Η σύγχρονη ελληνική τέχνη δίπλα στα αρχαία έργα- Ήμασταν στα εγκαίνια που τέλεσε ο Σαμαράς(gallery)
Μια σπουδαία έκθεση τέχνης, με τίτλο «Προσφορά» άνοιξε τις πόρτες της χθες στο κοινό, παρόντος και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Προσφορά» σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών (πάνω απο 45) στον ελληνικό πολιτισμό, που εκθέτουν τα έργα τους κάτω από την σκιά της αρχαίας ελληνικής κληνορονομιάς, δίπλα στα εκθέματα του Εθν. Αρχαιολογικού Μουσείου. «Προσφορά» επίσης, γιατί τα έργα στο τέλος της έκθεσης θα δημοπρατηθούν και μεγάλο μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Εθν. Αρχ. Μουσείο.
Βέβαια, η μεγάλη κοσμοσυρροή οφειλόταν και στην παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η αλήθεια είναι ότι τον περιμέναμε περίπου μια ώρα, ενώ ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν πάρα πολύς. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου προσπαθούσαν να δημιουργήσουν διαδρόμους, μέσα από τους οποίους να περάσουν οι υψηλοί πολιτικοί προσκεκλημένοι. Επρόκειτο για μία υψηλού προφίλ εκδήλωση, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός τελεί τα εγκαίνια. Και ήταν εκεί σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης κ.α.)
Ο πρωθυπουργός πέρασε μέσα από τον κόσμο, για παρευρεθεί στον χώρο που ήταν ειδικά διαμορφωμένος, για να κάνει τις δηλώσεις του. Σε αυτόν, χαρακτήρισε την έκθεση αυτή ως κάθαρση και έδειξε ξανά αυτοκριτική διάθεση για την αδυναμία της πολιτείας «να προσφέρει έστω και λίγα, σε σχέση με όσα προσέφερε για τον πολιτισμό μας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός εξήρε την σημασία του πολιτισμού, μιλώντας για την σημασία του. Ο πολιτισμός, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «χτίζει γέφυρες», διαμορφώνει αυτό που είμαστε, δίνει διέξοδο σε δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις, «οδηγεί μακριά από την ευτέλεια της βίας και του χουλιγκανισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπήρχε πάντως έντονη βαβούρα στις διάφορες αίθουσες, όπου είχε μαζευτεί πολύς κόσμος και κάποιοι ενοχλούνταν, γιατί δυσκολεύονταν να ακούσουν την ομιλία του πρωθυπουργού.
Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός αποχώρησε για να δει την έκθεση, όπως και όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Όπως είχε παραδεχθεί ο κ. Στεφανίδης, η έκθεση δεν αποτελείται μόνο από πίνακες ζωγραφικής, τοποθετημένους δίπλα σε αγάλματα, αλλά και από αρκετά γλυπτά. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και υφών, από τον εξπρεσιονισμό, μέχρι τον μεταμοντερνισμό.
Αν και χωρίζουν χιλιετίες τα αρχαία με τα σύγχρονα έργα τέχνης, η παρουσία των σύγχρονων έργων σε κανένα σημείο του Μουσείου δεν φάνηκε παράταιρη. Ίσως ο μεταμοντερνισμός να μας έχει κάνει πιο δεκτικούς στην μείξη των ειδών τέχνης και των εποχών. Πολλά μάλιστα από τα έργα ήταν σε σαφή διάλογο με την αρχαία ελληνική κληρονομιά, αλλά και την έννοια της ελληνικής ταυτότητας ευρύτερα. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο: Έγινε και καλή δουλειά από τους συντελεστές της Έκθεσης. Όπως και να το κάνουμε πάντως, ένα καλό έργο τέχνης επιβιώνει αισθητικά ανεξαρτήτως του τι έχει δίπλα του στον ίδιο χώρο. Και πολλά από τα εκθέματα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, είχαν άποψη, βάθος και ποιότητα ως προς την εκτέλεση.
Παρά την πολυκοσμία και τις δυσκολίες στην μετακίνηση που προκάλεσε η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια (το οποίο, πάντως, είναι πολιτική κίνηση με ορθούς συμβολισμούς, κατά την γνώμη μου) η περιήγηση στην έκθεση μου άφησε θετικές εντυπώσεις. Είναι ένας ωραίος χώρος για έκθεση σύγχρονων εικαστικών έργων. Ίσως να μοιάζει σχήμα οξύμωρο, αλλά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έμοιαζε με φυσικός χώρο για την τέχνη και μάλιστα την μοντέρνα τέχνη.
ΥΓ: Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Τάνια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός.
Γιώργος Σμυρνής