Όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη ανεβαίνει στο Μόναχο
Η εκδήλωση “Ιπτάμενο Χαλί 2013 -Οδύσσεια” με τρεις όπερες, εκ των οποίων η μία ελληνική, με το έργο του Omiros-Orimos από τον συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Oκτωβρίου στο Gasteig, στο Mόναχο. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο συναυλίες, στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Τα τρία ργα διευθύνει η Κωνσταντία Γουρζή.
Το καλλιτεχνικό δίκτυο οpus21musikplus παρουσιάζει τρεις όπερες σε μια πράξη, για παιδιά νέους και ενήλικες. Οι συνθέσεις είναι έργα τριών συνθετών από διαφορετικές εθνικότητες και παραδόσεις: Από την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Τρεις όπερες σε πέντε γλώσσες: Τουρκικά, Εβραϊκά, Αραβικά, Αγγλικά και Αρχαία Ελληνικά. Είναι έργα για τέσσερις σολίστ, παιδική χορωδία και το μουσικό σύνολο opus21musikplus.
Στο Ιπτάμενο χαλί 2013 – Oδύσσεια, η μουσική και το θέατρο γίνονται η κοινή γλώσσα των ανθρώπων μέσα από την οποία συνομιλούν, μαθαίνουν, ανταλάσσουν εμπειρίες μεταφέροντας επί σκηνής το πολιτιστικό τους υπόβαθρο, την πατρίδα τους και τον προσωπικό τους κόσμο. Αυτή η πολυεπίπεδη έκφραση που αποκτά τον χαρακτήρα της γιορτής μέσα από μια σειρά παραστάσεων, ενσαρκώνει το όραμα τόσο των κορυφαίων συνεργατών του Μουσικού Συνόλου όσο και της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, Κωνσταντίας Γουρζή: Η διατύπωση μιας κοινής γλώσσας μέσα από την τέχνη, η σύγκλιση μέσω της διαφοράς, η σύνθεση μέσω της αντίθεσης, το νέο βλέμμα που κοιτά και επαναπροσδιορίζει τις παραδόσεις.
Οι Όπερες ανατέθηκαν με την ευγενή υποστήριξη του Ernst-von-Siemens-music foundation.
Κάθε όπερα έχει τον δικό της θεματικο άξονα:
Η συνθέτρια Sinem Altan από την Τουρκία εστιάζει στο δίπτυχο Μετανάστευση-Ένταξη με το έργο της υπό τον τίτλο Lotus-Insel.
Ο Amos Elkana από το Ισραήλ, με το έργο του Τhe Journey Home, προσκαλεί το κοινό του, μέσω μιας αληθινής ιστορίας, να εμβαθύνει στο τρίπτυχο Νίκη – Κακό – Ταπεινοφροσύνη.
Τέλος, ο Έλληνας συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης με το έργο του Omiros-Orimos διερευνά τις αθέατες πτυχές της Επιστροφής.
Το Ιπτάμενο χαλί 2013 – Oδύσσεια σκηνοθετείται από την αναγνωρισμένη γερμανή σκηνοθέτιδα Martina Veh, ενώ η σκηνική επιμέλεια έγινε από τον Alexander Polzin. Τα έργα διευθύνει η Κωνσταντία Γουρζή.
Αυτή η ευτυχής συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στις συνθέσεις αλλά και στους συντελεστές της παράστασης: Η σοπράνο Άννα Στυλιανάκη από την Ελλάδα, η μέντζο-σοπράνο Susanne Drexl από τη Γερμανία, ο τενόρος Aco Biscevic από τη Σλοβενία και ο μπάσος Raphael Sigling από τη Γερμανία ενσαρκώνουν τους κεντρικούς ρόλους.
Τέλος, η εξαιρετική συνεργασία με την Εθνική Όπερα της Βαυαρίας συνέβαλε ώστε να επιτευχθεί η παρουσία και η συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Όπερας της Βαυαρίας υπό τη διεύθυνση του Stellario Fagone.