Τα Best του φετινού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής
Ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα θα παρουσιάσει τις αίθουσές του και τον κήπο του το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εκδηλώσεις που φιλοξενεί ξεπερνούν τις 300, γεγονός που σημαίνει ότι όλο τον χρόνο θα είναι ενεργό. Παρά το γεγονός των πολλών εκδηλώσεων, οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι η φετινή σεζόν θα έχει το χαμηλότερο κόστος της 20ετίας, από την άποψη του ισολογισμού.
Όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του Μεγάρου, χρονίζοντα προβλήματα του Ιδρύματος άρχισαν να αντιμετωπίζονται, ενώ το Μέγαρο θα παραμείνει ως επί το πλείστον Μέγαρο Μουσικής, με έμφαση στην κλασική έντεχνη μουσική. Ωστόσο, στο πρόγραμμα εκπροσωπούνται ο χορός, το θέατρο και το σύγχρονο μουσικό θέατρο (μια όπερα της σύγχρονης εποχής, με πιο λιτά μέσα).
Από τις πολλές επιλογές που προσφέρει φέτος το Μέγαρο, στον χορό ξεχωρίζει η παρουσία της Sylvie Guillem, η οποία θα μας δείξει και τις δύο όψεις της χορευτικής της δεξιοτεχνίας τα Χριστούγεννα με τις συνεργασίες της με τον Akram Khan, αλλά και με το Tokyo Ballet.
Στις ορχήστρες η MusicAeterna με μαέστρο τον αγαπημένο του ελληνικού μουσικόφιλου κοινού Θεόδωρου Κουρεντζή επιστρέφει με την όπερα του Η. Purcell: Διδώ και Αινείας (σε συναυλιακή μορφή) 18 & 19 Φεβρουαρίου 2014.
Επίσης, η Orchestra Mozart της Bologna με μαέστρο τον σπουδαίο Claudio Abbado έρχεται στο Μέγαρο στις Απριλίου 2014.
Το Καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 18 & 19 Ιουνίου 2014 έρχεται η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με μαέστρο τον πολύ σημαντικό Zubin Mehta για να παρουσιάσει έργα G. Mahler και A. Bruckner.
Αλλά κι ο Jonas Kaufmann, που θεωρείται ο κορυφαίος αυτή την περίοδο τενόρος στον κόσμο, θα έρθει στο Μέγαρο Μουσικής, για να τραγουδήσει σημαντικά κομμάτια του λυρικού τραγουδιού της ρομαντικής περιόδου και του μοντερνισμού στις 13 Μαΐου του 2014.
Από την Οπερέτα, ξεχωρίζει η συνεργασία του γνωστού σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού με την Καμεράτα, για το Πικ Νικ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που θα ανέβει από 17 – 28 Φεβρουαρίου 2014.
Η σύγχρονη όπερα ονομάζεται σύγχρονο μουσικό θέατρο, το οποίο συνδυάζει θέατρο, μουσική και εικόνα σε ισότιμους όρους και με λιτά μέσα. Από τα έργα του Μεγάρου, ξεχωρίζει το «αναπάντεχα προκλητικό» έργο του Peter Maxwell Davies “Icones” στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2014. Την σκηνοθεσία – χορογραφία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος συνεργάζεται με το Μέγαρο και για το «Καμπαρέ».
Και το θέατρο έχει σημαντικές παραστάσεις, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία με το NT LIVE, που προβάλλει μέσω γιγαντοοθόνης τις παραστάσεις του αγγλικού εθνικού θεάτρου (με πολλές σαιξπηρικές τραγωδίες φέτος). Ξεχωρίζει η εμφάνιση της Comedie Francaise με την Αντιγόνη του Ανούιγ στις 26 και 27 Απριλίου.
Όσο για το παιδικό θέατρο, η επανάληψη της πολύ αξιόλογης δουλειάς του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου «Το Νησί των Θησαυρών» θα φτιάξει την ημέρα των παιδιών και των γονιών που θα τα συνοδεύουν. Η κριτική για την παράσταση
Κυρίως όμως η κλασική μουσική, είναι αυτή που κυριαρχεί το πρόγραμμα του Μεγάρου, με πάρα πολλές εκδηλώσεις, για έργα του Μπετόβεν, μουσική δωματίου, συνεργασίες με την Καμεράτα και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αλλά και την Λυρική Σκηνή, αλλά και έργα του μοντερνισμού, όπως των Στραβίνσκυ και Σέμπεργκ.
Αλλά το Μέγαρο απλώνεται και σε άλλα μουσικά είδη: Ακόμα και στην House, τα τραγούδια της Μπιορκ και τον Τζόνι Κας σε ένα πληθωρικό πρόγραμμα, που με άξονα την μουσική, απευθύνεται γενικά στους φαν του πολιτισμού.
Γιώργος Σμυρνής