MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
13
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου 1819: Γεννιέται ο “ζωγράφος της αγροτιάς”, Γκυστάβ Κουρμπέ (gallery)

Μπορεί στην κλασική ζωγραφική το γυμνό να ήταν πολύ συνηθισμένο, ωστόσο μέχρι τον 19ο αιώνα τις περισσότερες φορές παρουσιαζόταν εξιδανικευμένο, σε ένα περιβάλλον που έμοιαζε βγαλμένο από την μυθολογία. Ένας από τους πρώτους ζωγράφους που τόλμησε να παρουσιάσει το γυμνό με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο, ήταν ο Γάλλος Γκυστάβ Κουρμπέ (Gustave Courbet), στον πίνακα του οποίου “Η Προέλευση του Κόσμου” εικονίζεται μέρος γυμνού γυναικείου σώματος, με το δασύτριχο εφήβαιο σε πρώτο πλάνο (βλ. gallery).

Monopoli Team

Ο Κουρμπέ ήταν από τους πρωτοπόρους του Ρεαλισμού, ενώ βοήθησε και στην ανάπτυξη του Ιμπρεσιονισμού. Υποστήριζε μάλιστα πως στη ζωγραφική πρέπει να εικονίζονται μόνο υπαρκτά θέματα, και όπως χαρακτηριστικά έλεγε, δεν μπορούσε να ζωγραφίσει έναν άγγελο, γιατί δεν είχε δει ποτέ κανέναν! Επίσης μεγάλο μέρος του έργου του έχει ως θέμα την αγροτική ζωή, κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο για την εποχή του. Ο διασημότερος -ίσως- πίνακάς του έχει τίτλο “Η συνάντηση τού, Καλημέρα σας Κύριε Κουρμπέ“, στον οποίο έχει ζωγραφίσει και τον εαυτό του.

Εν έτει 2013, μια ανακάλυψη (;) έφερε τον Κουρμπέ στο προσκήνιο, ακόμα και στο εξώφυλλο του Paris Match: κάποιος Γάλλος μελετητής του έργου του υποστηρίζει ότι ένας πίνακας που βρέθηκε στα χέρια συλλέκτη, εικονίζει το κεφάλι μιας γυναίκας και φιλοτεχνήθηκε από τον Κουρμπέ, είναι το πάνω μέρος της “Προέλευσης του Κόσμου”! Λέγεται πως ο Κουρμπέ είχε κόψει τον πίνακα επειδή φοβήθηκε το σκάνδαλο, αφού η γυναίκα που εικονίζεται φέρεται να ήταν η Τζοάννα Χίφερναν (Joanna Hiffernan), ερωμένη και μούσα του Αμερικανού ζωγράφου Τζέιμς Γουίσλερ (James Whistler), κάτι στο οποίο ενδέχεται να οφείλεται και η διάλυση της φιλίας μεταξύ του Κουρμπέ και του Γουίσλερ.

Παρακάτω δείτε μερικά αντιπροσωπευτικά έργα του Κουρμπέ.

Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει καθημερινά μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και οπτικό ή/και ακουστικό υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα στην Τέχνη, γρήγορα και ευχάριστα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα