Επιστροφή στο γραφείο με άγχος; Ποια η σχέση μεταξύ e-mail και στρες
H επικοινωνία μέσω e-mail υποτίθεται ότι κάνει πιο εύκολη τη σύγχρονη ζωή. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, οι φρενήρεις ρυθμοί αποστολής e-mail προκαλούν πλέον τεράστια ποσοστά άγχους στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με μελέτη, η ανάγνωση και η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκαλεί σημάδια στρες στον οργανισμό, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Οι ερευνητές παρακολουθώντας 30 εργαζόμενους της αγγλικής κυβέρνησης, κατέληξαν ότι το 83% ήταν πιο αγχωμένο από τη στιγμή που ασχολήθηκε με τα e-mail του, ενώ υπέρογκο ήταν το ποσοστό άγχους, φτάνοντας το 92%, σε αυτούς που έκαναν χρήση τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ίδια στιγμή.
Αν και η λήψη ενός μηνύματος δεν ήταν περισσότερο αγχώδης από ένα τηλεφώνημα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν ισχυρότερη επίδραση συνολικά, επειδή οι άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά πάρα πολλά. Αποδείχτηκε επίσης, ότι τα e-mails που διακόπτουν την εργασία ή απαιτούν άμεση ανταπόκριση, ήταν ιδιαίτερα στρεσογόνα, ενώ όσοι απάντησαν στα e-mail είχαν άμεσα ηρεμήσει. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η κατηγοριοποίηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φακέλους μείωσε επίσης τα επίπεδα του στρες και προκάλεσε μια αίσθηση ευημερίας, επειδή επέτρεψε στους εργαζομένους να αισθάνονται πως έχουν τον έλεγχο.
Ο καθηγητής Tom Jackson του Loughborough University, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Ο εγκέφαλος μπορεί να ασχοληθεί με οκτώ έως 12 εργασίες ανά πάσα στιγμή και αν δεν τις ολοκληρώσει, αρχίζει να νιώθει υπερφορτωμένος και κουρασμένος. Πολυλειτουργικές συσκευές όπως Blackberrys και iPhones επιτρέπουν στους εργαζόμενους 24ωρη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, γεγονός που δεν συνέβαινε στο παρελθόν και που είναι λογικό να συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων άγχους». Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα σημάδια του στρες στο σώμα τους και συχνά τα αγνοούσαν. Ο καθηγητής εξήγησε πως «αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να ελέγχουν τη χρήση των μέσων επικοινωνίας στην ζωή τους, ώστε τελικά να αποφύγουν το άγχος».