MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Νίκος Κουρής ανακρίνει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον “Πουπουλένιο” του Μακντόνα

Με τον «Πουπουλένιο», το δυστοπικό θρίλερ- μαύρη κωμωδία του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα συναντώνται επί σκηνής αυτό το Φθινόπωρο τέσσερις σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Γιώργος Πυρπασόπουλος στο θέατρο Αθηνών. Η πρεμιέρα της παράστασης προγραμματίζεται για τις 10 Οκτωβρίου, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο Κ. Μαρκουλάκης.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σε ένα άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας (Κ. Μαρκουλάκης) ανακρίνεται από δύο αστυνομικούς ερευνητές (Νίκο Κουρή και Οδ. Παπασπηλιόπουλο) για τις παράξενες ιστορίες που έχει γράψει. Ιστορίες με παιδιά. Όχι, όμως, “για παιδιά”. Κάποιες αστείες και τρυφερές, κάποιες σκληρές και ζοφερές. Στην πορεία της ανάκρισης αποκαλύπτονται σκοτεινά εγκλήματα και ερωτήματα για το παρελθόν του συγγραφέα, αλλά και την ιδιόμορφη σχέση του με τον αδερφό του, ενώ τίθενται ερωτήματα για τον ρόλο του καλλιτέχνη και του έργου του στην σκληρή πραγματικότητα. 

Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ, με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν, εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία. 

Το έργο (The Pillowman) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 2003 στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρου του Λονδίνου και πανελλήνια πρεμιέρα το 2005 στον Εξώστη του θέατρου Αμόρε. Οπουδήποτε ανέβηκε διεθνώς σημείωσε πολύ μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, αναστατώνοντας το κοινό. Επιπλέον, διακρίθηκε ως το καλύτερο νέο θεατρικό έργο με το Βραβείο Olivier το 2004, τιμήθηκε με το βραβείο Drama Desk Award 2004-2005 εξαιρετικού θεατρικού έργου το 2005, ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε υποψήφιο ως το καλύτερο θεατρικό έργο για το Βραβείο Tony.

Τώρα, σ’ ένα από τα κεντρικότερα θέατρα της Αθήνας, με ένα θίασο καταξιωμένων πρωταγωνιστών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Ο τίτλος της παράστασης είναι απόδοση της μεταφράστριας Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, η οποία τον παραχώρησε ευγενικά για την παραγωγή του θεάτρου Αθηνών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή
Μουσική: Μίνως Μάτσας

ΔΙΑΝΟΜΗ
Χατούριαν (συγγραφέας): Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Τουπόλσκι (ανακριτής): Νίκος Κουρής
Άριελ (ανακριτής): Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Μίκαλ (αδελφός): Γιώργος Πυρπασόπουλος

Ποιός είναι ο Μάρτιν ΜακΝτόνα
martin mcdonagh
Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα (Martin McDonagh) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς με επιτυχημένη πορεία τόσο στο θεατρικό κείμενο και το κινηματογραφικό σενάριο, όσο και στη σκηνοθεσία κινηματογράφου. Ιρλανδός στην καταγωγή, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του Βρετανό. 

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1970 από πατέρα οικοδόμο και μητέρα οικιακή βοηθό. Άφησε το σχολείο στα 16 του χρόνια, με αφορμή επικρίσεις των καθηγητών του ως προς το ύφος των γραπτών που παρουσίαζε. Κυνήγησε το όνειρό του γράφοντας ραδιοφωνικά σενάρια για το BBC, που, όμως, όλα απορρίφθηκαν. Όταν αποφάσισε να γράψει θεατρικά έργα, η επιτυχία ήρθε γρήγορα.

Σε ηλικία 25 χρόνων, το έργο του Η βασίλισσα της ομορφιάς του Λινέιν (1996), που λέγεται πως γράφτηκε εντός οκτώ ημερών, αναδεικνύεται σε εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, κερδίζοντας παράλληλα τέσσερα Βραβεία Tony. Οι κριτικοί τον κατατάσσουν στο ‘Ιn Yer Face’ Theatre, μεταξύ των Σάρα Κέιν και Μαρ Ρέιβενχιλ, για το επιθετικό, συγκρουσιακό, βίαιο ύφος της γραφής του. Σε σύγκριση όμως με την ιέρεια του In yer Face Σάρα Κέιν, ο ΜακΝτόνα είναι πολύ πιο σαρκαστικός στην γραφή του και λιγότερο ακραίος στις απεικονίσεις επί σκηνής. 

Τα έργα Το κρανίο της Κονεμάρα (1997) και Άγρια Δύση (1997) αποτελούν, μαζί με το προαναφερθέν, την Τριλογία της Κονεμάρα. Συνεχίζει με την Τριλογία των Νησιών Άραν που αποτελείται από τα έργα Ο σακάτης του Ίνισμαν (1997), Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ (2001) και Τα ξωτικά του Ινισίερ. Γίνεται μόνιμος συνεργάτης του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου και, παράλληλα με τη διεθνή του καταξίωση, αποκτά τη φήμη του “κακού παιδιού” του θεάτρου κάνοντας προκλητικές εμφανίσεις. Ακολουθεί ο Πουπουλένιος (2003) και Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν (2010).

Η μεγάλη του αγάπη, στην οποία και αφοσιώνεται, είναι ο κινηματογράφος. Επηρεασμένος, όπως δηλώνει, από τους Λιντς, Σκορτσέζε, Μάλικ και Ταραντίνο, επιχειρεί την πρώτη του κινηματογραφική δοκιμή (κείμενο και σκηνοθεσία), το Six shooter (2004), και κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας το 2006, καθώς επίσης αρκετά ακόμη βραβεία. Το 2008 κυκλοφόρησε η ταινία In Bruges με πρωταγωνιστές τους Ρέιφ Φάινς και Κόλιν Φάρελ.

Αγαπάει τους Νirvana και τους Sex Pistols κι αποφεύγει τις συνεντεύξεις.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα