MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιώργος Καμίνης: Η Αθήνα είναι μια πόλη μυθική

Το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού χαιρέτισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλάκα. Ο δήμαρχος τόνισε ότι η διάσωση του ιστορικού χαρακτήρα της Πλάκας είναι το εφαλτήριο της Εταιρείας, ενώ υπογράμμισε την διάθεση του Δήμου να στηρίξει τις προσπάθειες της.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Εξάλλου, το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει ως σκοποθεσίες την αναζωογόνηση του κέντρου και την διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα του, με τα οποία ταυτίζονται απόλυτα οι προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στην ομιλία του ο κ. Καμίνης στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα του πολιτισμού, παρά την οικονομική κρίση και στην ευκαιρία που δίνεται για αποτελεσματική δράση. «Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε κρίσιμη αφετηρία αποτελεσματικής δράσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος της Αθήνας.

Παράλληλα χαρακτήρισε την Αθήνα, ως μια «μυθική πόλη». Μίλησε ακόμα και για το θέμα των 30 θεάτρων, που λειτουργούν χωρίς άδεια. Υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι χώροι δεν έχουν ελεγχθεί από την πυροσβεστική, σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς, ή αν υπάρχει έξοδος κινδύνου, αν το πλάτος της εξόδου είναι αρκετό, για να φυγαδευθεί ο κόσμος από το θέατρο σε περίπτωση ανάγκης. «Φοβάμαι ότι προδιαγραφές δεν τηρούν ακόμα και μεγάλα θέατρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια συνεχούς δράσης για την προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διοργανώνει ένα πολιτιστικό 2ημέρο στις 18 & 19 Μαΐου στην Πλάκα με πολλές εκδηλώσεις.

savvopoulosΣτην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος βρέθηκε και ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος θα δώσει συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαΐου.

Ο γνωστός συνθέτης μίλησε με νοσταλγία για το γεγονός ότι τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα τα έκανε στην Πλάκα. Παράλληλα, έδωσε την πληροφορία ότι στην συναυλία θα υπάρχει συναυλία χαλκίνων, καθώς θα ξαναπαίξουν τον μπάλο μετά από χρόνια. Λίγες ώρες μετά, τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Μαϊου, η Λυδία Κονιόρδου θα πραγματοποιήσει μια μεταμεσονύχτια «παπαδιαμαντική αγρυπνία» στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου.

Το ανοιξιάτικο αυτό Σαββατοκύριακο (18-19 Μαΐου) θα είναι ένα πολιτιστικό διήμερο σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Πλάκας, όπου θα ξεναγήσουν το κοινό αρχαιολόγοι και ιστορικοί, με ποικίλες εκδηλώσεις σε δρόμους και σοκάκια της ιστορικής περιοχής, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και φορέων, ανοιχτό σε όλους.

H ιδρύτρια της Εταιρείας κα Λυδία Καρρά, έκανε μια σύντομη αναδρομή στη 40χρονη πορεία της: «Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια δράσης, όχι για να θριαμβολογήσουμε…Γιορτάζουμε με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης στους χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την χώρα που, είτε με την προσφορά της γνώσης και της εργασίας τους, είτε με οικονομική γενναιοδωρία, συνέβαλαν στο να διασωθούν τόσα πολύτιμα κομμάτια της κληρονομιάς και της φύσης του τόπου μας. Αυτά που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο της δικής μας γενιάς και την κληρονομιά των επόμενων γενεών. Υπήρξαν βέβαια και αρκετά που προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε να διασώσουμε».

IMG 1280

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 18-19 Μαΐου 2013

Σάββατο 18 Μαΐου

►Ξεναγήσεις από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς – Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Μνημείο Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο ΕΛΛΕΤ – Αρχαία οδός Τριπόδων, Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (οδός Θεωρίας).
►Έκθεση Ζωγραφικής στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ – Τριπόδων 28, με έργα προς πώληση εμπνευσμένα από την Πλάκα
►Έκθεση Φωτογραφίας με δράσεις της ΕΛΛΕΤ, στο Κτήριο της οδού Τριπόδων
►Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και μουσική εκδήλωση
►Παιδικές δράσεις με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής, δημόσιων και ιδιωτικών
►Παιδικό Μουσείο, Παιχνίδια Αρχαίων
►Παιδικό Πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ Αναπλαγυαλούχα, στο Παιδικό Μουσείο
►Παράσταση Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζη και η Ανακύκλωση» από τον Ηλία Καρελλά, στο Μνημείο Λυσικράτους
►Συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στη Ρωμαϊκή Αγορά.
►(Σάββατο Μεσάνυχτα): «Παπαδιαμαντική Αγρυπνία» με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Σωκράτη Σινόπουλο, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου

