MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ελληνικά Μουσεία που τα επισκέπτεσαι δωρεάν

Το τελευταίο ΠΣΚ του Σεπτεμβρίου έκανε χαρούμενους τους λάτρεις του πολιτισμού, γιατί πολλά μουσεία σε όλη την Ελλάδα είχαν ελεύθερη είσοδο. Όμως, υπάρχουν Μουσεία, που έχουν ελεύθερη είσοδο όλο τον χρόνο και όχι μόνο σε ειδικές επετείους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Τέτοια Μουσεία υπάρχουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε διάφορα νησιά. Μπορεί κανείς λοιπόν να τα έχει υπ’ όψη για κάποια ανέξοδη επίσκεψη, είτε βρίσκεται στον τόπο κατοικίας του, είτε είναι σε διακοπές σε κάποιο νησάκι ή αλλού στην Ελλάδα.

Δείτε την λίστα με τα Μουσεία αυτά σε όλη την Ελλάδα, ανά διάφορες κατηγορίες. 

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

-Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Αρχικά στεγαζόταν στο διατηρητέο νεοκλασικό αρχοντικό Μιχαλέα στην Πλάκα, ενώ από το 2010 επαναλειτουργεί με την προσθήκη σε αυτό νέας πτέρυγας, που δημιουργήθηκε με τη δωρεά της αείμνηστης Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Περιλαμβάνει αντικείμενα από τους προϊστορικούς μέχρι και τους νεότερους χρόνους, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και συνέχεια της ελληνικής τέχνης.

Η νέα πτέρυγα στεγάζει τη συλλογή από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ στο παλαιό κτήριο φιλοξενούνται εκθέματα παλαιοχριστιανικής έως και μεταβυζαντινής εποχής, καθώς και διάφορα νεότερων χρόνων. Στη νέα πτέρυγα, μεταξύ των εκθεσιακών χώρων, αποκαλύφθηκαν και διατηρούνται κατά χώραν, ορατά, τα λείψανα μεσαιωνικής οικίας σε επαφή με τμήμα του Ριζόκαστρου, δηλαδή του οχυρωματικού περιβόλου που προστάτευε την Ακρόπολη κατά τον 13ο αι. μ.Χ.

Πανός και Θεωρίας 12, Τ.Κ. 10555, Αθήνα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο: 210 3212313, 3251509, 3318873

ΜΟΥΣΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

-Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Υπηρεσιακή Μονάδα: Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας
Η μόνιμη συλλογή του παρουσιάζει τόσο τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις της προηλεκτρικής εποχής στην Ελλάδα (αρχαιότητα και βυζάντιο), όσο και τις εφευρέσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της μετα-ηλεκτρικής περιόδου (τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές & δορυφορικές επικοινωνίες), καθιστώντας το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών έναν ξεχωριστό προορισμό για όλους, όσοι μαγεύονται από τον κόσμο της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, Τ.Κ. 14564, Αθήνα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο: 210 6201899, 210 6201999

– Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας
Δημοκρίτου 7, Τ.Κ. 10671, Αθήνα (Νομός Αττικής)
Το Μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτίριο της οδού Δημοκρίτου 7, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920. Πρόκειται για κτίσμα που δεν έχει το χαρακτήρα του νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αι., καθώς στο όλο οικοδόμημα είναι φανερή η αρχή της διείσδυσης της μοντέρνας αισθητικής αντίληψης στην αρχιτεκτονική έκφραση του αστικού κτιρίου και της λίγο μεταγενέστερης πολυκατοικίας. Η παρουσίαση των θεματικών εκθέσεών του γίνεται σε ένα μικρό αλλά λειτουργικό εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι τα καθαρά και λιτά σχήματα που κυριαρχούν σε όλη του την επιφάνεια. Για το λόγο αυτό το Μουσείο δεν έχει μόνιμη έκθεση, αλλά ετήσιες μικρές θεματικές εκθέσεις. Με αυτού του είδους τις εκθέσεις δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίζει κάθε φορά και ένα τμήμα της πλούσιας συλλογής του.

Τηλέφωνο:
2103629513
Εισιτήρια:Είσοδος ελεύθερη για μεμονωμένες επισκέψεις
3 ευρώ συμμετοχή ανά άτομο στις ξεναγήσεις και στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολικών ομάδων

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

-Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων. Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται σε τρεις κύριες ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα, οι οποίες υποδιαιρούνται σε επιμέρους θεματικές ομάδες. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες και διαγράμματα. Το μουσείο έχει έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κύριος στόχος είναι να συμβάλλει στην επιμόρφωση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και συγχρόνως να ικανοποιεί τον απαιτητικό επισκέπτη.

