκλησιών και συναγωνίζονται για το ποιος θα φτιάξει το πιο ψηλό οικοδόμημα από θάμνους όπου θα καεί ο Ιούδας. Αυτό το οικοδόμημα ονομάζεται «ορφανός» ή «αρφανός» και παίρνει φωτιά τη στιγμή της Ανάστασης. Για τους ντόπιους αυτό το κάψιμο υποδηλώνει και την ελευθερία του πνεύματος.
info:Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης διεύθυνση Πάπα Αλεξάνδρου 16 Ηράκλειο, Τ +30 2810 246299
 
 
Μαριαλένα Δελεβάντε

Περισσότερα από Προορισμοί