MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η απάντηση Αγγελάκα στο “Φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες” που ακούστηκε στο θέατρο Βράχων

Το σύνθημα “φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες” ακούστηκε μαζικά στο θέατρο Βράχων στον Βύρωνα κατά την διάρκεια της συναυλίας του Γιάννη Αγγελάκα. Αφορμή ήταν το πρόσφατο συμβάν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από ακροδεξιό.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο μουσικός αφιέρωσε από την αρχή τη συναυλία στον 34χρονο αδικοχαμένο Παύλο, «Γενικά τραγουδάμε για τα χάλια μας… Σήμερα όμως τραγουδάμε για τον Παύλο». Στο άκουσμα αυτής της δήλωσης το κοινό άρχισε να φωνάζει το εν λόγω σύνθημα. Αμέσως, ο Γιάννης Αγγελάκας πήρε το μικρόφωνο και απάντησε το εξής : “Ξέρετε οτι διαφωνώ με αυτό το σύνθημα. Η απάντηση στον φασισμό δεν είναι αυτή. Η απάντηση είναι η ψύχραιμη σκέψη. Να προσέξουμε τον φασισμό που κρύβουμε όλοι μέσα μας” 

Η ψύχραιμη και σοφή απάντηση του καλλιτέχνη βρήκε δυστυχώς ελάχιστους υποστηρικτές. Δεν συνοδεύθηκε από τις συνήθεις αποδοκιμασίες “γιουχαρίσματος”, ωστόσο το κοινό καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας επέμεινε στο συγκεκριμένο σύνθημα.

Η σπουδαία αυτή μορφή της ελληνικής ροκ σκηνής έχει πάρει στο παρελθόν θέση εναντίον της βίας. Μάλιστα, σε συνέντευξη που έδωσε στην Ιωάννα Κρανιώτη  στο monopoli.gr εξέφρασε την θέση του για την βία στην ελληνική κοινωνία: 

Είμαστε λαός που έχουμε μακριά εκπαίδευση στη διχόνοια. Δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω πως ήταν πολύ εύκολο να συνεννοηθούμε, αλλά το αποφεύγουμε. Δεν ξέρω γιατί, θαρρείς και ζητάμε τίποτα διαφορετικό όλοι μας, είτε δεξιοί είτε αριστεροί. Τι ζητάμε; Να έχουμε καλύτερη δημοκρατία να δουλεύει η κοινωνία με ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Τι ζητάμε; Αλλά μια χαρά τα ελαττώματα μας πάντα έπαιρναν κεφάλι… και συνεχίζουμε να ψαχνόμαστε στους δρόμους όλοι εναντίον όλων. Ξέρω εγώ. Κρίμα…”

Η φράση του αυτή, για την μακριά εκπαίδευση στην διχόνοια, είναι μια μεγάλη ιστορική αλήθεια. Οι Έλληνες έχουν μια τεράστια ευκολία στον εθνικό διχασμό. Το τελευταίο φρούτο αυτής της τάσης “μνημονιακοί- αντιμνημονιακοί” δεν είναι τίποτα μπροστά σε  διχασμούς, που οδήγησαν σε δύο εμφύλιους μόνο κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. (Το “η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή” δεν το είχε γράψει τυχαία τότε ο Σολωμός). 

Αλλά πώς να μην σταθούμε και στον φοβερό διχασμό των Βενιζελικών- Αντιβενιζελικών, τον Εμφύλιο μεταξύ Δεξιάς- Αριστεράς και το βαθύ κοινωνικό ρήγμα που ακολούθησε με το κράτος των εθνικοφρόνων. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την ρήση του Αγγελάκα, αλλά και την συνετή και συνεπή στάση του απέναντι στην βία και στην διχόνοια του ελληνικού λαού. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες