MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου θα παίξει στον Ρινόκερο του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για ένα μεγάλο έργο του θεάτρου του παραλόγου και γενικότερα του 20ου αιώνα, την συγκλονιστική αλληγορία του Ευγένιου Ιονέσκο «Ρινόκερος», που γράφτηκε το 1959 και θεωρείται από τα πιο ώριμα έργα του ιδιοφυούς συγγραφέα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Μαζί με τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο καστ της παράστασης θα είναι και ο Μανώλης Μαυροματάκης, ο οποίος θα ερμηνεύει τον ρόλο του Μπερανζέ, ενώ στους έξι ηθοποιούς της παράστασης θα είναι και η Ηρώ Μπέζου. Ακόμα πάντως συζητιούνται πολλά πράγματα, σύμφωνα με τον κ. Μοσχόπουλο, ο οποίος θα κάνει και την μετάφραση του έργου του Ιονέσκο, το οποίο χαρακτήρισε «επίκαιρο σήμερα, όσο ποτέ».

Επιδημία «ρινοκερίτιδας» πλήττει μια μικρή, ανώνυμη πόλη. Οι άνθρωποι αρχίζουν για έναν ανεξήγητο λόγο να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους, ο Ιονέσκο μιλάει για την μεταδοτική δύναμη του ολοκληρωτισμού. Οι άνθρωποι έχουν σιχαθεί τον πολιτισμό. Τον εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής. Ονειρεύονται να γίνουν ρινόκεροι. Ο ρινόκερος είναι ένα πλάσμα που δεν έχει λόγο, δεν έχει σκέψη, δεν αμφιβάλλει, δεν καταλαβαίνει από δυστυχία. Αρχικά οι άνθρωποι τρέμουν τους ρινόκερους. Μόνο ο μεθύστακας Μπερανζέ αντιστέκεται, όχι γιατί είναι κάποιος επαναστάτης- αντικομφορμιστής, αλλά γιατί οι αδυναμίες του τον κρατάνε προσκολλημένο στην ανθρώπινη ιδιότητά του.

Ο Μπερανζέ (τον οποίο θα παίξει ο Μ. Μαυροματάκης) είναι ένας χαρακτήρας που χρησιμοποιείται σε πολλά έργα του Ιονέσκο. Κωμικά αφελής και αδύναμος, κερδίζει την συμπάθεια του κοινού. Θεωρείται μάλιστα ημι- αυτοβιογραφικός χαρακτήρας του Ιονέσκο, που εξέφραζε την αγωνία του συγγραφέα για τις παραξενιές της πραγματικότητας. 

Ο Ρινόκερος παίχτηκε πριν λίγο καιρό για το φεστιβάλ Αθηνών από γαλλικό θίασο σε σκηνοθεσία του Emmanuel Demarcy-Mota. Μια μεγάλη παραγωγή με πολλούς συντελεστές, που παρουσιάστηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και ενθουσίασε το κοινό. Ο κ. Μοσχόπουλος δηλώνει ότι ο δικός του Ρινόκερος δεν θα είναι μια τόσο μεγάλη παραγωγή, γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα.

Το έργο φαίνεται ότι θα ανέβει στην σκηνή “Θησείον- ένα θέατρο για τις τέχνες”. Στο ίδιο θέατρο θα επαναληφθεί του χρόνου το Mistero Buffo του Ντάριο Φο, επίσης σε σκηνοθεσία Μοσχόπουλου

Ποιος είναι ο Ευγένιος Ιονέσκο

Eugene Ionesco Ο Ευγένιος Ιονέσκο γεννήθηκε το 1909 στην Ρουμανία από Ρουμάνο πατέρα και την Ελληνο-Γαλλίδα μητέρα Marie-Thérèse Ipcar. Πέρασε την παιδική του ηλικία στη Γαλλία, αλλά επέστρεψε στη Ρουμανία με τον πατέρα του το 1925, μετά το διαζύγιο των γονιών του. Σπούδασε Γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου από το 1928 ως το 1933 και έγινε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας.Επέστρεψε στην Γαλλία, παντρεμένος πλέον με την Ροντίκα Μπουριλεάνου το 1938. Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρήκε στην Γαλλία.

Όπως και ο άλλος κορυφαίος συγγραφέας του θεάτρου του παραλόγου, ο Σάμιουελ Μπέκετ, έτσι και ο Ευγένιος Ιονέσκο ξεκίνησε αργά την θεατρική του καριέρα. Ο Ιονέσκο έγραψε το πρώτο του έργο την «φαλακρή τραγουδίστρια» του 1948 σε ηλικία δηλαδή 39 ετών.

Εμπνευσμένος δημιουργός, εξέφρασε τις σύγχρονες ανάγκες της μεταπολεμικής εποχής, μιλώντας για την αποξένωση, την αδυναμία της επικοινωνίας, ενώ συνδύαζε το παράλογο στην κοινωνία με σουρεαλιστική κωμική δύναμη, παρωδώντας τον κομφορμισμό και τις συμβάσεις της θεατρικής φόρμας.

Απορρίπτει το ψυχολογικό θέατρο και αποφεύγει τους συνεκτικούς διαλόγους. Η δομή των έργων του χαρακτηρίζεται από εκρηκτικούς ρυθμούς και κυκλικές επαναλήψεις. Οι χαρακτήρες του είναι μηχανικοί, μοιάζουν με μαριονέτες σε έναν κόσμο που χάνει την ανθρωπιά του. Αγαπημένη περσόνα που δημιούργησε είναι ο Μπερανζέ, ένας ημι-αυτοβιογραφικός χαρακτήρας 

Ο Ιονέσκο έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1970, ενώ κέρδισε πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1994.

Στην Ελλάδα το έργο του έγινε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του ’50 τον από τον Κάρολο Κουν – αν και είχε προηγηθεί το Θέατρο Τσέπης µε τη Μαριέττα Ριάλδη και τον∆ηµήτρη Κολλάτο. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανήκει στους ηθοποιούς και σκηνοθέτες που έχουν ταυτιστεί µε τον γαλλορουµάνο συγγραφέα. Ακόμα, Ιονέσκο έχουν ανεβάσει και οι Μίµης Κουγιουµτζής, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Νίκος Αρµάος, Κοραής ∆αµάτης και πολλοί άλλοι. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα