MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Και η Αρβελέρ αμφισβητεί το Κρυφό Σχολειό!

Η διάσημη σε Ελλάδα και Γαλλία ιστορικός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ είναι μια ακόμα ιστορικός που αμφισβήτησε το Κρυφό Σχολειό. Το έκανε σε μια συνέντευξη στον Αντ1, όπου εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και για την στάση της κας Ρεπούση.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η διαπρεπής ιστορικός, σε συνέντευξή της στον Αντ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι τα περί «κρυφού σχολειού» δεν επιβεβαιώνονται με βάση τα ιστορικά κείμενα. Επίσης διαψεύδεται από το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές βιβλιοθήκες και σχολές που λειτουργούσαν κατά την οθωμανική περίοδο, χωρίς τις οποίες δεν θα υπήρχε η γλώσσα όπως την ξέρουμε σήμερα.

Όποτε γίνεται λόγος από ιστορικούς για «μύθο» περί Κρυφού Σχολειού, διάφοροι κύκλοι εξεγείρονται και προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, με επιχειρήματα του τύπου: αφού ήταν κρυφό το σχολειό, είναι κρυφά και τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξή του. Άλλωστε και η βουλευτής της Δημ. Αρ. και ιστορικός Μαρία Ρεπούση είχε μιλήσει για εθνικό μύθο του κρυφού Σχολειού (προκαλώντας την μήνη- κυρίως όμως επειδή μίλησε μαζί και για μύθο του Ζαλόγγου). Πάντως, γενικότερα, η στάση της Ρεπούση, σε πολλά θέματα, δεν βρίσκει σύμφωνη την Αρβελέρ.

ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΗΣ Η ΡΕΠΟΥΣΗ

Στην ίδια συνέντευξη η κα Αρβελέρ δεν φάνηκε να συμφωνεί με τις διάφορες δηλώσεις που κατά καιρούς κάνει η Ρεπούση, λέγοντας ότι μπερδεύει τους ρόλους της και ότι μπλέκει την πολιτική με την ιδεολογία. “Αλλο να ξέρεις Ιστορία και άλλο να κάνεις ιδεολογία” σχολίασε η βυζαντινολόγος ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ για τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και ιστορικό, Μαρία Ρεπούση. Οταν της ζητήθηκε να εκφράσει την εκτίμησή της ότι η Μαρία Ρεπούση μπερδεύει τους ρόλους της, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ απάντησε καταφατικά.

Για το θέμα της Σμύρνης και της Μικρασιατικής καταστροφής η κυρία Αρβελέρ είπε ότι “αν υπάρχει μια πτώση για την Ελλάδα μετά το 1453, αυτή δεν είναι άλλη από το 1922. Τότε άλλαξε ο ρυθμός του Ελληνισμού.”

Η κα Αρβελέρ φάνηκε διστακτική στο κατά πόσον μπορούν όλες οι πτυχές της ιστορίας να διδάσκονται στα σχολεία. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την στάση που τήρησε ο μετέπειτα οικουμενικός πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος εναντίον του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ’, κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Όπως τόνισε η διαπρεπής Βυζαντινολόγος, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μωάμεθ Β’ μετά την Άλωση ήταν να κάνει πατριάρχη τον Γεννάδιο και να του παραχωρήσει προνόμια. Για αυτό το λόγο άλλωστε, όπως είπε, διασώθηκαν με χρυσόβουλα τα εκκλησιαστικά κτήματα και όχι τα αυτοκρατορικά.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός με μεγάλη καριέρα στην Γαλλία. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976, καθώς επίσης και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Περισσότερα από Ιστορίες