Αθωώνεται η μπύρα: Δεν ευθύνεται για τις κοιλιές!
Οι πότες μπύρας μπορούν να χαίρονται, από τη στιγμή που το γνωστό στην αργκό ως «μπυροκοίλι» αποδεικνύεται μύθος, τουλάχιστον όσον αφορά στον καταμερισμό ευθυνών στην μπύρα σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά.
«Η κοιλιά εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης μπύρας είναι απόλυτος μύθος. Η κύρια πηγή των θερμίδων σε οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό είναι το αλκοόλ. Δεν υπάρχει τίποτα ξεχωριστό στην περιεκτικότητα του αλκοόλ της μπύρας, για να παχαίνει περισσότερο την κοιλιακή περιοχή», αναφέρει ο Charles Bamforth, καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων και της τεχνολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο καθηγητής της επιστήμης της ζυθοποιίας, Anheuser-Busch.
«Ο μύθος αληθεύει μόνο εάν γίνει καταμέτρηση θερμίδων» σύμφωνα με τον Aliyah Sohani, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για το αλκοόλ στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Απλώς καταναλώνεις περισσότερη ποσότητα θερμίδων σε σύγκριση με το κρασί ή με άλλα ποτά. Εύλογα λοιπόν, έχεις μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη. Ένα ποτήρι ξανθιάς μπύρας έχει 150 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι κρασί μόνο 75, όπως καταλαβαίνετε είναι σχεδόν διπλάσια η αναλογία» επισημαίνει ο Sohani.
Ο Charles Bamforth επιμένει ότι το επιπλέον βάρος βασίζεται στον τρόπο ζωής και όχι στην μπύρα: «Πολλοί καταναλωτές μπύρας συνηθίζουν να απολαμβάνουν μαζί με το ποτό τους και διάφορες ανθυγιεινές τροφές, όπως τα λουκάνικα ή πίτσες, σίγουρα λοιπόν δεν ευθύνεται η μπύρα αλλά αυτά με τα οποία την συνοδεύεις».
Μπορεί να μη φταίει η μπύρα λοιπόν για την κοιλιά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να πίνουμε αλκοόλ ακατάπαυστα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ασκίτη, δηλαδή την παρουσία υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Αυτή η συσσώρευση υγρού εξηγεί την εξογκωμένη κοιλιά κάποιων ανθρώπων. Φυσικά αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις αλκοολισμού και δεν θυμίζει ούτε οπτικά την μπυροκοιλιά. «Δεν είναι λίπος, είναι πραγματικά απλό υγρό. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, με κυριότερο τα ηπατικά νόσηματα», υπογραμμίζει ο Aliyah Sohani.