Ο σεφ του Olive Garden, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, μας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Γεύσεων “Made In Greece”
Με καταγωγή από Μεσσηνία και Ήπειρο, ως παιδί είχε την τύχη να γεύεται φρέσκα παραδοσιακά προϊόντα. Τώρα, ως επιτυχημένος σεφ, γνωρίζει την αξία των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, αλλά και τη “δυναμική” τους στην σύνθεση προσιτών “gourmet” πιάτων. Ποιος καταλληλότερος λοιπόν προκειμένου να επιμεληθεί το γαστρονομικό μέρος του Φεστιβάλ Γεύσεων “Made In Greece”, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Τιτάνια, από τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο! Ο Chef de Cuisine του Gourmet Restaurant Olive Garden του αθηναϊκού ξενοδοχείου, μας αποκαλύπτει τα “μυστικά” όσων ωραίων θα γευθούμε στο φεστιβάλ!Συνέντευξη στην Αργυρώ Σταυρίδη
Ποιο είναι το βήμα παραπάνω που φιλοδοξεί να κάνει η δεύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ;
Φιλοδοξία μας και στόχος ως επιχείρηση είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε γνωστές σε όλους τους ξένους πελάτες που μας επισκέπτονται, τις ελληνικές γεύσεις αλλά και πολλά παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όσον αφορά στους εξωτερικούς μας πελάτες -οι οποίοι είναι κατά βάση κάτοικοι της Αθήνας-, επιδιώκουμε να μας επισκεφθούν ακόμη περισσότεροι από την περσινή χρονιά, ενώ παράλληλα να αρχίσει το συγκεκριμένο φεστιβάλ να αποτυπώνεται στο μυαλό τους και τη συνείδησή τους. Να γίνει ένας θεσμός τον οποίο θα περιμένουν εναγωνίως κάθε χρονιά.
Ποια ήταν τα κριτήρια με βάση τα οποία συνθέσατε το μενού που προτείνετε;
Κατά βάση τρία ήταν τα κριτήρια. Θέλαμε όλα τα πιάτα μας να στηρίζονται σε φρέσκες ελληνικές ποιοτικές πρώτες ύλες απο όλες τις γωνιές της Ελλάδος, με προϊόντα με ΠΟΠ και ΠΓΕ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης), να έχουν στοιχεία απο παραδοσιακές συνταγές και να φέρνουν στον πελάτη τη στιγμή που θα τα γεύεται, παιδικές μνήμες. Εμείς, αυτό το ονομάζουμε “σπιτικό gourmet”.
Πόσο εύκολο είναι να εντάξει ο μέσος Έλληνας στη διατροφή και την μαγειρική του τα ελληνικά υλικά και πιάτα που προτείνετε;
Όσον αφορά στα υλικά, δεν υπάρχει πλέον καμμία δυσκολία, καθώς έχει τη δυνατότητα να τα προμηθευτεί από πολλά καταστήματα σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεται. Κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Σχετικά με τα πιάτα τα οποία παρουσιάζουμε στο Gourmet Restaurant Olive Garden, υπάρχουν γεύσεις οι οποίες είναι απλές παραδοσιακές και θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να τις παρασκευάσει ακόμη και στο σπίτι, θα συναντήσει όμως και πιάτα τα οποία για να τα παρασκευάσουμε χρησιμοποιούμε εξελιγμένες επαγγελματικές τεχνικές. Τα συγκεκριμένα, θα πρότεινα να έρθει να τα γευθεί σε εμάς!
Θα υπάρχουν τα πιάτα του φεστιβάλ Made in Greece II και μετά τη λήξη του, στο Olive Garden;
Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ, προστέθηκαν στο βασικό μας μενού à la carte, ακόμη περισσότερα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και φυσικά διατηρήσαμε κάποια από τα πιάτα τα οποία λάτρεψαν οι πελάτες μας. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και φέτος.
Από πού προμηθεύεται το Olive Garden τα υλικά του;
Γενικότερα κατά τη λειτουργία μας, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι προμηθευτές μας είναι πάρα πολλοί, και από όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, προμηθευόμαστε βιολογικά προϊόντα από φάρμες στην Εύβοια και την Αρκαδία. Γαλακτοκομικά προϊόντα και αλλαντικά απο μικρούς παραγωγούς από την Τήνο, την ‘Ιο και τη Μεσσηνία. Ακόμη και με συναιτερισμούς έχουμε συνεργαστεί για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία θέλαμε απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε στο μενού μας. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή.
Εσείς από πού κατάγεστε και ποιο είναι το αγαπημένο σας τοπικό έδεσμα;
Η καταγωγή μου είναι από τη Μεσσηνία και την Ήπειρο, και πιο συγκεκριμένα απο τα χωριά Σύριζο και Πράμαντα. Καθώς όλα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων τα πέρναγα σε αυτά τα δύο μέρη, οι γεύσεις οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου και αποτελούν κάποιες απο τις αγαπημένες μου είναι απλά καθημερινά πιάτα τα οποία συναντούσες εκεί, και όχι κάποια συγκεκριμένη συνταγή. Για παράδειγμα, το ηπειρώτικο ξινόγαλο με φρέσκο προζυμένιο ψωμί, οι φρεσκοκομμένες τομάτες απο το μποστάνι με φέτα τοπικής παραγωγής, το φρεσκοαρμεγμένο κατσικίσιο γάλα και φυσικά η γαλατόπιτα της γιαγιάς στον ξυλόφουρνο!
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Γεύσεων “Made In Greece”, εδώ
Διαγωνισμός για ένα δείπνο 2 ατόμων στο Olive Garden, εδώ