Retro Movies &TV 8: The Borgias
Οι Tudors πάνε Ιταλία. Το σίριαλ “Οι Βοργίες” (The Borgias) ακολουθεί πιστά πολλά στοιχεία του πετυχημένου σίριαλ για τον Ερρίκο τον Η. Διάσημα ονόματα, όπως αυτό του Jeremy Irons, αισθησιασμός, έντονη δράση, πολύ ίντριγκα και σεξ, παραποίηση των ιστορικών γεγονότων για χάρη της δραματοποίησης και προς τέρψη του κοινού.
Η σειρά εποχής που μας πηγαίνει στις απαρχές της Ιταλικής Αναγέννησης, με αδίστακτους κληρικούς και μονάρχες, σκοτεινές συνωμοσίες και την αιματοβαμμένη οικογένεια των Ισπανών Borgias, οι οποίοι, υπό την ηγεμονία του πάτερ φαμίλια Πάπα Αλέξανδρου VI, καθόριζαν τα πράγματα στη δυτική διπλωματία και είχαν τεράστια εξουσία στα χέρια τους. Φυσικά, από το σίριαλ δεν μπορούσε να απουσιάζει η Λουκριτία Βοργία (στο σίριαλ την παίζει η Holliday Grainger), η οποία έγινε γνωστή ως σύμβολο της μοιραίας, αδίστακτης και χαλαρών ηθών γυναίκας. Επίσης, ο γοητευτικός, δυναμικός και αδίστακτος Cesare Borgia (François Arnaud) ήταν αυτός που κυρίως τράβηξε την προσοχή των γυναικών.
Η σειρά του Neil Jordan –παραγωγής Showtime- κράτησε 3 σεζόν, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής, που είχε, καθώς είναι μια υπερπαραγωγή, με εντυπωσιακές πολιορκίες και σκηνές μάχης, που περισσότερο τις βλέπουμε σε ιστορικές ταινίες και περιπέτειες του Hollywood παρά στην τηλεόραση. Και όπως δηλώνει το Hollywood Reporter για τους Borgias, «σίγουρα άξιζε και 4η σεζόν».
Η σειρά είναι γεμάτη με δολοφονίες από μια εκδικητική, υπερβολικά φιλόδοξη και καταπιεστική στις εσωτερικές δομές της οικογένεια. Όπως συμβαίνει σε τέτοια έργα, το προσωπικό στοιχείο, ο ερωτισμός, τα πάθη και οι φιλοδοξίες είναι η μήτρα των ιστορικών και πολιτικών γεγονότων. Επίσης, τα κίνητρα των εγκλημάτων γίνονται πιο σκοτεινά και ψυχολογικά, ενώ τα ίδια τα εγκλήματα συχνά πολλαπλασιάζονται σε σχέση με την πραγματικότητα ή παρουσιάζονται και ως πιο ειδεχθή και βίαια. Υπάρχει κι ένας πολυπολιτισμικός χαρακτήρας στο σίριαλ, καθώς και το ιταλικό και αναγεννησιακό μυστήριο, που γοητεύουν το κοινό.
Με όλα αυτά το σίριαλ κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του κοινού, να κρατήσει 3 σεζόν και να έχει ικανοποιητικές κριτικές. Η δεύτερη σεζόν κρίθηκε μάλιστα πιο καλή από την πρώτη. Άλλοι κριτικοί έβρισκαν καλές τις ερμηνείες- ιδίως του Jeremy Irons– αλλά όχι τόσο συναρπαστικό το αποτέλεσμα, παρά τα τόσο πικάντικα συστατικά της πλοκής.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ
Όπως και στο Tudors έτσι και στους Βοργίες, εκτός από τον πολύ αισθησιασμό και τη βία, υπάρχει και αρκετή παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας για λόγους τηλεθέασης και δραματοποίησης.
