MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Φώσκολος

Ο Νίκος Φώσκολος, o δημιουργός ορισμένων από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έφυγε από τη ζωή χτες Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, σε ηλικία 86 ετών. Να σημειωθεί ότι στο ενεργητικό του ο Φώσκολος, έχει και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και ένα ρεκόρ Guinness!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Νίκος Φώσκολος εισήγαγε πετυχημένα εμπορικά μοτίβα από το διεθνές σινεμά, όπως το σπαγγέτι γουέστερν και το φιλμ νουάρ, συνδυάζοντας τα με το έντονο μελοδραματικό στοιχείο. Επίσης, δημιούργησε μερικά από τα πιο δημοφιλή σίριαλ στην ιστορία της τηλεόρασης, όπως τον «Αγνωστο Πόλεμο», τη «Λάμψη» και το «Καλημέρα Ζωή».

Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος. Στη συνεχεία ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, ραδιοφωνικών σίριαλ και θεατρικών έργων. Όμως, η αναγνώριση ήρθε από το σινεμά: Έγραψε σενάρια και σκηνοθέτησε πολλές ταινίες. Το 1971, δημιούργησε για την τηλεόραση την ιστορική τηλεοπτική σειρά «Αγνωστος Πόλεμος» – που έχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ θεαματικότητας 92%. 

lampsiΜετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, υπογράφει την καθημερινή τηλεοπτική σειρά «Λάμψη», η προβολή της οποίας κράτησε 14 χρόνια (1991 – 2005), με 3.457 επεισόδια! Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το «Καλημέρα Ζωή» η οποία επίσης προβλήθηκε για 13 χρόνια (1993 – 2006) μετρώντας 3.179 επεισόδια.

Το κατόρθωμά του αυτό, να συγγράφει δύο καθημερινές τηλεοπτικές σειρές παράλληλα για δέκα χρόνια, του έδωσε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Βέβαια, επειδή δεν υπάρχουν υπεράνθρωποι, πρέπει να πούμε ότι είχε αρκετούς βοηθούς στο σενάριο, ενώ υπήρχαν πολλές επαναλήψεις στους διαλόγους για το ίδιο ακριβώς θέμα, ώστε να μακραίνουν οι στιχομυθίες και να γεμίζουν οι σκηνές. 

Ο Νίκος Φώσκολος έλαβε ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968). Η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Ακαδημία του Χόλιγουντ για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Ήταν, μάλιστα, η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη, που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, μετά τα ”Κόκκινα φανάρια” (1964).

toxomaΓια την ιστορία, να πούμε ότι “Το Αίμα βάφτηκε κόκκινο” δεν κέρδισε τελικά το Όσκαρ το 1966. Είχε να αναμετρηθεί με ταινίες όπως ο ”Γάμος αλά Ιταλικά” του Βιτόριο Ντε Σίκα, το ”Kwaidan” του Μασάκι Κομπαγιάσι, το ”Dear John” από τη Σουηδία αλλά και τον μεγάλο τελικά νικητή, το ”Μαγαζάκι της κεντρικής οδού”, μια ταινία του Γιαν Καντάρ από την Τσεχοσλοβακία.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 2.30 μ.μ. στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης.

Περισσότερα από Cine News