MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 7 Ιουνίου 1958: γεννιέται ο Prince, κάτοχος Όσκαρ, Χρυσής Σφαίρας, βραβείων Grammy

Είναι περίεργο πώς όταν μιλάμε για τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής μπορεί να προσπερνάμε τον Prince. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης με τα αξιοπρόσεκτα κοστούμια δραστηριοποιείται δισκογραφικά από το 1978, έχοντας κερδίσει αναρίθμητα βραβεία τόσο με την προσωπική του δουλειά όσο και με τις συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες, και έχοντας επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τους ομότεχνούς του στον χώρο της soul, της pop, του funk, της R ‘n’ B.

Monopoli Team

O Prince συγκαταλέγεται στους λίγους καλλιτέχνες που έχει σημειώσει “χατ-τρικ” όσον αφορά σε βραβεία: δηλαδή έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το “Purple Rain” στην ομότιτλη ταινία, Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι “Song of the Heart” από την ταινία κινουμένων σχεδίων “Happy Feet“, και 7 βραβεία Grammy για τη δισκογραφία του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα του χώρου, άλλαξε το καλλιτεχνικό όνομά του – ή μάλλον το… αφαίρεσε, και αντί για Prince αυτοσυστηνόταν με ένα σύμβολο, που ονόμαζε “Love Symbol“. Κάτι τέτοιο έφερνε σε μεγάλη αμηχανία τα media, που δεν ήξεραν πώς να τον αποκαλέσουν, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ο χαρακτηρισμός αντί ονόματος “The artist formerly known as Prince”, που έκτοτε έγινε αφορμή αστεϊσμών που περιλαμβάνουν τη φράση “formerly known as”. Λίγα χρόνια αργότερα βέβαια, επανήλθε στο “Prince”. Η αλλαγή του ονόματος πάντως αποτελούσε αντίδραση απέναντι στη δισκογραφική του εταιρεία, καθώς ο Prince δεν μπορούσε να δεχτεί πως οτιδήποτε έφερε το όνομά του ήταν προϊόν εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας της δισκογραφικής. Μάλιστα για ένα διάστημα κυκλοφορούσε έχοντας γραμμένη στο μάγουλό του τη λέξη “slave”. Παρόμοιες διενέξεις είχε και με το YouTube και το ebay, για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Απολαύστε στο βίντεο παρακάτω το ατμοσφαιρικό “Purple Rain”…

Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει καθημερινά μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και φωτογραφικό ή multimedia υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα στην Τέχνη, γρήγορα και ευχάριστα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα