Το ελληνικό καλοκαίρι του Ζακ Λακαριέρ
Έως τις 28 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει το εικαστικό αφιέρωμα «Το Ελληνικό Καλοκαίρι», που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο στην αίθουσα τέχνης του Ιανού. Στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων της Μικρής Άρκτου και σε συνεργασία με την Ίριδα Κρητικού, 27 εικαστικοί εμπνέονται από το ομότιτλο βιβλίο του γνωστού γάλλου φιλέλληνα Jacques Lacarrière, τον άνθρωπο που έκανε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του, και ζωγραφίζουν το καλοκαίρι.
«Εκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα στα 1947 και το τελευταίο το φθινόπωρο του 1966», έγραφε ο Λακαριέρ. «Η τελευταία εικόνα μου: ένα νησί του Αιγαίου, άδεντρο, μ’ ένα μοναδικό χωριό, τοπίο απογυμνωμένο με τη μιζέρια και την ομορφιά συναρμοσμένες σαν δυο πλαγιές του ίδιου λόφου. Μιζέρια και ομορφιά. Σύζευξη των αντιθέτων, όπως η φράση του Ηράκλειτου που τα κυκλαδίτικα τοπία δεν παύουν να τη συλλαβίζουν μέσα στο φως τους: “Αρμονίη κόσμου παλίντροπος”. Αν η εικόνα αυτού του χαμένου νησιού παραμένει μέσα μου τόσο έντονη, είναι ίσως επειδή στάθηκε η τελευταία. Ωστόσο, κοιτώντας από την απόσταση του χρόνου, συνειδητοποιώ μέχρι ποίου σημείου μπλέκονται μέσα στη μνήμη μου οι αναμνήσεις σαν σε παιχνίδι αινιγματικό. Γιατί τάχα ορισμένες τους, τόσο ανώνυμες φαινομενικά, παραμένουν επίμονες λες κι ήθελαν να υπογραμμίσουν ένα μήνυμα που το νόημά του δεν καταφέρνω ακόμα να συλλάβω;» αναφέρει ο Ζακ Λακαριέ στην εισαγωγή στο βιβλίο “Το Ελληνικό Καλοκαίρι”.
Με βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και της νεότερης ιστορίας, με αγαπημένους προορισμούς και μακρόχρονο τόπο κατοικίας την Ύδρα και την Πάτμο, αλλά ταξιδεύοντας και αγαπώντας την Ελλάδα στο σύνολό της, από την Πελοπόννησο και την Κρήτη ως το Άγιον Όρος και τη χερσόνησο του Άθω, ο συγγραφέας έθεσε στο φως κάθε μικρό, λιτό και ελληνικό θραύσμα του παρελθόντος ή του παρόντος που η αισθητική του εξακολουθεί ως σήμερα να συμπυκνώνει ιδανικά αυτό που σημαίνει, αυτό που θα έπρεπε να σημαίνει την αισθητική της ελληνικότητας.
Ο συγγραφέας και ελληνιστής Jacques Lacarrière (1925-2005) / Prix Littéraire Fondation Prince Pierre de Monaco 1995, γεννήθηκε στη Λιμόζ της Γαλλίας στις 2 Φεβρουαρίου 1925. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Παρίσι. Το 1950 ξεκίνησε με τα πόδια με προορισμό την Ινδία, αλλά τελικά προτίμησε την Ελλάδα και την Εγγύς Ανατολή, όπου έζησε πολλά χρόνια, κυρίως στην Ύδρα και στην Πάτμο, μέχρι το 1966. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, εγκαθίσταται στη Βουργουνδία, στο σπίτι του θείου του, ξυλουργού, όπου μένει για πάντα. Υπήρξε λάτρης της αρχαίας και -κυρίως- της σύγχρονης Ελλάδας. Με το πάθος που τον χαρακτήριζε, κατάφερε να αναδείξει στο εξωτερικό το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να το συνδέσει με την ιστορία της. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, βιβλία τέχνης, κ.ά., και ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν για την Ελλάδα στο εξωτερικό, “Το ελληνικό καλοκαίρι” (1976) που του επιφύλαξε τεράστια επιτυχία και αναγνώριση. Το 1991, απέσπασε το Grand prix de littérature της Γαλλικής Ακαδημίας για το σύνολο του έργου του. Μετέφρασε στα γαλλικά Έλληνες συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους οι Πρεβελάκης, Αλεξάνδρου, Τσίρκας, Ταχτσής, Βασιλικός, Πλασκοβίτης, Φραγκιάς, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Πατρίκιος, Λαμπαδαρίδου-Πόθου. Στα ελληνικά εκδόθηκαν τα έργα του: “Οι γνωστικοί”, Χατζηνικολή, 1976, “Οι ένθεοι”, Χατζηνικολή, 1977, “Το ελληνικό καλοκαίρι”, Χατζηνικολή, 1980, “Ο Ηνίοχος” (μετ.: Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου) ‘Ικαρος, 1982, “Μαρία η Αιγυπτία”, Χατζηνικολή, 1984, “Αυτό το ωραίο σήμερα”, Χατζηνικολή, 1991, “Συγγραφική πορεία ενός φιλέλληνα”, Χατζηνικολή, 1992, “Με τα φτερά του Ίκαρου”, Χατζηνικολή, 1995, “Τα παιδικά χρόνια του Ίκαρου και άλλα ποιήματα” (μετ.: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ), Πατάκη, 1997, “Η σκόνη του κόσμου”, Χατζηνικολή, 1999, “Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας”, Χατζηνικολή, 2002, “Αφρόδυτοι έρωτες” (μετ.: Δημήτρης Κρανιώτης), Μίμνερμος, 2002, “Λευκωσία: Η νεκρή ζώνη”, Ολκός, 2003. Πέθανε απροσδόκητα στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, λόγω επιπλοκών ύστερα από μια απλή χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, σε ηλικία 79 ετών. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η στάχτη σκορπίστηκε στη θάλασσα στ’ ανοιχτά των Σπετσών, στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.
Συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες:
Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης,
Άννα Γρηγόρα, Σοφία Δατσέρη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Κωνσταντίνος Καπετανόπουλος, Νίκος Κόνιαρης, Ανδρέας Κοντέλλης, Ένη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Τίμος Μπατινάκης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Γιώργος Μπουκής, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Κώστας Σιαφάκας, Έφη Σούτογλου, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Βιργινία Φιλιππούση, Γιώργος Χαδούλης.
IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, Σταδίου 24
Τηλ: 210-3217917