MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αν δεν ξέρεις ιστορία, να μην εκφράζεις άποψη για ιστορικά γεγονότα

Συχνά άνθρωποι που έχουν το βήμα από την τηλεόραση εκφράζουν γενικούς ισχυρισμούς, εντελώς αυθαίρετους. Ένας από αυτούς ήταν ο Τάκης Χατζής, δημοσιογράφος, ο οποίος από την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, σε μια συζήτηση για τον TAP, προκειμένου να κατηγορήσει τους Ρώσους, είπε κάτι που δεν στέκει ιστορικά: «Τους Ρώσους από το 1821 ακόμα όλο τους περιμένουμε και ποτέ δεν έρχονται».

author-image Γιώργος Σμυρνής

Αυτό είναι ανακριβές, από την στιγμή που το πάει τόσο πίσω. Κατ’ αρχάς, στην Ελλάδα ποτέ δεν κοιτάμε τι κάνουμε εμείς, αλλά μόνο τι κάνουν οι άλλοι, λες και είναι υποχρεωμένοι πάντα να τρέχουν υπέρ ημών. Οι άλλοι πρέπει να έρχονται όποτε και όπως εμείς τους περιμένουμε.

Υπάρχει και υπήρχε πάντα μια υπερβολική αναμονή – από πολύ παλιά, όταν διάφοροι «προφήτες» καλόγεροι μιλούσαν για το ξανθόν γένος, που θα έρθει να μας σώσει από τους Τούρκους και αυτό δεν ερχόταν. Αυτό όμως είναι πολύ πριν το 1821 και δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική επανάσταση.

Η αλήθεια είναι πως χάρη στην Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζί, την οποία επέβαλαν οι Ρώσοι στους Τούρκους, η ελληνική ναυτιλία εκτινάχθηκε. Και το ελληνικό ναυτικό ήταν βασικός πυλώνας της ελληνικής επανάστασης. Η Φιλική Εταιρεία ξεκίνησε από την Ρωσία, επίσης. Οι Ρώσοι ήταν εχθροί με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εμπλέκονταν συχνά σε πολέμους μαζί τους. Επομένως, δημιουργούσαν σχέσεις με τους χριστιανικούς λαούς στην Οθωμανική Επικράτεια για δικά τους οφέλη.

Επίσης, στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου, που ουσιαστικά μας ξελάσπωσε, καθώς πλέον, μετά και τον θάνατο του Καραϊσκάκη, οι επαναστατικές δυνάμεις ήταν σε μαρασμό, οι ναυτικές δυνάμεις που πήραν μέρος ήταν οι εξής: Αγγλικός στόλος, γαλλικός στόλος και … ΡΩΣΙΚΟΣ στόλος. Άρα ήρθαν στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου, η σημασία της οποίας ήταν τεράστια. Πώς δεν ήρθαν λοιπόν ποτέ;

Και πέρα από αυτό, ακολούθησε ρωσοτουρκικός πόλεμος το 1828-29. Κατά την διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου, οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν σημαντικές εκτάσεις της Στερεάς Ελλάδας και να μεγαλώσουν σημαντικά την ελληνική επικράτεια. Επίσης, ο Σουλτάνος που συνετρίβη από τον πόλεμο αυτόν εξαναγκάσθηκε να αναγνωρίσει την ελληνική ανεξαρτησία.

Και αργότερα, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το νέο ελληνικό κράτος είχε σημαντικές βοήθειες από την εχθρότητα της Ρωσίας προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πιο χαρακτηριστική ήταν η βοήθεια που έδωσαν, όταν ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε το 1897 από τον τουρκικό. Με ρωσική διπλωματική παρέμβαση σταμάτησε η τουρκική εισβολή, με τους Τούρκους που ήδη νικούσαν και είχαν υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρούν χάρη στην παρέμβαση του Τσάρου.

Επομένως, δεν μπορούμε να λέμε ότι οι Ρώσοι ποτέ δεν έκαναν τίποτα για εμάς. Δεν το έκαναν γιατί αγαπούσαν την Ελλάδα, αλλά γιατί η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ο μεγάλος εχθρός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος δεν επωφελήθηκε σε συγκεκριμένες περιόδους από ρωσικές παρεμβάσεις.

Έτσι, όσο υπερβολικά είναι αυτά που λένε ο Λιακόπουλος και άλλοι Ρωσόφιλοι, ότι ο Πούτιν και οι Ρώσοι θα καθαρίσουν για μας σε όλα τα θέματα (λες και δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν), άλλο τόσο υπερβολικό είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι ποτέ η Ρωσία δεν βοήθησε την Ελλάδα.

Πηγή:www.reporter.gr

Περισσότερα από Ιστορίες