Μαριάννα Κάλμπαρη: Η πραγματική ενηλικίωση είναι δύσκολη και περνάει αναγκαστικά από την επανάσταση
Η Μαριάννα Κάλμπαρη είναι μια πολύπλευρη καλλιτέχνης. Έχει σπουδάσει υποκριτική στο Παρίσι και την Ελλάδα (στο Τέχνης Καρόλου Κουν), έχει ερμηνεύσει ρόλους, έχει σκηνοθετήσει, έχει γράψει θεατρικά έργα και έργα για παιδιά. Φέτος υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης “Γκιγιόμ Γλυκιά μου” που παρουσιάζεται στο ίδρυμα Κακογιάννη.
Για την ίδια η τέχνη έχει έναν ρόλο πρώτ’ απ’ όλα παρηγορητικό. “Ας εμπιστευτούμε την τέχνη. Δεν υπάρχει καλύτερος ψυχοθεραπευτής.” αναφέρει χαρακτηριστικά. “Είναι εκεί για να σου θυμίζει ότι δεν είσαι μόνος. Ν’ ανακουφίζει τον πόνο σου. Αλλά και για να σου θυμίζει ότι έχεις καρδιά, μυαλό, βούληση, όνειρα. ‘Οτι δικαιούσαι τα πάντα και είσαι ικανός για τα πάντα… για το καλύτερο και για το χειρότερο. Και ότι ανά πάσα στιγμή καλείσαι να διαλέξεις ποιό απ΄τα δυό θα πράξεις. Ποιο δρόμο θα πάρεις. Και εσύ πρέπει να διαλέγεις, να μην ακολουθείς σαν πρόβατο το κοπάδι που ακολουθεί το βοσκό που δεν ξέρει τι του γίνεται.”
Οι σχέσεις της Μαριάννας Κάλμπαρη με την Γαλλία, σε επίπεδο σπουδών της έκαναν πιο εύκολη τη δουλειά, όταν της ανατέθηκε το γαλλικό έργο “Γκιγιόμ Γλυκιά μου” στο πλαίσιο του δεύτερου γαλλόφωνου low budget festival που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. “Δέχτηκα με χαρά να το ανεβάσω, γιατί βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα του αλλά και έξυπνο και χιουμοριστικό τον τρόπο με τον οποίο το χειρίζεται”.
Το έργο του συγγραφέα Γκιγιόμ Γκαλιέν μιλάει για μια μητέρα, που συμπεριφέρεται στο αγόρι της, σαν να είναι κορίτσι. Πώς μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού μια τέτοια συμπεριφορά; “Δεν ξέρω αν μπορεί ν΄αλλοιώσει τη σεξουαλική του ταυτότητα… αλλά ένα μπέρδεμα… να μην το προκαλέσει;” εκτιμά η σκηνοθέτης. Και συμπληρώνει ότι το έργο είναι αυτοβιογραφικό. “Ο Γκιγιόμ Γκαλιέν ζωντανεύει με χιούμορ και αυτοσαρκασμό τα επεισόδια που ισχυρίζεται ότι σημάδεψαν την ερωτική του «σταδιοδρομία» μέχρι τη στιγμή που γνώρισε τον αληθινό έρωτα και κατάλαβε ποιός είναι και τι θέλει.”
Αν και γαλλικό, το “Γκιγιόμ γλυκιά μου” είναι ένα έργο που έχει σχέση με την ελληνική οικογένεια. Σε αυτό η Μαριάννα Κάλμπαρη είναι κατηγορηματική: “Το σημαντικότερο σ΄αυτή την ιστορία, δεν είναι ότι ο Γκιγιόμ μεγάλωσε με μια μάνα που τον αποκαλούσε «γλυκιά μου», αλλά με μια μάνα αυταρχική που επέμενε πως εκείνη «ξέρει καλύτερα». Με αυτή την έννοια, ναι. Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια «ξέρει πάντα καλύτερα» ποιό είναι το καλύτερο για τα παιδιά της.”
Ποιός είναι όμως ο λόγος που τους κρατάει έτσι εγκλωβισμένους; “Ο φόβος“, θεωρεί η σκηνοθέτης. Αλλά μόνο αν ξεπεράσεις τους φόβους σου, μόνο αν επαναστατήσεις, θα ωριμάσεις πραγματικά. Η πραγματική ενηλικίωση είναι δύσκολο πράγμα και περνάει αναγκαστικά από την επανάσταση…”, λέει χαρακτηριστικά.
Αν και το Γκιγιόμ Γλυκιά μου είναι ένα έργο της σύγχρονης δραματουργίας, η σκηνοθέτης παραδέχεται ότι την ενδιαφέρουν όλων των ειδών τα κείμενα, κλασικά και σύγχρονα, ξένα και ελληνικά, αμιγώς θεατρικά ή και λογοτεχνικά… “φτάνει να έχουν μια ιστορία, που αξίζει ν΄αφηγηθεί κανείς“. Όπως και στον έρωτα, όμως, και στα έργα που επιλέγει, πρέπει να υπάρχει το λεγόμενο “timing”. “Δε φτάνει να συναντηθείς με μια ωραία ιστορία, πρέπει όταν τη συναντάς να είσαι σε θέση και διάθεση να την αφηγηθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, λέει χαρακτηριστικά.
Η συνάντησή της με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, πρωταγωνιστή στο Γκιγιόμ Γλυκιά μου ήταν σημαντική. “Με το «Γκιγιόμ» δέσαμε…” Και σε μια ακόμα παράσταση, στο τέλος της σεζόν, η ίδια θα σκηνοθετεί και ο Μαυρογεωργίου θα πρωταγωνιστεί, στην παράσταση «Η Λίλα λέει» του Σιμώ, που θα ανέβει στο Skrow theater.
Το πρόγραμμα της είναι αρκετά πλούσιο. Στις 4 Νοεμβρίου ανεβάζει (για δεύτερη χρονιά), «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» με την Ελένη Ζιώγα στο Μικρό Παλλάς. Μια εβδομάδα μετά, 10 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα το έργο της Κατερίνας Γιαννάκου «Μια κανονική μέρα» στο θέατρο Olvio, με τη Ράνια Σχίζα, σε δική της σκηνοθεσία. Ακόμα, ένα δικό της θεατρικό έργο, το “Αλμανάκ” θα ανέβει στις 3 Φεβρουαρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης στο πλαίσιο του «8 συγγραφείς-8 σύγχρονα έργα-8 δεκαετίες Θέατρο Τέχνης».
Γιώργος Σμυρνής
Στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206)- Περισσότερα ΕΔΩ