MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο υπέρτατος οδηγός για άσχετους με την μοντέρνα τέχνη!

Μήπως η εμπειρία σου από θέατρο περιορίζεται στο Δελφινάριο;Μήπως διαλέγεις τι ταινία θα δεις στο σινεμά ανάλογα με το αν παίζουν τηλεοπτικοί σταρ;Μήπως νομίζεις ότι μοντέρνα τέχνη* είναι μόνο κάτι πιτσιλιές με μπογιά πάνω σε μουσαμά;Αν απάντησες “ναι” έστω σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, καλώς βρίσκεσαι εδώ! Κερνάμε βασικές οδηγίες για εσένα που καλά κάνεις κι έχεις τα γούστα σου, αλλά που εδώ που τα λέμε, είσαι λίγο… Νεάντερταλ στα καλλιτεχνικά. Και κάτι μας λέει ότι ειδικά τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες τις έχεις “παρεξηγήσει”.Γιατί δεν γίνεται να έχεις σούπερ ντούπερ κινητό, να κυκλοφορείς με αυτοκίνητο και όχι με άλογο και να μαγειρεύεις στη χύτρα και όχι στο τσικάλι, αλλά να μην έχεις ιδέα από μοντέρνα Τέχνη!από την Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Πριν λοιπόν απορρίψεις οτιδήποτε σχετικό, διάβασε τα παρακάτω:

  • Η μοντέρνα τέχνη δεν απαιτεί εξεζητημένες γνώσεις – ούτε και καμιά άλλη μορφή τέχνης. Δεν χρειάζεται να είσαι “ειδικός” για να επισκεφθείς μια τέτοια έκθεση. Το μόνο που απαιτείται, είναι να έχεις “ανοιχτό” μυαλό μπροστά σε καινούργια πράγματα.
  • Ξέχνα τους ορισμούς περί τέχνης. Εξάλλου ανέκαθεν δεν υπήρχε ένας κοινά αποδεκτός ορισμός, ίσως μόνο διάφορες γενικές περιγραφές, που κι αυτές όμως άλλαζαν συνεχώς. Πόσοι και πόσοι πρωτοπόροι καλλιτέχνες θεωρήθηκαν αποτυχημένοι ή “μη καλλιτέχνες” μέχρι να αναγνωριστούν εν ζωή ή μετά θάνατον…
  • Δες το πράγμα με θετική διάθεση. Η μοντέρνα Τέχνη είναι πιο “παιχνιδιάρα” από τις πιο “παραδοσιακές” μορφές τέχνης. Πολλές φορές δεν σου δίνει “έτοιμη τροφή”. Μπορεί να σε προ(σ)καλεί να χρησιμοποιήσεις εκτός από την όραση και άλλες αισθήσεις σου ή να αποτελείται από περισσότερα από ένα κομμάτια, και να πρέπει να βρεις εσύ ένα τρόπο να τα “συνδέσεις”.
  • Λίγο homework, βοηθάει. Είτε πριν, είτε μετά την επίσκεψη. Ψάξε στο ίντερνετ για τους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους, δες σχετικές φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα, προμηθεύσου τον κατάλογο της έκθεσης. Όχι για να ερμηνεύσεις με συγκεκριμένο τρόπο αυτά που θα δεις, αλλά για να έχεις μια γενική ιδέα και να μην απογοητευθείς άμα δεν βρεις κάποια “αφετηρία” από την οποία μπορείς να πιαστείς. 
  • Ο σκοπός δεν είναι να καταλάβεις “αυτό που θέλει να πει ο καλλιτέχνης”. Ο σκοπός είναι να ανακαλύψεις κάτι ενδιαφέρον, να προκληθούν συναισθήματα, να μπεις σε σκέψεις.
  • Πρώτα δες, μετά “θάψε”. Ή αποθέωσε. Ή αδιαφόρησε. Αλλά πρώτα δες και ψάξε καλά.
  • Μη βιάζεσαι. Δεν είναι φάση “ήρθα, είδα και απήλθα”. Συνήθως μια έκθεση μοντέρνας τέχνης θέλει τον χρόνο της. Να διαβάσεις τα συνοδευτικά κείμενα, να δεις βίντεο, να φορέσεις ακουστικά, να παρατηρήσεις έναν performance artist. Γι’ αυτό προγραμμάτισε την επίσκεψή σου έχοντας άνεση από άλλες υποχρεώσεις.
  • Μη φοβάσαι. Δεν θα σε δαγκώσει κανείς, ούτε θα σε σχολιάσουν σαν “ξέμπαρκο”. Κι αν οι γύρω σου σού φανούν μπλαζέ ή τίγκα στη χιπστερίλα, δεν σου είπαμε να τους παντρευτείς κιόλας!
  • Συνήθως οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης “δεν κοστίζουν”. Πολλές φορές είναι και δωρεάν, ειδικά με την “απελευθέρωση” των χώρων, και τη φιλοξενία εκθέσεων ή σχετικών events σε μπαρ ή υπαίθριους χώρους.
  • Για το τέλος, φυλάξαμε μια παρόμοια περίπτωση “παρεξηγημένης” εμπειρίας. Ένας αναγνώστης του monopoli που είχε κερδίσει πρόσκληση για συναυλία κλασικής μουσικής, μας έστειλε το εξής μήνυμα:

    “Ρε παιδιά εγώ δεν ξέρω από κλασική μουσική. Μπήκα με άγχος στην αίθουσα, όταν όμως άρχισε το κοντσέρτο, τα πόδια μου χαλάρωσαν, το σφίξιμο έφυγε από το στήθος, χανόμουν σε άλλο κόσμο. Ήταν ονειρεμένα! Υπέροχο πράμα. Ταξίδευα… Γαλήνεψε η ψυχή μου. Απόλαυση! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και … στον Μπαχ”.

  • Ο παραπάνω ανανγνώστης δεν είχε καμία επαφή με την κλασική μουσική, και εξεπλάγη ευχάριστα. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και σ’ εσένα που δεν ξέρεις από μοντέρνα τέχνη. Μπορεί και όχι. Αλλά αν υπάρχουν πιθανότητες για κάτι θετικό, γιατί να τις μπλοκάρεις…;

*Στο συγκεκριμένο άρθρο, οι όροι “μοντέρνα” και “σύγχρονη τέχνη” ταυτίζονται. Διεθνώς, οι όροι “modern” (μοντέρνα) και “contemporary art” (σύγχρονη τέχνη) περιγράφουν χονδρικά την τέχνη του 20ού αι. και αυτή των νεότερων χρόνων, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα:
Την συνέντευξη του σπουδαίου σύγχρονου εικαστικού Carroll Dunham, που τυχαίνει να είναι και πατέρας της Lena Dunham, δημιουργού και πρωταγωνίστριας της σειράς-φαινόμενο, “Girls”.

Το νέο αίμα της Τέχνης, κάνει ανοικτό “πάρτυ” στο Ωδείο Αθηνών

Περισσότερα από Περίεργα