Κυριακή 19 Μαΐου

►Ξεναγήσεις από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς – Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Μνημείο Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο ΕΛΛΕΤ – Αρχαία Οδός Τριπόδων, Ναός της Μεταμόρφωσης (οδός Θεωρίας).
►Έκθεση Ζωγραφικής στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ – Τριπόδων 28, με έργα προς πώληση εμπνευσμένα από την Πλάκα και το Ιστορικό Κέντρο
► Έκθεση Φωτογραφίας με δράσεις της ΕΛΛΕΤ, στο Κτήριο της οδού Τριπόδων
►Παραδοσιακοί Χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου
►Παιδικές δράσεις με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής, δημόσιων και ιδιωτικών.
►Καντάδες από τον Σύλλογο Αθηναίων, στην Πλατεία Πλατάνου
►«Σωκράτης Τώρα», παρουσίαση της Απολογίας του Σωκράτη από τον Γιάννη Σιμωνίδη, Πλατεία Μουσαίου και Λυσίου/ Γκρεμισμένο Τζαμί


Τι είναι η Ελληνική Εταιρεία;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό που ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και τη Λυδία Καρρά ως αντίδραση στις τεράστιες καταστροφές που επέφεραν οι πολιτικές της εποχής, τόσο στο φυσικό πλούτο όσο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας. Εδώ και 40 χρόνια η Ελληνική Εταιρεία αγωνίζεται αδιάλειπτα για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα δύο σημαντικότερα ελληνικά πλεονεκτήματα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δύο σημαντικές τελετές, στις 5 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα και στις 7 Νοεμβρίου 2012 στις Βρυξέλλες, βράβευσε την Ελληνική Εταιρεία με το Βραβείο Ευρωπαϊου Πολίτη. Η ευρωπαϊκή αυτή βράβευση αποτελεί μεγάλη τιμή τόσο για την Ελληνική Εταιρεία όσο και την Ελλάδα γενικότερα.
Όλα αυτά χάρη στη συνδρομή και συνεργασία χορηγών, επιστημόνων, εθελοντών, μελών και φίλων μας, δίχως καμία κρατική επιχορήγηση. Το πιο πολύτιμο όλων, η συσπείρωση χιλιάδων ανθρώπων, ειδικών και μη, στον κοινό μας αγώνα, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Πότε ιδρύθηκε
Στο Ναύπλιο γεννήθηκε η ιδέα μιας οργάνωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Κληρονομιάς…Την αφορμή έδωσε η δικτατορία και ο Παττακός, που διέταξε το γκρέμισμα της επιβλητικής Ενετικής εκκλησίας του Σωτήρος στο Ηράκλειο για να γίνει Parking. Ο αρχαιολόγος Μανώλης Μπορμπουδάκης που αντιστάθηκε κυνηγήθηκε από τις αρχές.

Το έργο της
Με τις παρεμβάσεις της Ελληνικής Εταιρείας διασώθηκαν από την ερήμωση, την εγκατάλειψη ή ακόμα και την κατεδάφιση, δεκάδες μνημεία σε όλη τη χώρα, όπως ο αρχαίος Πύργος της Κέας, η Τράπεζα της Μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, αλλά και αρκετά εκτός συνόρων, όπως το καμπαναριό του ιστορικού ναού των Ελλήνων του Αγίου Γεωργίου Βενετίας, τοιχογραφίες στη μεσαιωνική Τράπεζα της Μονής Σινά, ο θόλος του Ναού του Αγ. Παντελεήμονος στο οροπέδιο της Καππαδοκίας, κ.α.
Στους μεγάλους αγώνες της Ελληνικής Εταιρείας που στέφθηκαν με επιτυχία συγκαταλέγονται:
– η διάσωση του οικισμού της Πλάκας, των τοπίων των Δελφών, της Πύλου, του Νοτίου Σαρωνικού από τη μετατροπή τους σε βιομηχανικές ζώνες,
– η προστασία του τοπίου των Πρεσπών με τη δημιουργία του Βιολογικού Σταθμού ως κέντρο μελετών,
– η ίδρυση του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου,
– η ένταξη του υδροβιότοπου του Μαραθώνα στο δίκτυο Natura 2000 και η ανακήρυξη της ευρύτερης περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου,
– η διάσωση παραδοσιακών οικισμών, όπως της Ύδρας και πολλών Αιγαιοπελαγίτικων νησιών, από την ανεξέλεγκτη δόμηση,
– η κήρυξη του συνόλου του κτήματος του Τατοϊου, τοπίου και κτιρίων, ως διατηρητέου,
– η προστασία του Σκυριανού αλόγου,
– η συνεχής προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές και ενήλικες όπως το τρέχον «Αειφόρο Σχολείο»,
– η δημιουργία του δικτύου Αειφόρο Αιγαίο για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών και την ενθάρρυνση “πράσινων” πρακτικών,
– το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» σε συνεργασία με δήμους, πολιτισμικούς φορείς και σχολεία σε όλη τη χώρα, και πολλά άλλα.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Πρόσωπα