Το “γερμανικό” κολιέ της Μέρκελ έκλεψε την παράσταση στο προεκλογικό ντιμπέιτ
Η Άντζι έχει εκλογές στην Γερμανία και οι εκλογές έχουν και ντιμπέιτ με τον αντίπαλό της, τον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ. Το ντιμπέιτ σύμφωνα με τις αναλύσεις ήταν περίπου ισόπαλο. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τράβηξε όμως την προσοχή με ένα αξεσουάρ της.
Καθώς η Άντζι δεν παύει να είναι γυναίκα, εκτός από καγκελάριος, οι ενδυματολογικές επιλογές της τράβηξαν την προσοχή της κοινής γνώμης.
Γνωστή για το μονότονο στιλ των ταγέρ της, η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε έναν λίγο χρώμα στο σύνολο, φορώντας ένα χρωματιστό κολιέ.
Το κολιέ γρήγορα απέκτησε και τον δικό του λογαριασμό στο Twitter! To Deutschland Kette (“γερμανική αλυσίδα” σε ελεύθερη μετάφραση) είχε αποκτήσει περισσότερους από 3.000 followers πολύ προτού ολοκληρωθεί το ντιμπέιτ. Τώρα έχει πάνω από τους διπλάσιους. Μάλλον, ο τίτλος γερμανική αλυσίδα μπήκε γιατί τα χρώματα του κολιέ στην φωτογραφία είναι ίδια με αυτά της γερμανικής σημαίας. Βέβαια, τα κομμάτια του κολιέ έχουν και άλλα χρώματα, αλλά σε συγκεκριμένες φωτογράφιες έτυχε (;) να φανούν μόνο αυτά με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας.
Πέρα από την στυλιστική του διάσταση, το ντιμπέιτ είχε και την πολιτική του πλευρά. Σε αυτήν, ο γερμανικός τύπος μοιάζει να καταλήγει ότι ήταν ισοπαλία (και σούπα) το ματς. Ο Στάινπρουκ, που είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, δοκίμασε να κάνει επίθεση, για να κλονίσει την Μέρκελ. Αυτή κράτησε άμυνα ακλόνητη, όπως λένε οι αναλυτές. Και σύμφωνα με την Der Spiegel το ματς έληξε ισόπαλο και χωρίς τέρματα (η ποδοσφαιροποίηση στην πολιτική, όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο).
Πιο πολύ ενδιαφέρον για εμάς, από τα κολιέ και τα “γκολ”, που μπήκαν ή δεν μπήκαν στο ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για την γερμανική καγκελαρία, έχουν οι δηλώσεις που έκανε σε αυτό ο Πέερ Στάινμπρουκ, υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση. Ο υποψήφιος Καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ακόμα ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δήλωσε ακόμα ότι η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί από τους εταίρους της, οπότε πρέπει και η ίδια να πράττει αναλόγως.
Γιώργος Σμυρνής