MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων: δεύτερη χρονιά δυναμικής παρουσίας

Με πολύ κόπο και περίσσιο μεράκι μια ομάδα εμπνευσμένων Χανιωτών για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνουν μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Καντάνου-Σελίνου έναν εικαστικό «μαραθώνιο», το «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων».Γιώργος Αλεξάκης

Monopoli Team

Με την αντίληψη ότι η τέχνη ακόμα και στην κρίση μπορεί να δώσει ανάσες, οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος επιδιώκουν να δώσουν μια άλλη νότα, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, συνδέοντας την ομορφιά της χανιώτικης ενδοχώρας, τη γοητεία χώρων και μνημείων με τις εικαστικές απόπειρες. Η αρχή, όπως σημειώνει στο «M» ο Ιωάννης Αρχοντάκης, υπεύθυνος στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» έγινε συμβολικά με την ομαδική εικαστική έκθεση «Άσπρα-Μαύρα Όνειρα» στο μοναδικό χώρο του χώρου «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 στις 20:30 το βράδυ. Είσοδος Ελεύθερη.

Το ασπρόμαυρο έργο, το σχέδιο, η χαρακτική, η γλυπτική, αποτελούν το περιεχόμενο της έκθεσης «Ασπρα-Μαύρα Όνειρα» που φιλοξενείται φέτος στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείο». Έργα που διερευνούν τα όρια ανάμεσα στις έννοιες φως/σκοτάδι, μέρα/νύχτα, ζωή/θάνατος, αρχή/τέλος, γυναίκα/άνδρας. Τα αντιθετικά αυτά ζεύγη που αναπαριστώνται στην πλειοψηφία τους σε δίπτυχα σχέδια ή λάδια, σε δύο συμπληρωματικούς ή διπλούς πίνακες, σε χαρακτικά ή γλυπτά, κατορθώνουν να δώσουν μια νέα οπτική σ’ ένα διαχρονικό ζήτημα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, Έλληνες, Ευρωπαίοι καθώς και μια πολυπληθής ομάδα Τούρκων, δίνουν ο καθένας και όλοι μαζί, τις δικές τους ασπρόμαυρες απαντήσεις. Τα έργα τους εκφράζουν τον εσώτερο εαυτό τους, την ποιητική και πνευματική τους διάσταση. Γιατί, όπως έγραφε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, «η ζωγραφική είναι μια πνευματική υπόθεση». Στον θεατή εναπόκειται να αναλογιστεί μέσα από τα έργα των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, την πορεία και τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης.

Συμετέχουν οι καλλιτέχνες: AGOPIAN EOZEN, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΡΦΑΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΥΓΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, WAGNER PATRICK, ΒΑΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΒΛΑΖΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, ΓΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΑΓΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, YILMAZ SEHER, GÜN GÜNEY NURGÜL, ΓΚΟΥΖΙΑ ΒΑΛΙΑ, ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ, ΔΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΕΝ ΦΛΩ, ZAWORKA SIEGFRIED, ΖΟΛΩΤΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΖΥΜΒΡΑΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, KABBAΘΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, KARYAĞDI NEBAHAT, ΚΑΒΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΣΣΗ ΜΑΡΙΓΩ, ΚΑΤΡΑΚΗ ΒΑΣΩ, ΚΑΥΚΟΥΛΑ ΒΑΣΩ, ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΑΡΙΑ, KOMODIKIS ALEXIS, ΚΟΤΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΟΥΤΣΑΥΤΑΚΗ ΛΕΝΑ, ΚΥΡΚΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ, LANE JAMES, ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΛΕΡΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, LIODAKI JAN, ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, MACFARLANE DAVID, MACFARLANE SUE, ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Π. ΓΙΑΝΝΗΣ, MART KATI, ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΟΣ, BUTLER KENNETH, ΜΠΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ, ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΝΙΟΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ÖRS EMEL, OCAL SEMA, PALENQUE UBEDA JAIME, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΠΕΤΣΟΥΡΑ ΣΥΛΒΙΑ, ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ ΝΑΤΑΣΣΑ, ΡΟΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, RÜSTEMOĞLU HÜSEYİN, ΣΑΡΕΛΑΚΟΥ ΡΟΥΜΠΙΝΑ, ŞAHİN IRMAK, ΣΕΡΔΑΚΗ ΑΙΜΙΛΙΑ, ΣΚΕΠΕΤΖΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΣΚΥΛΟΥΡΑΚΗ ΜΙΡΑΝΤΑ, ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΣΤΑΦΥΛΑΡΑΚΗ ΕΥΔΟΞΙΑ, ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΟΪΔΗΣ ΑΡΙΣ, ΣΤΟΚΑΣ ΘΑΝΟΣ, STOLLENWERK RENA, ΣΥΡΡΟΥ ΔΑΝΑΗ, ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗ ΡΑΝΙΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ, CANTÜRK ALİ, CAFEROĞLU MÜGE, FISCHER KONSTANTIN, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ, ΧΑΜΠΙΔΗΣ ΠΑΒΛΟΣ, ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΧΕΙΛΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ, HEARD SALLY & ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Περισσότερα από Editors