MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
14
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Tο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Tο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ σας περιμένει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο να περάσετε μία συναρπαστική ημέρα στο μουσείο, με πολλά και διαφορετικά προγράμματα για όλη την οικογένεια γιορτάζοντας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων!

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Πρόγραμμα δραστηριότητων

Στον μοναδικό κήπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και Μνημεία» οι «μαχητές του Πλανήτο» θα περιμένουν τους μικρούς μας φίλους με ξενάγηση, χειροτεχνίες, περιβαλλοντικά παιχνίδια και θεατρικό παιχνίδι σχετικό από τον Μύθο του Ιάσωνα.

Στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ πρεμιέρα παράστασης βασισμένη στην έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και τα Μνημεία» από το Θέατρο Σκιών – Καραγκιόζη των Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου. Οι επιπτώσεις των φαινόμενων της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχουν μελετηθεί εκτενώς, κρύβουν ακόμα ανεξερεύνητες περιοχές επίπτωσης και τα μνημεία και η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι μια από αυτές.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις οργανώνονται στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος «Η κλιματική αλλαγή και τα μνημεία», που οργανώθηκε από τη «Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σε συνεργασία με το ICCROM, το Canadian Conservation Institute, το πανεπιστήμιο του Kent και το UCL στο Κατάρ. Η έκθεση πλαισιώνετε με δράσεις για παιδιά με τον τίτλο «Το κλίμα αλλάζει, τ’ αρχαία τα πειράζει;» και έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να τους γίνονται κατανοητές οι έννοιες της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων αυτής στα μνημεία. Στον κήπο του Φυσικής Ιστορίας όπου θα βρίσκεται η έκθεση τα παιδιά θα απασχοληθούν με ξενάγηση στην έκθεση και περιβαλλοντικά παιχνίδια. Παράλληλα σε αίθουσα του Μουσείου κάθε ώρα από τις 11.30 έως τις 2.30 μμ θα υπάρχει θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 4 – 7 ετών με θέμα «Ο Μύθος του Ιάσωνα».

Τα εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους !
Οι επιστήμονες – υπεύθυνοι τμημάτων θα μιλήσουν για τη σημασία και την αξία των συλλογών και θα εξηγήσουν πως αυτές δημιουργούνται και συντηρούνται.

Στην βιβλιοθήκη του Κέντρου ΓΑΙΑ δημιουργικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού «Φτιάχνω ένα βιβλίο για το περιβάλλον».
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου και η ανάδειξη της ικανότητάς τους να συνθέσουν μια ιστορία με νόημα και μήνυμα για τα προβλήματα του περιβάλλοντος που επηρεάζουν τη ζωή μας.
Με απλά μέσα (χαρτόνια, χαρτιά, μπογιές, κορδόνια) τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα 16σέλιδο βιβλίο, θα συνθέσουν μια ιστορία για το περιβάλλον και θα την εικονογραφήσουν δίνοντας μορφή αλλά και το δικό τους προσωπικό τέλος, με βάση μια ιστορία που εμείς έχουμε ετοιμάσει. Ωρες : 11πμ – 12μμ και 1μμ – 2 μμ, για παιδιά από β’ δημοτικού και πάνω.

Περιοδική έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των Αιώνων».
Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και πλαισιώνεται με διάφορα φαρμακευτικά φυτά και αντίγραφα των απεικονίσεών τους από το σύγγραμμα «Περί Ύλης Ιατρικής» του Διοσκουρίδη (512 μ.Χ.). Εκτίθενται επίσης εκμαγεία αγαλμάτων του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού, κ.λπ., διάφορα παλαίτυπα των γραπτών του Ιπποκράτη, αρχαία νομίσματα με ιατρικά θέματα, χειρουργικά εργαλεία του 3ου αι. μ.Χ., μετάλλια, αλλά και φυτά και βότανα, στα οποία, μάλιστα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Συγκεκριμένα, εκτίθενται απεικονίσεις Ιπποκρατικών και Διοσκουριδικών φυτών της διακεκριμένης βοτανικής ζωγράφου κ. Νίκης Γουλανδρή, όπως και ελαιογραφίες φαρμακευτικών φυτών 75 σύγχρονων νέων καλλιτεχνών.

Προβολή ντοκιμαντέρ «Σαρανταβότανο» για τα ελληνικά αρωματικά φυτά. Δύο επεισόδια των 58′ σε συνεχή ροή.
Η αρχαία ελληνική ιατρική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα βότανα. Τα φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας γνωστά σας ονόματα αλλά άγνωστα στο ευρύ κοινό για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και οι πρωταγωνιστές της σειράς ντοκυμαντέρ με τίτλο “Σαρανταβότανο”.
Ο τίτλος προέρχεται από την ομώνυμη μαντινάδα και αναφέρει σαράντα βότανα με τη ντόπια ονομασία τους, που πρέπει να μαζέψει κάποιος για να γιατρευτεί από τους πόνους και τα πάθη. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών όπως η Μέντα, η Τσουκνίδα, το Μελισσόχορτο, η Λυγαριά κλπ, γνωστά φυτών της ελληνικής υπαίθρου καθώς και ο τρόπος χρήσης τους στην σύγχρονη εποχή είναι η θεματική της σειράς.
Επεισόδιο Α: Στο νησί της Σύρου, ένας σπουδαίος βοτανόκηπος του Αιγαίου και των θρυλικών Κυκλάδων, η κάμερα παρακολουθεί μια ομάδα καθηγητών του Αμερικάνικου κολεγίου φυσικής Ιατρικής ACHS με τους μαθητές τους να μας παρουσιάζουν τον τρόπο συλλογής των βοτάνων, την απόσταξη αιθέριων ελαίων , την παρασκευή των βαμμάτων και άλλων φαρμάκων από τα βότανα.
Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου αναλύονται και παρουσιάζονται ως προς τις θεραπευτικές ιδιότητές τους έξι σημαντικά βότανα της ελληνικής χλωρίδας του νησιού όπως ο Ελίχρυσος .
Επεισόδιο Β: Συναντήσεις με επαγγελματίες της φυσικής ιατρικής .
Ένας συλλέκτης μαζεύει Εκουιζέτο στον Όλυμπο, ένα βοτανάδικο στην Αθήνα, μια φαρμακοποιός στο εργαστήρι παρασκευής καλλυντικών, μια επιχείρηση καλλυντικών στην Ηλεία. Τέλος ένα σημαντικό συνέδριο στο κτήμα Συγγρού από την παγκόσμια Ομοσπονδία Μελισσοκομίας με θέμα την Μελισσοθεραπεία την συνέργεια δηλαδή των αρωματικών φυτών με τα προϊόντα της κυψέλης των μελισσών και την έρευνα σε επίπεδο θεραπείας.  

Διεύθυνση: είσοδος από το κέντρο ΓΑΙΑ, Οθωνος 100, Κηφισιά
Τηλέφωνο: 210 8015870

Περισσότερα από Εκδηλώσεις