Τηλέφωνο:25410 51783
Πρόσβαση στο Μουσείο: Από Ξάνθη προς Άβδηρα με λεωφορείο ΚΤΕΛ
Δρομολόγια: 08:00, 10:00, 12:30
Από Άβδηρα προς Ξάνθη με λεωφορείο ΚΤΕΛ
Δρομολόγια:08:30, 10:30, 13:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Ιθάκης
Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται ευρήματα από τα Γεωμετρικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια από τις ανασκαφές στον Αετό και στις άλλες θέσεις. Το Μουσείο διαθέτει σημαντική γεωμετρική συλλογή.
Τηλέφωνο: 26740 32200

Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού (Χίος)
Το Κονάκι, ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 19ου αιώνα, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2000 για να στεγάσει ένα εκθεσιακό κέντρο, που θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Χίου και θα παρέχει στέγη στους υπαλλήλους της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που θα εργάζονται για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων της περιοχής.
Τηλέφωνο: 2274022020

-Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξιδίου
Η Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξιδίου φιλοξενεί ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Γαλαξιδίου, που σχετίζονται με τον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο, την εμπορική δραστηριότητα και τα νεκροταφεία των πόλεων και καλύπτουν χρονολογικά όλη την ιστορία του τόπου, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Συστεγάζεται με το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο σε ένα παραδοσιακό γαλαξειδιώτικο κτήριο
Τηλέφωνο: 22650 41558

– Αρχαιολογικό Μουσείο Κάμπου Ικαρίας
Το Αρχαιολογικό Μουσείου Κάμπου βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Κάμπου (αρχαία Οινόη). Περιλαμβάνει ευρήματα από τις περιοχές Κάμπος (αρχαία Οινόη), Νας (ναός Ταυροπόλου Αρτέμιδος), Αρέθουσα, Χριστός Ραχών, Προεσπέρα, Φραντάτο και άλλες.
Τηλέφωνο: 22750 32935

– Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς
Το υφιστάμενο κτήριο του Μουσείου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες με χρονολογική κατά το δυνατό διάταξη. Στον προθάλαμο (Α), εκτίθενται ευρήματα προϊστορικής περιόδου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ειδώλια από τον οικισμό της Κολχίδας και η συλλογή των προϊστορικών εργαλείων από τον ίδιο οικισμό (προθήκη 1, επάνω και κάτω ράφι).

Στην προθήκη (2), πάντα στον προθάλαμο, εκτίθεται μία μικρή συλλογή από τα εκπληκτικά χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης εποχής Σιδήρου, των γνωστών αρχαιολογικών θέσεων αυτής της περιόδου από το νομό. Τα κοσμήματα αυτά είναι συνήθως πολύσπειρα χάλκινα βραχιόλια, δακτυλίδια, περίαπτα. Τα τελευταία παρουσιάζουν ποικιλία τύπων, έχουν χαρακτηριστικά σχήματα και διακρίνονται σε αγκυρόμορφα, πυξιδόμορφα, πτηνόμορφα και σε μορφές αγγείων (επάνω και κάτω ράφι).

Ρεγκούκου, Τ.Κ. 61100, Κιλκίς (Νομός Κιλκίς)
Τηλέφωνο: 23410 22477, 2310 801402, 2310 801428, 2310 801429, 2310 801424

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης (Άνδρος)
Η Αρχαιολογική Συλλογή Παλαιόπολης ιδρύθηκε πρόσφατα και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επανεκθετικές εργασίες. Στεγάζεται σε νεόδμητο κτήριο (έτος κατασκευής 1981) της Κοινότητας Παλαιόπολης, χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Συλλογές που περιλαμβάνει γλυπτά, ανάγλυφα και επιγραφές από την κλασική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, από το χώρο της αρχαίας Ανδρου (Παλαιόπολη).

Τηλέφωνο:
22820 41985

-Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου
Οι συλλογές που περιλαμβάνει το Μουσείο είναι οι ακόλουθες:
 Γλυπτά (επιτύμβια, αγάλματα, αρχιτεκτονικά μέλη κ.λ.π.) από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή (6ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας π.Χ.),
 Κεραμεικά από το Κάστρο από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή ( 8ος αιώνας π.Χ. – 2ος αιώνας π.Χ.),
 Νομίσματα.
Κάστρο, Τ.Κ. 84003, Σίφνος (Νομός Κυκλάδων)


Τηλέφωνο:
22840 31022

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
Ερμούπολη
Τηλέφωνο:22810 88487