– Ο Τζεμ Σουλτάν (πρίγκιπας Τζεμ) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δολοφονήθηκε στη σειρά επειδή είχε βάλει στο μάτι την Λουκριτία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο πρίγκιπας δόθηκε στον Κάρολο Η, όταν αυτός πολιόρκησε τη Ρώμη και υπάρχουν κάποιες (αναπόδεικτες) φήμες ότι δολοφονήθηκε με βραδείας διάρκειας δηλητήριο από τον Πάπα Βοργία. Όμως, ο μυστηριώδης θάνατός του δεν είχε σχέση με κάποιον έρωτα για τη Λουκριτία Βοργία και τη ζήλεια των αδερφών της. Ο πρίγκιπας Τζεμ ήταν διεκδικητής του Οθωμανικού θρόνου. Αυτός ήταν ο λόγος που βρέθηκε στο επίκεντρο της Δυτικής διπλωματίας και που κάποιοι υποθέτουν ότι ίσως δολοφονήθηκε.
– Orsino Orsini ονόμαζαν τον σύζυγο της Giulia Farnese και όχι κάποιον Καρδινάλιο. Οι Βοργίες δολοφόνησαν όντως έναν Καρδινάλιο Orsini, τον Giambattista Orsini, ο οποίος δολοφονήθηκε με δηλητήριο το 1503 και όχι το 1492, όπως δείχνει η σειρά.
– Σε κάποια σκηνή, όπου παρουσιάζεται από τους Ισπανούς ένας ιθαγενής από την Αμερική, ακούγεται ο όρος «Αμερική». Αυτός όμως είναι ένας όρος που δεν χρησιμοποιείται πριν το 1507, όπου η συγκεκριμένη ήπειρος πήρε το όνομα της από τον Amerigo Vespucci. Στην εποχή που δείχνει το σίριαλ, θα έπρεπε να είχαν πει «Ινδίες».
– Ο Ascanio Sforza και ο Ludovico Sforza ήταν αδέρδια και η Caterina Sforza ήταν ανιψιά τους. Ο Giovanni Sforza ανήκε σε άλλο παρακλάδι της οικογένειας. Στην σειρά όλοι παρουσιάζονται σαν ξαδέρφια.
– Η μουσική που ακούγεται κατά την στέψη του Αλέξανδρου VI είναι σύνθεση του Handel που δημιουργήθηκε το 1727.
– Άλλη μια σχέση ανάμεσα στους Tudors και στους Borgias. Η μουσική που παίζεται στους γάμους της Λουκριτίας δημιουργήθηκε από τον Thomas Tallis ( 1505–1585), ένα συνθέτη της αυλής των Τυδώρ.
– Ο φανατικός μοναχός Savonarola εκτελέσθηκε στη Φλωρεντία, όχι στη Ρώμη, όπως δείχνει η σειρά. Επίσης, εκτελέσθηκε δι’ απαγχονισμού και το πτώμα του κάηκε στη συνέχεια.
– Ο Alfonso II της Νάπολι ήταν πατέρας και όχι αδερφός της Sancha του Aragon. Επίσης ο Alfonso II δεν πέθανε από βασανιστήρια που διέταξε ο Βασιλιάς Κάρολος ο VIII, αλλά άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα σικελικό μοναστήρι στην Messina.
– O Cesare Borgia δεν δολοφόνησε τον Giovanni Sforza. Αυτός πέθανε το 1510, ζώντας τρία χρόνια παραπάνω από τον Cesare. Ούτε οι Ludovico Sforza και ο γιος της Caterina Sforza δολοφονήθηκαν από τον Cesare. Και οι δύο έζησαν περισσότερο από τον Cesare, ο οποίος πέθανε πολύ νέος.
– Ο Niccolò Machiavelli δεν βρισκόταν στην αυλή των Μεδίκων όταν ο Γάλλος Βασιλιάς εισέβαλε στην Ιταλία.
– Ο Σουλτάνος Βαγιαζίτ έκανε δώρο την Ιερή Λόγχη στο Βατικανό και όχι οι Εβραίοι Κωνσταντινούπολης. Επίσης, ποτέ δε ζήτησαν άδεια να ζήσουν στη Ρώμη.
– Ο δολοφόνος Michelleto δεν ήταν αγράμματος. Ο πραγματικός Michelotto Corella είχε σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο, όπου και γνώρισε τον Cesare. Και ήταν Ισπανός, όπως και οι Βοργίες και όχι Ιταλός.
– Ο Κάρολος VIII κατά την εισβολή στην Νάπολι ήταν 24, ενώ στο σίριαλ δείχνει πολύ μεγαλύτερος. Πάντως, καταγράφεται από ιστορικές πηγές ως πάρα πολύ άσχημος.
-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.
Διαβάστε περισσότερα για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV