Ημερολόγια Βιτρίνας:11+1 Νέοι Καλλιτέχνες στο βιβλιοπωλείο Ίκαρος
Ιδιαίτερο τόνο για τον Ίκαρο κατά το 2013 δίνει η εικαστική παρέμβαση στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου του Ίκαρου, από ομάδα νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων του Ζ’ εργαστηρίου της ΑΣΚΤ του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Ο ίδιος ο Γιάννης Ψυχοπαίδης επιμελείται τα “Ημερολόγια Βιτρίνας: 11+1 Νέοι Καλλιτέχνες”.Την Πέμπτη 1η Αυγούστου στις 19.00 παρουσιάζει τα σχέδια της η εικαστικός Αλίκη Παππά.
Η Αλίκη Παππά γεννήθηκε το 1982. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Ζ’ εργαστήριο ζωγραφικής, με καθηγητή το Γιάννη Ψυχοπαίδη. Παρακολούθησε παράλληλα το εργαστήριο γλυπτικής, στην ΑΣΚΤ, με καθηγητή το Νίκο Τρανό. Την περίοδο των σπουδών της τιμήθηκε τρεις φορές με το βραβείο ΙΚΥ (2005-2006, 2006-2007, 2007-2008), καθώς και με την υποτροφία ΙΚΥ το διάστημα 2006-2007. Αποφοίτησε με άριστα το 2010.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το Νοέμβριο του 2012 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, στην Αθήνα. Από το 2005 συνεργάζεται ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με θεατρικές ομάδες, ενώ από το 2010 εργάζεται και στην εκπαίδευση.
Η δουλειά της Αλίκης Παππά περιλαμβάνει σχέδια μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, δουλεμένα με κάρβουνο και λαδομπογιά σε καμβά, καθώς και κεραμικά γλυπτά. Η έννοια της σύγκρουσης, οπτικοποιημένης ή λανθάνουσας, συνιστά τον θεματικό πυρήνα και το συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στα έργα της όπως άλλωστε και η έννοια του μη χώρου, του κενού. Ο εσωτερικός διάλογος συχνά κωδικοποιείται ζωγραφικά με τη χρήση του ειδώλου. Η διπλή ταυτότητα, ως σύμβολο διλημματικής αφήγησης ή και ερωτοαπάντησης, επιτάσσει την ανάγκη της επιλογής και διαπραγματεύεται με μια μπαρόκ υπερβολή το απλό ερώτημα «να μείνω ή να φύγω», προβάλλοντας μέσω του ειδώλου σκηνοθετημένες προτάσεις δυνητικής φυγής.
Το έργο της Αλίκης Παππά θα εκτεθεί στη βιτρίνα του Ίκαρου μέχρι τις 30 Αυγούστου.
Εκδόσεις Ίκαρος, Βουλής 4, Σύνταγμα
Διάρκεια έκθεσης 1 έως 31 Αυγούστου