Σαν σήμερα, 31 Μαΐου 1678: εορτασμοί στη μνήμη της Λαίδης Γκοντάιβα, που ίππευσε γυμνή – Ο πίνακας του Κόλλιερ
Το όνομα της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα έμεινε στην ιστορία για την απόφασή της να ιππεύσει γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι στις αρχές του 11ου αιώνα, προκειμένου ο σύζυγός της να μειώσει τη δυσβάστακτη φορολογία που είχε επιβάλει στον λαό.
Αν και το περιστατικό δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά, λέγεται πως η ιδέα ήταν του ίδιου του συζύγου της, που -χάριν λόγου- της είπε πως θα μείωνε τους φόρους μόνο αν εκείνη έκανε κάτι τέτοιο. Η Γκοντάιβα αποφάσισε να το εφαρμόσει κυριολεκτικά, και αφού εξέδωσε οδηγία στους κατοίκους της πόλης προκειμένου να μην κυκλοφορούν και να έχουν κλειστά τα παράθυρά τους εκείνη την ώρα, τόλμησε την περιβόητη πορεία πάνω σε άλογο, καλύπτοντας το σώμα της μόνο με τα μαλλιά της. Ένα παρακλάδι του θρύλου λέει πως μόνο ένας ράφτης παρέβη την οδηγία και έφτιαξε μια τρύπα στο παράθυρό του για να δει την Γκοντάιβα, με συνέπεια να χάσει την όρασή του. Σύμφωνα με την παράδοση, τον έλεγαν Τομ, και από αυτή την ιστορία βγαίνει και η έκφραση “peeping Tom“, που αναφέρεται σε ηδονοβλεψίες. Ο θρύλος θέλει τον σύζυγο της Γκοντάιβα να κράτησε τον λόγο του μετά την τολμηρή πράξη της γυναίκας του και να μείωσε τους φόρους.
Το 1678 εορτάστηκε στο Κόβεντρι για πρώτη φορά η μνήμη του ιστορικού (;) γεγονότος, και καθιερώθηκε το ίδιο κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου.
Στο Herbert Art Gallery & Museum στο Κόβεντρι, υπάρχει μόνιμη σχετική έκθεση έργων με αντικείμενο τη Λαίδη Γκοντάιβα. Το γνωστότερο είναι ο πίνακας του Τζον Κόλλιερ, που χρονολογείται από το 1897 (βλ. φωτο). Από τον θρύλο της περιβόητης Λαίδης είναι εμπνευσμένο κι ένα τραγούδι των Velvet Underground, το “Lady Godiva’s operation” (βίντεο παρακάτω).
Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει καθημερινά μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και φωτογραφικό ή multimedia υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα στην Τέχνη, γρήγορα και ευχάριστα.