MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
24
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο θάνατος του Δαντόν σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στην Γερμανία για το Φεστιβάλ BÜCHNER

Στην Γερμανία τιμούν τον μεγάλο και πρόωρα χαμένο θεατρικό τους συγγραφέα Georg Büchner σε διεθνές φεστιβάλ, από το οποίο δεν λείπει και ελληνική συμμετοχή! Συγκεκριμένα, “Ο Θάνατος του Δαντόν” σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού επιλέχθηκε και παρουσιάζεται μαζί με άλλες 7 παραστάσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Büchner στο Giessen της Γερμανίας στις 29 Ιουνίου 2013.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, η παράσταση ταξιδεύει στην πόλη όπου έζησε ο συγγραφέας και με άξονα το έργο του G. Büchner ξεκινά ένας πολιτικός και καλλιτεχνικός διάλογος ανάμεσα σε θεατρικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο.

Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, μαζί με τους Βασίλη Ανδρέου, Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Μελέτη Ηλία, Στέλιο Ιακωβίδη, Νίκο Καρδώνη, Μιχάλη Μουλακάκη, Δημήτρη Μπίτο, Μαρία Ναυπλιώτου, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Χρήστο Σουγάρη, Γιωργή Τσαμπουράκη, Χάρη Χαραλάμπους, Γιώργο Χριστοδούλου και τον Blaine Reininger live στην σκηνή “αναβιώνουν” την παράσταση του 2011, σε σκηνικά – κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου και φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου.

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Εκτέλεση Παραγωγής: Polyplanity Productions

thanatos danton

Ποιός είναι ο  Georg Büchner

Georg Büchner
Ο Γκέοργκ Μπύχνερ (Georg Büchner, Ντάρμστατ 1813 – Ζυρίχη 19 Φεβρουαρίου 1837) ήταν Γερμανός συγγραφέας και δραματουργός. Παρά το ότι έφυγε από την ζωή σε πολύ μικρή ηλικία (23 ετών), θεωρείται μια εμβληματική μορφή στην ιστορία του θεάτρου. Μάλιστα, το ημιτελές έργο του Βόυτσεκ κατατάσσεται στα θεατρικά αριστουργήματα του 19ου αιώνα, που σύμφωνα με πολλούς σημαντικούς δραματουργούς και ανθρώπους του θεάτρου, άλλαξε την θεατρική γραφή. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί στο έργο το γεγονός ότι οι ήρωες είναι μέλη της εργατικής τάξης.

Εκτός από μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, ήταν επιστήμονας, διανοούμενος και επαναστάτης. Συμμετείχε ενεργά σε επαναστατικά κινήματα φιλελευθερισμού και έγραψε διάφορα συγγράμματα διαμαρτυρίας και διεκδικήσεων, όπως «Ο ταχυδρόμος της Έσσης», όπου υποστήριζε τους χωρικούς. Για τη δραστηριότητά του αυτή καταδιώχτηκε από την αστυνομία και κατέφυγε στη Ζυρίχη, όπου έγινε καθηγητής φυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1837, λίγο πριν τελείωσει το μεγάλο του αριστούργημα Βόυτσεκ, ο Georg Büchner πέθανε από τύφο μετά από 17 μέρες μάχης με την ασθένεια. Δεν είχε συμπληρώσει ακόμα τα 24. Θα περνούσαν 60 χρόνια μέχρι το πρώτο του έργο, το “Λεόντιος και Λένα” να παιχθεί σε γερμανικό θέατρο. Χάρη στην ιδιοφυΐα του, τα έργα του όχι μόνο επιβίωσαν στον χρόνο, αλλά απέκτησαν πολύ μεγαλύτερη σημασία. Σήμερα θεωρείται ένας από τους προδρόμους τόσο του νατουραλισμού, όσο και του εξπρεσιονισμού.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα