MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
23
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς αντιδρούν τα παιδιά στους gay γάμους; Δείτε ένα αποκαλυπτικό video

Και ενώ μόλις μάθαμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνοντας ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συγκεκριμένα του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) και του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), βρήκαμε ένα χαριτωμένο και πολύ τρυφερό βιντεάκι που αποκαλύπτει πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους gay γάμους.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το βίντεο ξεκινά καταγράφοντας τις αντιδράσεις παιδιών ηλικίας 5-13 ετών, καθώς παρακολουθούν τις προτάσεις γάμων που κάνουν δύο διαφορετικά gay ζευγάρια και στη συνέχεια προβάλλει τις απαντήσεις των παιδιών σε ερωτήσεις γύρω από την ισότητα, τα ατομικά δικαιώματα και το γάμο.

Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του video: “Οι απόψεις των παιδιών για αυτά τα ζητήματα, μπορούν να δώσουν μια πολύτιμη εικόνα για το πού βρίσκεται η κοινωνία μας σήμερα και για το πού πάμε ως άνθρωποι. Είναι σημαντικό να συζητάμε αυτά τα θέματα ανοιχτά με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση.”

Αν και το video δείχνει αμερικανάκια, δεν παύει ν’ αποτελεί ένα ελπίδοφόρο μήνυμα για το πώς η νέα γενιά είναι πολύ πιο ανοικτή στο να δεχτεί την ισότητα σε όλα! 

Σχετικά με το θέμα της καταδικαστικής απόφασης για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στη lifo.gr

Στη σημερινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συγκεκριμένα του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) και του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).

Η απόφαση αφορά το νόμο 3719/2008 με τον οποίο εισαγόταν ο θεσμός του “συμφώνου συμβίωσης” με τον οποίο ζευγάρια μπορούν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με πιο ευέλικτο τρόπο απ’ ότι η τέλεση γάμου. Στο νόμο όμως δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο νόμος μιλά ρητώς για ζευγάρια αντίθετου φύλου, κάτι που από την πρώτη στιγμή στηλίτευσαν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη χώρα μας.

Το Δικαστήριο συμπλήρωσε ότι από τις 19 χώρες που έχουν εισάγει αυτή τη μορφή ένωσης ζευγαριών με νομική προστασία, μόνο στην Λιθουανία και στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί το δικαίωμα αυτό αποκλειστικά σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου. Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι εξίσου ικανά με τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου να εισέρχονται σε σταθερές σχέσεις. Οπότε τα ομόφυλα ζευγάρια βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τα ζευγάρια αντίθετου φύλου σε σχέση με την ανάγκη προστασίας και νομικής αναγνώρισης των σχέσεών τους.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο παρότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα, υπάρχει μια σαφής τάση για νομική αναγνώριση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τέλος το Δικαστήριο τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση είναι ένα “ζωντανό εργαλείο” που πρέπει να ερμηνεύεται υπό τις παρούσες συνθήκες, οπότε το κράτος της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 8, έπρεπε να είχε λάβει υπόψη εξελίξεις στην κοινωνία μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ή μία επιλογή ως προς το πως διαλέγει κάποιος να δημιουργήσει οικογένεια και να ζήσει στην προσωπική του ζωή.

Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να πληρώσει στο κάθε πρόσωπο πίσω από την αγωγή (σύνολο έξι) από 5.000 ευρώ.

Περισσότερα από Ιστορίες