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

-Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς
Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, που ιδρύθηκε το 1989, στεγάζει μια από τις μεγαλύτερες και αξιολογότερες ελληνικές συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνολικά αριθμεί 414 φορητές εικόνες προερχόμενες από τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Καστοριάς, από τις οποίες εκτίθενται μόνο οι 37, σε μία από τις τρεις αίθουσές του. Εκτός από τις εικόνες, στη συλλογή του Μουσείου συμπεριλαμβάνονται αποτοιχισμένες τοιχογραφίες καστοριανών ναών, αποσπασμένα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Διοκλητιανούπολης (Άργος Ορεστικό), αρχιτεκτονικά γλυπτά (παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και οθωμανικά) προερχόμενα από διαφορετικές θέσεις του νομού Καστοριάς, εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα και βιβλία από τους ναούς της πόλης, κεραμική και νομίσματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη (Βυζαντινό τείχος, Μενδρεσές, βυζαντινοί πύργοι πλατείας Κουμπελίδικης).

Πλατεία Δεξαμενής, Καστοριά (Νομός Καστοριάς)
Τηλέφωνο: 24670 26781

-Μουσείο Πύργου Λυκούργου Λογοθέτη
Το Μουσείο βρίσκεται πάνω στο λόφο του Κάστρου του Πυθαγορείου, ο οποίος δεσπόζει στα δυτικά της πόλης. Στεγάζεται στον Πύργο του Λυκούργου Λογοθέτη. Η μόνιμη έκθεση που οργανώθηκε περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κάστρο και σε άλλες βυζαντινές θέσεις και μνημεία του Πυθαγορείου (αρχιτεκτονικά μέλη, χρηστική κεραμική, μικροαντικείμενα, νομίσματα, μολυβδόβουλα κ.ά.), εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό (ενημερωτικά κείμενα-πινακίδες, φωτογραφίες, σχέδια, αναπαραγωγές χαρτών, χαρακτικών, εγγράφων, οθόνη αφής, αίθουσα προβολών). Οι έξι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει η έκθεση καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών σχετικών με την ιστορία του νησιού από την ύστερη αρχαιότητα ως τον 19ο αι.

Πυθαγόρειο, Τ.Κ. 83103, Πυθαγόρειο (Νομός Σάμου)
Τηλέφωνο: 2273062408


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

-Μουσείο της Ιστορίας των Aνασκαφών της Ολυμπίας
Αρχαία Ολυμπία (Νομός Ηλείας)
Το Μουσείο της Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας αποτελείται από ένα ενιαίο εκθεσιακό χώρο που περιέχει εποπτικό και φωτογραφικό υλικό, μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η ιστορία των ανασκαφών της Ολυμπίας. Αναφέρονται οι πρώτες απόπειρες εντοπισμού και ταύτισης του χώρου, οι πρώτες ανασκαφές, ενώ αναλυτικά παρουσιάζεται η συστηματική ανασκαφή του Ιερού από το 1875 έως και σήμερα.

Κοσμητική Συλλογή Ρόδου
Πλατεία Αργυροκάστρου, Μεσαιωνική Πόλη, Τ.Κ. 85100, Ρόδος (Νομός Δωδεκανήσου)
Η Λαϊκή Κοσμητική Συλλογή Ρόδου στεγάζεται στο ιπποτικό κτήριο της Οπλοθήκης στην πλατεία Αργυροκάστρου. Περιλαμβάνει αντικείμενα λαϊκής τέχνης: ξυλόγλυπτα έργα, κασέλες με “αμπάταρο”, μουσάντρες, ερμάρια, σουφά, καθρέπτες, κεντήματα, κεραμεικά, έργα μεταλλοτεχνίας, λινδιακά πιάτα, σπερβέρια, όπως επίσης και παραδοσιακές ενδυμασίες από το δωδεκανησιακό, κυρίως, χώρο (Σύμης, Έμπωνα, Καρπάθου, Νισύρου, Τήλου, Χάλκης), αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τηλέφωνο: 22413-65200

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πηγή μας γι’ αυτές τις πληροφορίες είναι το επίσημο site ΟΔΥΣΣΕΥΣ (http://odysseus.culture.gr/) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπου είναι καταχωρημένα τα ελληνικά μουσεία. Επειδή ο όγκος των ελληνικών μουσείων είναι τεράστιος, πιθανόν σε κάποια να έχουν γίνει αλλαγές, ως προς το δωρεάν εισιτήριο ή κάποιο άλλο θέμα. Γι’ αυτό, αν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε κάποιο μουσείο, επικοινωνήστε και τηλεφωνικά, για παν ενδεχόμενο.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες