Να ψηφιστεί άμεσα νόμος για τα θέατρα ζητάει ο Καμίνης – Τι θέλουν οι άνθρωποι του θεάτρου
Για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα θέατρα. Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη να κατατεθεί και να ψηφισθεί άμεσα από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των θεατρικών χώρων σε συνάντηση που είχε στο δημαρχιακό Μέγαρο με ανθρώπους του θεάτρου και εκπροσώπους φορέων.
Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων για την κατάρτιση και την προώθηση της νομοθετικής πρότασης, η οποία ρυθμίζει το νομικό κενό στη λειτουργία θεατρικών χώρων. Αυτό το νομικό κενό οδηγούσε στον να χαρακτηριστούν αρκετοί από αυτούς τους χώρους ακατάλληλοι και να κινδυνεύσουν με σφράγιση.
Ο Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι «ο δήμος Αθηναίων, μετά από διάλογο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αρθεί το αδιέξοδο, καταρτίζοντας και παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των θεατρικών χώρων, το οποίο συνάντησε την συναίνεση όλων των εμπλεκομένων φορέων και την σύμφωνη γνώμη των συναρμοδίων υπουργείων». Ζήτησε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να συμβάλλουν στην άμεση ψήφισή του, προκειμένου να αρθεί μια μεγάλη εκκρεμότητα, που πλήττει το χώρο του Πολιτισμού.
Οι εκπρόσωποι των φορέων του θεάτρου ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το νομικό κενό που υπάρχει, κυρίως μετά την 23η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία είχε την ευθύνη ελέγχου της λειτουργίας των θεάτρων. Πλέον, η αρμοδιότητα αυτή έχει περάσει στην Ελληνική Αστυνομία.
Στην συνάντηση μετείχαν από την πλευρά του δήμου Αθηναίων, η επικεφαλής της επιτροπής διαβούλευσης και δημοτική σύμβουλος, κυρία Αγγελική Αντωνοπούλου, ενώ από την πλευρά των φορέων του θεάτρου συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της ΠΕΕΘ Νινέττα Λεμπέση, Γρηγόρης Βαλτινός και Δημήτρης Μαροσούλης, οι εκπρόσωποι της ΕΚΜΕΘΙ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και Βασίλης Πουλαντζάς.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Σε κοινό τους δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί πριν από μία εβδομάδα, στις 20 Νοεμβρίου, η Ένωση Χώρων Πολιτισμού, η ΕΜΚΕΘΙ και η ΠΕΕΘ, ζητούσαν:
-Να ψηφιστεί ο νέος νόμος και να γίνουν έλεγχοι επί της ουσίας στα θέατρα, δηλαδή κατά πόσον οι χώροι είναι ασφαλείς για το κοινό, τους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες,
-Από το Δήμο αντί να προχωράει σε σφραγίσεις, να σταθεί αρωγός μας ως όφειλε, να πιέσει για την ψήφιση του νέου νόμου και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την έγκριση της μελέτης όσων έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια λειτουργίας,
-Να εκδοθεί άμεσα επίσημο έγγραφο αναστολής σφράγισης από το Δήμο για να είναι καλυμμένοι οι χώροι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (20/11/2013)
ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ;
ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ενώ αναμένεται ακόμα η δημόσια διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου για τα θέατρα και τους χώρους παραστάσεων (πράγμα που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες στον ιστότοπο http://www.opengov.gr), έχουν ξεκινήσει νέοι έλεγχοι τόσο από την ΕΛ.ΑΣ. (που πήρε τη σκυτάλη από τη Δημοτική Αστυνομία) όσο κι από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο των κινηματοθεάτρων για άδειες σε χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις.
Ενώ τα υπουργεία, ο Δήμος Αθηναίων και οι εκπρόσωποι των σωματείων που έχουν δουλέψει για το νέο νομοσχέδιο έχουν συμφωνήσει ομόφωνα ότι Η ΤΕΧΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ, στην πράξη δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ψυχραιμία και ανοχή.
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ που στόχο έχει να βοηθήσει χώρους παραστασιακών τεχνών να νομιμοποιηθούν, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και δίνοτας έμφαση στην ασφάλεια, παρ’ όλα αυτά, οι αρχές που έδειξαν από ανοχή έως αδιαφορία για το θέμα αυτό επί δεκαετίες δεν μπορούν να περιμένουν αυτό το ΕΤΟΙΜΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ να κατατεθεί, από μέρα σε μέρα, στη Βουλή!
Η διαβούλευση έχει ήδη καθυστερήσει και απαιτούμε να ξεκινήσει τώρα.
Οι νέοι έλεγχοι που ανυπόμονα ανακοινώνουν την εκτέλεση σφραγίσεων σε χώρους χωρίς άδεια ΘΕΑΤΡΟΥ (ανεξάρτητα από το αν έχουν κάποια άδεια λειτουργίας, πυρασφάλεια κτλ.) ωθούν θιάσους στο να κατεβάσουν παραστάσεις.
Ακόμη και πλήρως αδειοδοτημένα θέατρα δέχονται εξονυχιστικούς ελέγχους, σαν το πρωτοβάθμιο συμβούλιο να ψάχνει πάση θυσία ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΕΜΠΤΟ ΣΑΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ Ή ΣΦΡΑΓΙΣΗ.
Οι έλεγχοι ήταν και είναι απόλυτα επιθετικοί, τυπολατρικοί και γραφειοκρατικοί και ουδεμία σχέση έχουν με την ασφάλεια των χώρων, καθώς δεν ενδιαφέρει τις ελεγκτικές αρχές το αν ο χώρος που επισκέπτονται έχει πυρασφάλεια, εξόδους κτλ. Το μόνο που ζητούν είναι ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ, μια ΑΔΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ στους χώρους που φιλοξενούν ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.
Παρ’ όλο που κανένας ποτέ δεν βρήκε να μας δείξει ένα νόμο που απαγορεύει παραστάσεις σε χώρους που δεν είναι θέατρα.
Οι άνθρωποι του θεάτρου αγωνιούμε για τόσα ακόμα θέματα, όπως την βελτίωση των άθλιων φορολογικών και εργασιακών συνθηκών που διέπουν το επάγγελμά μας, ερχόμενοι αντιμέτωποι με συνεχή εμπόδια, και επιβιώνοντας και δημιουργώντας σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες.
Αγωνιούμε για την αδειοδότηση των χώρων μας και ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ.
Είμαστε στο σκοτάδι σχετικά με τη βούληση πίσω από τις σφραγίσεις και ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
Kαι από τον Δήμο Αθηναίων, που ισχυρίζεται εδώ και μήνες ότι δέχεται πίεση να μας κλείσει, να μας αποκαλύψει επιτέλους ποιος και τι πιέζει προς την απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της χώρας.
ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΜΚΕΘΙ
ΠΕΕΘ