Γιάννης Χουβαρδάς: Αφήνω την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου με πλεόνασμα και εύρυθμη λειτουργία!
Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνέντευξη τύπου του απερχόμενου καλλιτεχνικού διεθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Χουβαρδά. Ο γνωστός σκηνοθέτης φρόντισε να παραδοθεί ένας πλήρης απολογισμός της εξαετίας που υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής (2007-2013) με συγκεκριμένα στοιχεία στον ογκώδη τόμο που δόθηκε στους δημοσιογράφους με όλα τα στοιχεία της περιόδου
Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα οικονομικά του Εθνικού Θεάτρου. Ο κ. Χουβαρδάς υπογράμμισε ότι αφήνει το Εθνικό Θέατρο κατά την θητεία του είχε προϋπολογισμούς και κυρίως απολογισμούς πλεονασματικούς, ενώ υπάρχει και ένα απόθεμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, το οποίο είναι κι ένα «μαξιλάρι» για τα οικονομικά του θεσμού. Επίσης, τόνισε πως το Εθνικό λειτουργεί εύρυθμα, παρά το γεγονός ότι επί 10 μήνες είναι χωρίς διοικητικό συμβούλιο. Η επιτυχία της μείωσης των εξόδων οφείλεται, σύμφωνα με τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, στις θυσίες του προσωπικού, καθώς μεγάλο μέρος κόπηκε από τις απολαβές τους, ενώ ο σκηνοθέτης στάθηκε και στο κοινό, που αγκάλιασε το Εθνικό και δεν μειώθηκαν τα έσοδά του, παρά την μείωση της τιμής του εισιτηρίου.
Ο κ. Χουβαρδάς στάθηκε ιδιαίτερα στην «Οδύσσεια» του Μπομπ Ουίλσον, για την οποία πολλά ακούστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η συγκεκριμένη παράσταση δεν αφήνει χασούρα στα ταμεία του Θεάτρου, καθώς έχει βγάλει τα έξοδά της, ενώ είναι κι ένας πρεσβευτής της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας στο εξωτερικό. Μάλιστα, έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της παράστασης στο Μιλάνο, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να κάνει επιτυχημένη περιοδεία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Η δίνη της οικονομικής κρίσης δεν άφησε ανέγγιχτο το Εθνικό Θέατρο, όπως παραδέχθηκε ο κ. Χουβαρδάς. «Η κρίση ήταν αναλέητη: Κρατήσαμε τα ουσιώδη… και θυσιάσαμε κάποια παρακλάδια, ελπίζω όχι για πάντα». Ακόμη, απάντησε στην κατηγορία ότι παραβλέφθηκε το ελληνικό ρεπερτόριο, τονίζοντας ότι οι παραστάσεις με έργα Ελλήνων συγγραφέων είναι ίσες ή και περισσότερες από εκείνες ξένων δραματουργών.
Ο κ. Χουβαρδάς εξέθεσε τους βασικούς πυλώνες της εξαετούς πολιτικής του:
1. Πλουραλισμός, βάθος και πολυφωνία, τόσο στο ρεπερτόριο όσο και στις καλλιτεχνικές δυνάμεις που το υπηρέτησαν.
2. Άξονας στο ρεπερτόριο με έμφαση στο σήμερα για να υπάρχει πάντα πυξίδα και κατεύθυνση.
3. Το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο ως βασικό εργαλείο έκφρασης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Εθνικού Θεάτρου, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω.
4. Το Αξίωμα: το θέατρο είναι μια τέχνη που εμπεριέχει όλες τις άλλες τέχνες και οι άλλες τέχνες περιέχουν το θέατρο –έτσι προέκυψε πολυπρισματική δραστηριότητα.
5. Το θέατρο ως μέσο παιδείας: καθιέρωση πολλαπλών δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους και αναβάθμιση της δραματικής σχολής
6. Συστηματοποίηση των επαφών με το εξωτερικό, τόσο σαν εισαγωγή όσο και σαν εξαγωγή προϊόντων και προσώπων.
7. Σφιχτή οικονομική πολιτική με μείωση δαπανών, αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, των χώρων, των μηχανισμών, του εξοπλισμού και μεγιστοποίηση εσόδων, διαφάνεια στη διαχείρηση, εκμετάλλευση δυνατοτήτων ΕΣΠΑ, χορηγίες.
8. Σχολαστική εσωτερική οργάνωση ενθάρρυνση της ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών, καλλιέργεια σχέσεων με το προσωπικό.
9. Εξωστρέφεια και ανοιχτά χαρτιά στη σχέση με το κοινό, τους φίλους, τους συνδρομητές, τους χορηγούς, τα ΜΜΕ, το κράτος, τους εργαζόμενους, την κοινωνία, άλλους πολιτιστικούς φορείς, την εικόνα του Εθνικού Θεάτρου.
Ως προτεραιότητα του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Χουβαρδάς εκτίμησε ότι πρέπει να είναι «η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού κανονισμού, μια ενέργεια που παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, δεν κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε εντός της δεύτερης θητείας μας.»
Επίσης, ζήτησε να γίνει η «ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος του ΡΕΞ» αλλά και η «η μεταφορά της Δραματικής Σχολής σε μεγαλύτερο κτίριο με σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητες.»
Ο κ. Χουβαρδάς χειροκροτήθηκε στο τέλος της ομιλίας του από τους δημοσιογράφους, τους συνεργάτες του, ηθοποιούς του Εθνικού και θεατές. Με δάκρυα στα μάτια, εμφανώς συγκινημένος απάντησε σε ερωτήσεις. Ειδικά σε ερώτηση που του έγινε, για το αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο Υπουργός Πολιτισμού έχει ήδη ορίσει τον αντικαταστάτη του κι έχει ενημερώσει το προσωπικό του Εθνικού, τόσο ο ίδιος, όσο και εκπρόσωπος των εργαζομένων ήταν αρνητικοί. «Καμία ενημέρωση και καμία επικοινωνία δεν είχα με τον Υπουργό Πολιτισμού τα τελευταία τέρμηνα και όχι με δική μου επιθυμία» είπε με νόημα ο κ. Χουβαρδάς.
Γιώργος Σμυρνής